ΣΑΜΙ ΦΑΙΣ-Το επικοινωνιακό ναυάγιο ενός χαρισματικού επιχειρηματία

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Το όνομα του Σάμι Φάις είναι σχεδόν μυθικό στο χώρο των επιχειρήσεων. Πρόκειται στην πραγματικότητα για τον άνθρωπο που έζησε το αμερικανικό όνειρο εντός Ελλάδος. Ανέβηκε ψηλά, τόσο ψηλά που ακόμη και αυτές οι Μοίρες τον ζήλεψαν, κάποια στιγμή του έκαψαν τα φτερά αλλά να που τώρα ο επιχειρηματίας-φαινόμενο ξαναγεννιέται από τις στάχτες του και μάλιστα εν μέσω κρίσης. Aγορά Μοδιάνο, Puma, Καλογήρου, Indian Motorcycles, Bufala Gelatoείναι μερικές από τις επιχειρήσεις που υπογράφουν την ολική επαναφορά του δαιμόνιου επιχειρηματία.


Από τον Βασίλη Μπόνιο

Την ίδια στιγμή δεν τον αφήνει ασυγκίνητο και το περίφημο εγχώριο lifestyle. Ισως γιατί στην δεκαετία του ΄80 την πρώτη περίοδο της ιλιγγιώδους επιχειρηματικής ανόδου μεγάλο μέρος του κοινού (πελατών) στο οποίο απευθύνονταν μέσα από τις επιχειρήσεις του ήταν όλος αυτός ο νεόπλουτος συρφετός που τιτίβιζε με δανεικά και πιστωτικές κάρτες χωρίς όριο στις ιλουστρασιόν σελίδες των περιοδικών του είδους.

Ο Σάμι Φάις επιστρέφει σε ένα διαφορετικό περιβάλλον στο οποίο το στίγμα δεν το δίνει μόνο η χρεοκοπία του κράτους αλλά και η νέα γενιά των Ελλήνων που δεν δίνει δεκάρα για τα ξεπεσμένα και ξιπασμένα φρικιά της εγχώριας βλαχοκοσμικής μπουρζουαζίας που ξέπεσε σαν σιλικονούχο στήθος-βλέπε Σίλικον Βάλεϊ αλά ελληνικά.

Κι αν για το lifestyle του ΄80 και του ΄90 o Σάμι ήταν ένα από τα αγαπημένα του πρόσωπα, (μέρος της καταιγίδας που ακολούθησε ίσως να ήταν το τίμημα που πλήρωσε για την χωρίς φειδώ έκθεσή του στο καρναβάλι της βλαχοκοσμικής αθηναικής κοινωνίας), οι απαιτήσεις της σημερινής εποχής είναι αρεκετά διαφορετικές. Ετσι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ένας τόσο χαρισματικός επιχερηματίας επιμένει για παράδειγμα να εγκαινιάζει τις επιχειρήσεις του με καλεσμένους κάτι ξεφτισμένα εξώφυλλα του χρεοκοπημένου παρελθόντος, κάτι δημοσιοσχεσίτες της συμφοράς, πράκτορες μοντέλων δεύτερης διαλογής και κάτι παρακμιακές τηλεπερσόνες που δεν θα τις πλήρωνε ούτε ο Λεωνίδας για το θρυλικό τσοντοκάναλό του.

Στη καρδιά της Βουλιαγμένης που ζει ακόμη στην σκιά του μύθου του Γρηγόρη Κασιδόκωστα δεν μπορείς να εγκαινιάζεις εν έτει 2017 το Bufala Gelato για παράδειγμα με καλεσμένους τα ξεπεσμένα φρικιά του lifestyle για τους οποίους δεν δίνουν δεκάρα οι παλαιοί Βουλιαγμενιώτες και τα παιδιά τους.

Και να πεις ότι ο Σάμι δεν γνωρίζει την νοοτροπία της περιοχής θα κάνεις λάθος μια και η οικογένειά του μένει σε ένα πανέμορφο σπίτι πάνω στη θάλασσα σε μια καβάτζα του Καβουρίου. Τους ανώνυμους γειτονές του να φώναζε ή τα παιδιά από το Περι Γης που έχουν το μανάβικο στο οποίο ψωνίζει η φινετσάτη κόρη του, πιο πετυχημένα εγκαίνια θα έκανε και μάλιστα θα πρωτοτυπούσε ο άνθρωπος. Οχι άλλο κάρβουνο της δεκαετίας του ΄80.

Κι αν οι ξεπεσμένοι κοσμικοί είναι συστατικό στοιχείο των εγκαινίων για τις μοναδικές γεύσεις των παγωτών του τι δουλειά έχει όλος αυτός ο συρφετός, υπό τις οδηγίες μιας τρελής αδελφής, στα εγκαίνια ενός μύθου όπως είναι η Indian Motorcycles.Περνώντας τυχαία από το κατάστημα της Γλυφάδας το βράδι των εγκαινίων αν εξαιρέσεις μερικούς μηχανόβιους θρύλους όπως ο Παύλος Εμμανουήλ, πέσαμε πάνω σ΄ένα ανερμάτιστο μπουλούκι καλεσμένων που παρέπεμπε σε εγκαίνια συνοικιακού κομμωτηρίου που μεγαλοπιάνεται.

Ακόμη και οι πανέμορφες μοτοσικλέτες είχαν εξοργισθεί με αυτό το περιφερόμενο ξιπασμένο μπουλούκι που αν το γύριζες ανάποδα δεν θάπεφταν ούτε 50 ευρώ συνολικά. Δεν θέλουμε να μπούμε στην ονοματολογία για να μην μολύνουμε το κείμενο με τα διάφορα σούργελα που πετύχαμε στα ατυχή εγκαίνια του καταστήματος.

Η μόνη σπουδαία, επιβλητική και σοβαρή παρουσία, μια πραγματική αρχόντισα, ήταν μια ηλικιωμένη κυρία (η μητέρα του επιχειρηματία;) η οποία ήταν ίσως η μόνη που άξιζε να βρίσκεται εκεί. Ολοι οι υπόλοιποι και οι υπόλοιπες ήταν να τους ψεκάσεις με ένα λάστιχο για να διαλυθούν στα εξ ων συνετέθεσαν… Ο ίδιος ο Φάις δεν θα πρέπει να επαναλάβει τα όποια λάθη του (lifestyle) παρελθόντος του. Ποιος νοιάζεται σήμερα γι΄αυτά τα ξιπασμένα ξόανα μιας άλλης εποχής που δίνουν το παρόν σε κάθε εγκαίνια. Δια πάσαν νόσον και μακακία που λέμε.

Παρόλο το ατυχές των εγκαινίων ευχόμαστε στον ταλαντούχο επιχειρηματία από καρδιάς κάθε επιτυχία…



πηγή  kourdistoportocali.com
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template