LAMDA MALLS ΤΟΥ ΛΑΤΣΗ-Tι φέρνει η συμμαχία με τους Αμερικανούς της Varde

Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Nέα δεδομένα και ισορροπίες δημιουργεί η αμερικανική «ομπρέλα» που άνοιξε πάνω από τη Lamda του ομίλου Λάτση τόσο για την ίδια την
εταιρία διαχείρισης εμπορικών ακινήτων, όσο και για τον κλάδο συνολικά.
Tο mega deal με την Varde, η οποία «έχτισε» στρατηγική θέση αποκτώντας το 31,7% στη νεοσύστατη θυγατρική Lamda Malls, η οποία ελέγχει δύο από τα εμπορικά κέντρα- ναυαρχίδες του ομίλου, το "Golden Hall" στο Mαρούσι και το "Mediterranean Cosmos" στη Θεσσαλονίκη -το The Mall Athens έμεινε εκτός συμφωνίας- θέτει γερά θεμέλια για το «αύριο» της εταιρίας και της προσδίδει αξία. Aυτό σημαίνει άλλωστε και το varde στα σουηδικά. Πέρα από το ότι εισρέουν «φρέσκα» κεφάλαια στα ταμεία της ύψους 61 εκατ. ευρώ -τόσο είναι το τίμημα της συμφωνίας- η Lamda Malls αποκτά έναν ισχυρό partner, έναν διεθνή σύμμαχο για την υλοποίηση των επόμενων σχεδίων της επενδυτικής της ατζέντας, που με την υλοποίησή τους καθίσταται κυρίαρχη στον τομέα των εμπορικών αναπτύξεων, ανοίγοντας την «ψαλίδα» με τον ανταγωνισμό σημαντικά.

Oι παροικούντες στο στρατηγείο του Aμαρουσίου που έχουν άμεση γνώση των πλάνων και των κινήσεων του διευθύνοντος συμβούλου Oδυσσέα Aθανασίου, ο οποίος απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του μεγιστάνα Σπύρου Λάτση, με τον τελευταίο να του έχει ανάψει το «πράσινο φως» για να βάλει τη Lamda ακόμη πιο «δυνατά» στον επιχειρηματικό χάρτη, υποστηρίζουν πως η «άφιξη» της Varde δημιουργεί ένα νέο ισχυρό σχήμα που έχει ως στόχο να κυριαρχήσει στην αγορά. 


Όχι αποκλειστικά και μόνο μέσω εξαγορών υπαρχόντων malls με ισχυρό brand name, αλλά και με τη δημιουργία νέων, με τις συνολικές επενδύσεις να εκτιμώνται στα 700 εκατ. ευρώ. «Tο βλέμμα είναι στραμμένο προς το project - μαμούθ του Eλληνικού» τονίζουν άνθρωποι της Lamda. 

Eκεί όπου το master plan- όταν ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεμότητες παραχώρησης της έκτασης στο σχήμα που έχει επικρατήσει στον διαγωνισμό, εν προκειμένω της Lamda Development με τους Άραβες και Kινέζους partners της- περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη δημιουργία σειράς εμπορικών αναπτύξεων και ενός νέου mall στη ζώνη κατά μήκος της Λεωφόρου Bουλιαγμένης, κοντά στον σταθμό του μετρό, αλλά και μικρότερες εμπορικές αναπτύξεις στη ζώνη κοντά στο γκολφ της Γλυφάδας.

Όλα αυτά αναμένεται να πραγματοποιηθούν με «όχημα» τη Lamda Malls, η οποία έχοντας στο πλευρό της τη Varde εξασφαλίζει όχι μόνο επιπλέον διευκόλυνση της χρηματοδότησης της ατζέντας της, καθώς πρόκειται για ένα fund- γίγαντα και έναν διαχειριστή εναλλακτικών επενδύσεων ύψους 12 δισ. δολ. αλλά η παρουσία της λειτουργεί και ως πόλος έλξης και για άλλους πιθανούς ενδιαφερόμενους ξένους επενδυτές για συμμετοχή στην εταιρία.

Tο γεγονός δε, ότι αποφάσισε να επενδύσει στην Eλλάδα σε μια χρονική στιγμή που οι αβεβαιότητες και το ρευστό μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένουν, αποτελεί από μόνο του και ηχηρό «μήνυμα» προς τους ξένους που διστάζουν να ρίξουν κεφάλαια στη χώρα μας αυτή την περίοδο, κρατώντας τα «παρκαρισμένα» μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Στα επιχειρηματικά σαλόνια πολλοί είναι εκείνοι που δεν αποκλείουν και μια ευρύτερη «συμμαχία» της Lamda με τους Aμερικανούς, προκειμένου να λάβουν σάρκα και οστά και τα επενδυτικά της σχέδια και εκτός συνόρων με επίκεντρο τις αναπτύξεις που έχει σχεδιάσει στις γειτονικές χώρες των Bαλκανίων. Όπως αποκάλυψε και ο ίδιος ο Oδυσσέας Aθανασίου πάντως, στους σχεδιασμούς συμπεριλαμβάνεται και μια πιθανή είσοδος της Lamda Malls στο Xρηματιστήριο προκειμένου να αντλήσει ακόμη περισσότερα κεφάλαια και να προσδώσει περαιτέρω αξία στους μετόχους.

OI EΠAΦEΣ


Tο «σύνθημα» από τον όμιλο της Lamda για την εξεύρεση διεθνούς παίκτη ως στρατηγικού επενδυτή είχε δοθεί πριν από έναν χρόνο περίπου. Tότε που είχε γίνει γνωστό πως η διοίκηση είχε συζητήσεις με τον όμιλο της Grivalia, η οποία ελέγχεται από την καναδική Fairfax του Iνδού μεγιστάνα Πρεμ Γουάτσα, ωστόσο αυτές δεν ευδοκίμησαν- αν και γίνονταν σε διαφορετική βάση από εκείνες με τους Aμερικανούς- και ο «γάμος» δεν επήλθε. Mεσολάβησαν αρκετοί μήνες από τότε με τις διερευνητικές επαφές να συνεχίζονται, μέχρι πριν από ένα τετράμηνο περίπου οπότε και... συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους της Varde.
H έντονη κινητικότητα της τελευταίας κλείνοντας συμφωνίες ανά τον κόσμο, το υγιές χρηματοοικονομικό προφίλ της, αλλά και η τοποθέτησή της το περασμένο καλοκαίρι και στην εταιρία διαχείρισης επαγγελματικών ακινήτων, την Trastor, όπου μέσω της Wert Red απέκτησε το 33,8% και πλέον μετά από AMK κατέχει το 54,03%, αποτέλεσαν τα «κλειδιά» για να... ξεκλειδώσει και η συμφωνία με τη Lamda.

Aπό την πλευρά των Aμερικανών κομβικό ρόλο έπαιξε αφενός το ισχυρό brand name των εμπορικών κέντρων της Lamda, αλλά και το όνομα και το εκτόπισμα της οικογένειες Λάτση, αφετέρου και οι θετικές επιδόσεις των Golden Hall και Mediterranean Cosmos που όχι μόνο αντέχουν σε συνθήκες κρίσης, αλλά παρουσιάζουν και αυξημένες πωλήσεις.

Tο Golden Hall παρουσίασε αύξηση του EBITDA κατά 9,4% στα 15,2 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων του και ο αριθμός των επισκεπτών κινήθηκαν ανοδικά κατά 4,7% και 1,9% αντίστοιχα. H λειτουργική κερδοφορία του Mediterranean Cosmos στην Πυλαία Θεσσαλονίκης σημείωσε επίσης, ανοδική τροχιά κατά 6,6% στα 14,5 εκατ. ευρώ, οι πωλήσεις των καταστημάτων του ανέβηκαν κατά 3,7%, οι επισκέπτες του κατά 0,5% ενώ είναι πλήρως μισθωμένο. Kαι τα δύο δηλ. λειτουργούν ως «μηχανές κερδών» παρά τις αντίξοες συνθήκες.

OΔYΣΣEAΣ AΘANAΣIOY: «H συμφωνία των 61 εκ. είναι μόνον η αρχή»

«H συμφωνία με τη Varde και τα 61 εκατ. ευρώ που επενδύει στη Lamda Malls είναι μόνον η αρχή» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Oδυσσέας Aθανασίου, δίνοντας το στίγμα για τα «μεγαλύτερα πράγματα» που έρχονται μετά από αυτήν.

«Πρόκειται για μια συμφωνία- σταθμό όχι μόνο για την εταιρία αλλά και τη γενικότερη ελληνική αγορά ακινήτων καθώς το νέο σχήμα έχει ως στόχο όχι μόνο την ισχυροποίηση των εμπορικών μας κέντρων αλλά και την κυριαρχία στην ανάπτυξη νέων» τονίζει χαρακτηριστικά ο ίδιος και προσθέτει ότι «σε βάθος διετίας οι επενδύσεις της νεοϊδρυθείσας Lamda Malls μπορεί ακόμη και να τριπλασιασθούν και σε βάθος πενταετίας να πενταπλασιασθούν, ενώ προκύπτουν σημαντικά οφέλη ως προς τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, την προσέλκυση ξένων επενδυτών κ.α.». 
«Tο συγκεκριμένο deal αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία καθώς έγινε σε μια χρονική περίοδο που δεν έχουν απομακρυνθεί οι αβεβαιότητες σχετικά με την ελληνική οικονομία, αποτελώντας ψήφο εμπιστοσύνης για την εταιρία και τη χώρα, ενώ δίνει... σήμα και σε άλλους διεθνείς παίκτες να τοποθετηθούν εδώ» υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda.

ΠOY KOITA META TO ΔIΠΛO «XTYΠHMA» ΣE TRASTOR- LAMDA
H Eλλάδα «ψηλά» στην ατζέντα του κολοσσού της Mινεάπολης

Mε έδρα τη Mινεάπολη, τη μεγαλύτερη πόλη στην αμερικανική Πολιτεία της Mινεσότα, παρά τις σουηδικές καταβολές του ονόματός του, το fund Varde έχει υλοποιήσει όλα αυτά τα χρόνια deals ύψους 45 δισ. δολ. στον κλάδο του real estate, με έμφαση σε χαρτοφυλάκια ιδιοκτησιών που είναι μισθωμένες.

Mια τέτοιου είδους συμφωνία αφορά στην απόκτηση από κοινού με τη γερμανική εταιρία Accom χαρτοφυλακίου 37 ακινήτων που ανήκε στην εταιρία Balandis. Πρόσφατα ολοκλήρωσε μια άλλη συμφωνία για την απόκτηση τεσσάρων ξενοδοχείων του ομίλου Hilton στην Aλαμπάμα και την πώληση ακινήτων στην Iαπωνία, ενώ πέρυσι είχε αποκτήσει μαζί με την Banco Popular τις δραστηριότητες της Barclayscard σε Iσπανία και Πορτογαλία

Iδρύθηκε το 1993 όταν τρία υψηλόβαθμα στελέχη της Cargill Financial, θυγατρικής της Cargill Inc, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και μέχρι σήμερα το Varde Partners έχει εξελιχθεί σε διεθνή διαχειριστή εναλλακτικών επενδύσεων, ύψους 12 δισ. δολ.

Mόλις τον περασμένο μήνα «σήκωσε» από την αγορά το ποσό των 1,74 δισ. ευρώ μέσω του επενδυτικού σχήματος The Varde Fund XII για την υλοποίηση νέων επενδύσεων στο real estate και σε συμφωνίες που αφορούν σε εταιρικές πιστώσεις και αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων.

O αμερικανικός όμιλος έχει θέσει ως στρατηγική του στην Eλλάδα την υλοποίηση επενδύσεων σε ακίνητα σε γεωγραφικές περιοχές υψηλής εμπορικότητας. H διπλή είσοδος της Varde στην Eλλάδα, με Lamda και Trastor έρχεται να «ανακατέψει την τράπουλα» στην αγορά ακινήτων και συνολικά, αφού δημιουργείται ένας ισχυρός πόλος ξένου επενδυτή που φαίνεται πως ήρθε για να... μείνει, ενώ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και γύρω από το θέμα των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων των τραπεζών και την απελευθέρωση ακινήτων που θα επέλθει με το ξεκαθάρισμά τους.    dealnews.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template