ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ – Δέσμευσε με NAVTEX το Οικόπεδο 11 και ξεκινά άμεσα τις γεωτρήσεις

Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Η ώρα που η οικονομία της Κύπρου περίμενε έφτασε. Παρά τις τουρκικές απειλές την Πέμπτη το βράδυ εκδόθηκε από την Λευκωσία η NAVTEX
236/17 με την οποία ανακοινώνονται οι εργασίες προετοιμασίας γεώτρησης στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Σύμφωνα με την NAVTEX δεσμεύεται μια μεγάλη περιοχή του Οικοπέδου 11 (παρατίθενται συγκεκριμένες συντεταγμένες) για «δραστηριότητες προετοιμασίας γεωτρήσεων που θα διενεργηθούν από 22 Ιουνίου μέχρι 12 Ιουλίου 2017 εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης καλούνται οι ναυτιλλόμενοι να κινούνται με προσοχή στην συγκεκριμένη περιοχή.

Το πλωτό γεωτρύπανο το οποίο σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα αναλάβει την πρώτη γεώτρηση στο Οικόπεδο 11 στις 14 Ιουλίου είναι το West Capella το οποίο βρίσκεται προς το παρόν στην Τενερίφη.

Ήδη έχει εκδοθεί θετική περιβαλλοντική γνωμάτευση, για την ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας για λογαριασμό της εταιρείας Total Exploration & Production Cyprus B.V.

Σημειώνεται ότι τόσο τα μέλη της Επιτροπής Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων όσο και τα εμπλεκόμενα μέρη που συμμετείχαν στη διαδικασία εξέτασης του έργου τοποθετήθηκαν θετικά στην έκδοση θετικής περιβαλλοντικής έγκρισης με όρους.

Η γεώτρηση, σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος, η οποία φέρει την ονομασία Onesiphoros θα είναι η πρώτη και θα ακολουθήσει μελλοντικά επιβεβαιωτική γεώτρηση, εφόσον οι αρχικές ερευνητικές δραστηριότητες είναι επιτυχείς.

Σκοπός της ερευνητικής γεώτρησης είναι η αξιολόγηση της πιθανής παρουσίας υδρογονανθράκων και συγκεκριμένα φυσικού αερίου.


Η εξεταζόμενη περιοχή βρίσκεται εντός του ερευνητικού τεμαχίου 11 το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων από την ακτογραμμή της Κύπρου και καλύπτει συνολική επιφάνεια περίπου 2.958 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η εν λόγω γεώτρηση η οποία ονομάστηκε «Onesiphoros West-1 (OW-1)» θα είναι κάθετη σε βάθος 1.698 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο ταμιευτήρας στόχος (εκτιμάται στα 4.250 μέτρα πραγματικού κατακόρυφου βάθους/ μέσης στάθμης θάλασσας.


Μετά τις εργασίες γεώτρησης, καταγραφής και λήψης δεδομένων η γεώτρηση Onesiphoros West-1 (OW-1) θα σφραγιστεί και εγκαταλειφθεί. Η διάρκεια των εργασιών ανόρυξης της υπό αναφοράς γεώτρησης (OW-1) εκτιμάται στις 50 μέρες σε περίπτωση μη ανεύρεσης υδρογονανθράκων και στις 72 ημέρες σε περίπτωση ανεύρεσης αυτών. Η διάρκεια της κινητοποίησης και απομάκρυνσης του πλοίου γεώτρησης εκτιμάται συνολικά στις 12 ημέρες.

Σε περίπτωση που ανευρεθούν υδρογονάνθρακες δε θα πραγματοποιηθούν «δοκιμές παραγωγής γεώτρησης» αλλά θα ληφθούν δεδομένα μέσω χρήσης ραδιενεργών ή και ακουστικών πηγών για την καταγραφή δεδομένων και άλλες μέθοδοι μέτρησης. Επίσης, εφόσον κριθεί απαραίτητο πιθανόν να διεξαχθεί σε επόμενη φάση επιβεβαιωτική γεώτρηση (Onesiphoros West-2 ‘OW-2’).

Στο τέλος των γεωτρητικών και άλλων εργασιών και μετά τη διαπίστωση τυχόν παρουσίας υδρογονανθράκων η γεώτρηση θα σφραγισθεί και εγκαταλειφθεί και το πλοίο γεώτρησης θα απομακρυνθεί. Η γεώτρηση θα σφραγιστεί υδραυλικά με φραγμό από σκυρόδεμα σε τέσσερα σημεία σε περίπτωση μη ανεύρεσης υδρογονανθράκων ή σε έξι σημεία σε περίπτωση ανεύρεσης υδρογονανθράκων.

Πριν την έναρξη των εργασιών ανόρυξης γεώτρησης θα χρησιμοποιηθεί τηλεχειριζόμενο όχημα για τη σάρωση της περιοχής του σημείου γεώτρησης σε ακτίνα περίπου 200 m για την ανίχνευση τυχόν αρχαιολογικών ευρημάτων. Σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Μελέτη Αναφοράς που υποβλήθηκε δεν έχουν καταγραφεί στην περιοχή έρευνας οποιαδήποτε ευαίσθητα και προστατευόμενα είδη και οικότοποι.

Οι υπεράκτιες γεωτρητικές εργασίες και δραστηριότητες θα υποστηρίζονται από χερσαία βάση ανεφοδιασμού, η οποία θα βρίσκεται εντός του χώρου του λιμένα Λεμεσού. Στην εν λόγω χερσαία βάση θα υπάρχει χώρος αποθήκευσης των γεωτρητικών σωλήνων, των χημικών που θα χρησιμοποιούνται στις υπεράκτιες δραστηριότητες γεώτρησης, προβλήτα για τη φορτοεκφόρτωση υλικών και αποβλήτων, μονάδα παραγωγής γεωτρητικών ρευστών, χώρος αποθήκευσης των γεωτρητικών ρευστών, χώροι στάθμευσης, γραφεία, χώροι προσωρινής αποθήκευσης αποβλήτων από τις υπεράκτιες δραστηριότητες, κ.λπ.

Το πλοίο γεώτρησης και οι υπεράκτιες γεωτρητικές εργασίες και δραστηριότητες θα υποστηρίζονται από συνολικά τρία πλοία, εκ των οποίων το ένα θα βρίσκεται συνεχώς στην περιοχή ανόρυξης της γεώτρησης για σκοπούς ασφάλειας, ενώ τα άλλα δύο θα μεταφέρουν προμήθειες, εξοπλισμό, υλικά, και απόβλητα από και προς το πλοίο γεώτρησης και τη χερσαία βάση ανεφοδιασμού.
Η κυπριακή NAVTEX

22 1800 UTC JUN 2017
JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO NAV WRNG NR 236/17
DRILLING PREPARATIONS ACTIVITIES WILL BE CONDUCTED
FROM 22 JUN 2017 TO 12 JULY 2017 WITHIN THE EXCLUSIVE ECONOMIC ZONE
OF THE REPUBLIC OF CYPRUS IN AREA BOUNDED BY THE FOLLOWING POSITIONS
:

33 23.45 N – 031 55.0 E
33 23.45 N – 032 13.0 E
33 04.60 N – 032 13.0 E
33 08.45 N – 031 55.0 E

MARINERS ARE REQUESTED TO NAVIGATE WITH CAUTION IN THE AFOREMENTIONED AREA.
CANCEL THIS MESSAGE ON 12 2359 UTC JUL 2017
JRCC LARNACA/CYPRUSRADIO/5BA     πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template