Έφυγε στα 91 του ο Σκρουτζ των Κροίσων και ιδρυτής των ΙΚΕΑ

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018


Έφυγε στα 91 του ο Σκρουτζ των Κροίσων και ιδρυτής των ΙΚΕΑ παγκόσμιου κολοσσού και ενός απο τα μεγαλύτερα brands names του κόσμου

Ο Ingvar Kamprad ιδρυτής και ιδιοκτήτης της αλυσίδας ΙΚΕΑ ήταν ίσως ο πιο λιτοδίαιτος επιχειρηματίας του κόσμου. Εφυγε από τη ζωή προχθες Σάββατο σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της εταιρίας του. Η περιουσία του είχε υπολογιστεί περίπου στα 65 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2006 φιγούραρε στη λίστα του «Forbes», ως ο τέταρτος πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου. 

Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος στην σουηδική τηλεόραση, συμμετέχοντας σε ένα ντοκιμαντέρ, που προβλήθηκε το 2017 , συνηθίζει να ψωνίζει ρούχα από τα καλάθια, ενώ αρκετές φορές κουρευόταν μόνος του. Με αυτή τη νοοτροπία, η οποία υποστήριζε ότι «Είναι στη φύση μας να είμαστε λιτοί εμείς», αναφερόμενος στην αγροτική καταγωγή του, κατάφερε να ιδρύσει τον τεράστιο κολοσσό των έτοιμων επίπλων. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο ξένος Τύπος ο 91χρονος, ο οποίος απεβίωσε το Σάββατο άντρας είχε πάντοτε τη φήμη του τσιγκούνη, ένα… ελάττωμα που τον βοήθησε να αναπτύξει, ένα από τα κορυφαία brand names στον κόσμο.




Οι σχέσεις με τους Ναζί
Στο παρελθόν το όνομα του “βασιλιά” των ΙΚΕΑ αμαυρώθηκε μετά από αποκαλύψεις σε ένα βιβλίο, που κυκλοφόρησε στη Σουηδία στο οποίο η Elisabeth Asbrink, η συγγραφέας, υποστήριξε πως πέρα από την ενασχόλησή του με την στρατολόγηση νέων ανδρών για τον Σουηδικό σύνδεσμό των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, κάτι που είχε παραδεχθεί και ο ίδιος ο Ingvar Kamprad, o oποίος είχε ενεργή συμμετοχή σε αυτόν για πολύ καιρό από τη στιγμή, που τελείωσε ο πόλεμος.

Όπως αναφέρεται στο βιβλίο, το 1943, χρονιά, που ίδρυσε και τα ΙΚΕΑ, η δράση του 17χρονου τότε Ingvar απασχόλησε και τις Σουηδικές Αρχές, οι οποίες άρχισαν να ασχολούνται μαζί του και να συλλέγουν στοιχεία εναντίον του.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται σε αντίθεση με όσα είχε παραδεχθεί ο ίδιος σε βιβλίο για τη ζωή του. Όπως ανέφερε σε αυτό ήταν στενός φίλος με ένα γνωστό ναζιστή ακτιβιστή και την περίοδο 1942-1945 συμμετείχε σε οργάνωση, που είχε ιδρύσει. Τις πράξεις του αυτές μάλιστα χαρακτήρισε ως «νεανικές ανοησίες», ενώ παραδέχονταν πως ήταν το μεγαλύτερο λάθος που έκανε στη ζωή του.

Στη συνέχεια ο ζάμπλουτος επιχειρηματίας, παραδέχτηκε το νεανικό του «φλερτ» με το ναζισμό, επισημαίνοντας όμως πως πλέον δεν έχει τέτοιες σκέψεις.

Σύμφωνα όμως με το βιβλίο ο ιδρυτής των ΙΚΕΑ μόνο μετανιωμένος δεν φαίνεται να ήταν από το ναζιστικό παρελθόν του, αφού, σύμφωνα με την συγγραφέα, ο Ingvar της είχε αναφέρει πως ο «φίλος» του ο διαβόητος ναζί Per Engdahl, είναι ένας από τους σπουδαιότερος ανθρώπους, που έχει γνωρίσει και πως ποτέ δεν θα αλλάξει αυτό. Όπως μάλιστα αναφέρει και άλλη μια Σουηδή ειδικός σε θέματα ακροδεξιού εξτρεμισμού, το αφεντικό των ΙΚΕΑ συμμετείχε και σε άλλη μια ναζιστική οργάνωση, στην οποία, όπως λέει, δεν χωρά η παραμικρή αμφιβολία η ενεργός συμμετοχή του.Ingvar Kamprad. Ιδρυτής ΙΚΕΑIngvar Kamprad. Ιδρυτής ΙΚΕΑIngvar Kamprad. Ιδρυτής ΙΚΕΑIngvar Kamprad. Ιδρυτής ΙΚΕΑIngvar Kamprad. Ιδρυτής ΙΚΕΑIngvar Kamprad. Ιδρυτής ΙΚΕΑIngvar Kamprad. Ιδρυτής ΙΚΕΑ      πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template