Πωλητήριο στην υπερχρεωμένη Air India

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Το υπουργικό συμβούλιο και ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, ολοκλήρωσαν και επικύρωσαν τα σχέδιά τους για μερική ή ολική πώληση
της Air India, της κρατικής αεροπορικής εταιρίας που βαρύνεται από τεράστια χρέη και «κουβαλάει» πολλά και διαφορετικά περιουσιακά στοιχεία.

Ο ισολογισμός του αερομεταφορέα περιλαμβάνει εμπορικούς χώρους κοντά στο αεροδρόμιο του Χίθροου στο Λονδίνο, γη στο Τόκιο, το Χονγκ Κονγκ και το Ναϊρόμπι, όλα αγορασμένα στο απόγειο της εταιρίας που έκανε παραγγελίες έργων τέχνης από Ινδούς καλλιτέχνες και προσέλαβε τον Σαλβαντόρ Νταλί το 1960 για να σχεδιάσει τασάκια, περιγράφει δημοσίευμα του Bloomberg.

Εκτός των άλλων ο μεταφορέας βαρύνεται με χρέη ύψους οκτώ δισ. δολαρίων και με δραστηριότητες που χάνουν χρήμα, ενώ έχει και πέντε θυγατρικές εταιρίες, μια κοινοπραξία και συνολικό προσωπικό 27.000 ατόμων. Οι εργαζόμενοί της ανήκουν σε σωματεία που συχνά έχουν καθηλώσει τα αεροσκάφη της στο έδαφος, λόγω διαφωνιών των δύο μερών επάνω σε αιτήματα.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι ακόμη και η πώληση ενός ποσοστού μειοψηφίας θα είναι πολύ δύσκολη για την Air India. Υπενθυμίζει ότι τουλάχιστον μία απόπειρα που έγινε πριν από περίπου 20 χρόνια απέτυχε, εν μέσω έντονων πολιτικών διαφωνιών. Η κυβέρνηση του Μόντι δεν έχει ακόμη αποφασίσει το πώς θα πραγματοποιηθεί η πώληση αυτή τη φορά, τι ποσοστό της εταιρίας βγαίνει προς πώληση και τι θα κάνει με το συσσωρευμένο χρέος του μεταφορέα.

Στο μεταξύ το μερίδιο αγοράς της Air India έχει συρρικνωθεί σε περίπου 13% από 35% πριν από μόνο μια δεκαετία, κυρίως λόγω ανταγωνισμού από αερομεταφορείς όπως η IndiGo και η SpiceJet.

«Το να βρουν κάποιον που θα αγοράσει την Air India ολοκληρωτικά, με όλα τα περιουσιακά της στοιχεία, τις θυγατρικές και τα αντικείμενα τέχνης, και που θα πάρει και το συσσωρευμένο χρέος, θα είναι πολύ δύσκολο», εκτίμησε ο Kanu Gohain, πρώην επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Αεροπορίας της Ινδίας. «Τα χρήματα των φορολογουμένων πηγαίνουν εδώ και καιρό σε αυτόν τον οργανισμό, για να τροφοδοτήσουν την ανεπάρκεια και την ανικανότητα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη επισφάλεια», σχολίασε.

Εκπρόσωπος της Air India αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, ενώ ο Ινδός υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας, Ashok Gajapathi Raju, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις.
Το Μάιο, πάντως, έναν μήνα πριν ανακοινωθεί η απόφαση για την πώληση, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Arun Jaitley, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ότι τα χρήματα που έχουν ξοδευτεί στην Air India θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί για την παιδεία.
Όσον αφορά στο τι θα προσέφερε η αεροπορική εταιρία σε κάποιον, οι αγοραστές θα μπορούσαν να βρουν ελκυστικά τα δρομολόγια του μεταφορέα στο εξωτερικό, τα δικαιώματα προσγείωσης στα περισσότερα διεθνή αεροδρόμια, αλλά και, εγχώρια, το τμήμα μηχανικής και τις υπηρεσίες εδάφους. Παράλληλα η κυβέρνηση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προσφέρει οικονομικά κίνητρα για να προσελκύσει επενδυτές, σύμφωνα με τον Jitender Bhargava, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο.  πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template