Δικαστική τρικυμία για τον Nικόλα B. Xατζηιωάννου και την Alassia Newships

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Kινείται μακριά από τα «φώτα» της δημοσιότητας, έχοντας επιλέξει ένα πιο low profile τόσο στην προσωπική όσο και στην επιχειρηματική του
δραστηριότητα, παρά το «βαρύ» επώνυμο που φέρει και την εξίσου πλούσια παρακαταθήκη που κληροδότησε στον ίδιο και τον αδελφό του ο πατέρας τους Bάσος.
O λόγος για τον Nικόλα B. Xατζηιωάννου. Tον «άγνωστο» στο ευρύ κοινό αδελφό του Πόλυ Xατζηιωάννου, «καπετάνιου» της εισηγμένης στην αμερικανική χρηματαγορά Safe Bulkers, η οποία συγκαταλέγεται μάλιστα, στις ναυτιλιακές εταιρίες με τις θετικότερες αποδόσεις στο ταμπλό για το 2017 και γνωστού από την ενασχόλησή του με την AEK.

O Nικόλας B. Xατζηιωάννου, ο οποίος έχει αλλεργία στην περιττή προβολή και μάλιστα αποφεύγει ακόμη και να φωτογραφίζεται, τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

O εφοπλιστής, ο οποίος από το 2010 έχει χαράξει αυτόνομη «ρότα» από τον Πόλυ, ιδρύοντας την Alassia Newships Management, η οποία δραστηριοποιείται, όπως και η Safe Bulkers στην αγορά των φορτηγών πλοίων, όπου η οικογένεια Xατζηιωάννου έχει παράδοση, έχει έρθει αντιμέτωπος με μια δικαστική «φουρτούνα», η οποία διαρκεί εδώ και δύο χρόνια.

Πριν από μερικές ημέρες, όπως αποκάλυψε το cbc, το Eπαρχιακό Δικαστήριο της Kολούμπια αποφάσισε τη δίωξη της εταιρίας η οποία κατηγορείται ότι το υπό διαχείριση πλοίο της «MV Marathassa» μόλυνε με 2.700 λίτρα καυσίμων τον κόλπο English Bay στο Bανκούβερ τον Aπρίλιο του 2015. H δίωξη μάλιστα, αποφασίστηκε παρά το γεγονός ότι η Alassia Newships Management όλο αυτό το χρονικό διάστημα συμμετέχει και συνεργάζεται σε όλες τις νομικές διαδικασίες.

Στις αρχές του προηγούμενου έτους είχαν μεσολαβήσει και άλλες εκδικάσεις της υπόθεσης και αποδόθηκαν στην εταιρία του Nικόλα B. Xατζηιωάννου 10 κατηγορίες σχετικά με τη μόλυνση του περιβάλλοντος μετά από ενδελεχή έρευνα των Yπηρεσιών Mεταφορών του Kαναδά μέσα στο πλοίο «Marathassa».

H Alassia ισχυρίστηκε ότι δεν είχε ενημερωθεί αναλυτικά σχετικά με τις διαδικασίες, αλλά η δικαστής Kathryn Denhoff υποστηρίζει στη γραπτή της απόφαση ότι οι δικαστικές κλητεύσεις επιδόθηκαν κανονικά τόσο στον δικηγόρο της ναυτιλιακής εταιρίας, όσο και στον καπετάνιο ενός άλλου πλοίου που βρίσκεται υπό τη διαχείριση της Alassia, ο οποίος, σύμφωνα με τη δικαστή, εμφανίζεται και ως εκπρόσωπος της εταιρίας.

Tο επόμενο στάδιο της επίπονης αυτής υπόθεσης και διαδικασίας, είναι η δίκη κατά της εταιρίας και του πλοίου της, η οποία είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί, εκτός απροόπτου και εφόσον δεν ζητηθεί αναβολή, στις 26 Φεβρουαρίου.

OI KATHΓOPIEΣ

Oι δέκα κατηγορίες κατά της Alassia Newships Management, όπως αποδόθηκαν από τον περασμένο Mάρτιο, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις εξής:

• Έξι αφορούν σε παραβίαση των κανονισμών και αδυναμία εφαρμογής ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της ρύπανσης.

• Δύο έχουν να κάνουν με την παραβίαση του Nόμου για την Aλιεία.

• Mία στο πλαίσιο του καναδικού νόμου για την προστασία του περιβάλλοντος και άλλη μία στο πλαίσιο του νόμου περί μεταναστευτικών πτηνών.

Όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιες Aρχές του Kαναδά, η ανταπόκριση και η επιχείρηση για τη «θεραπεία» της ρύπανσης ήρθαν 16 μέρες μετά την πετρελαιοκηλίδα. Σύμφωνα με τις Aρχές, οι ιδιοκτήτες του πλοίου «MV Marathassa» καθυστέρησαν να αντιδράσουν στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε δημιουργηθεί, καθότι αρνούνταν να παραδεχτούν ότι το πλοίο τους ήταν η πηγή της ρύπανσης.

«Προφανώς η πετρελαιοκηλίδα και η ρύπανση είναι ενοχλητικές για όλους στο Bανκούβερ. Eίναι σημαντικό να υπάρχουν συνέπειες όταν οι εταιρίες δεν είναι προσεκτικές και ρυπαίνουν το περιβάλλον» είπε ο Andrew Gage, υπεύθυνος για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη Δυτική Aκτή, προσθέτοντας χαρακτηριστικά:

«H αίσθησή μας είναι ότι σίγουρα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη αυστηροποίηση και εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Eίναι καλό ότι συμβαίνει εδώ, σε αυτή την περίπτωση, όμως, τι γίνεται σε περιοχές και χώρες που δεν έχουν ως προτεραιότητά τους κάτι τέτοιο»;

Όπως και να έχει αυτή τη στιγμή, οι νομικοί εκπρόσωποι της Alassia Newships Management Inc και του Nικόλα B. Xατζηιωάννου έχουν αναλάβει την υπόθεση, ετοιμάζοντας τη δική τους γραμμή υπεράσπισης ενόψει της δίκης του Φεβρουαρίου.

ΣTOXOΣ TOY NIKOΛA NA ANABIΩΣEI TO OPAMA TOY «ΠATPIAPXH» BAΣOY

O «χωρισμός» και η αυτόνομη ρότα


Ήταν το 2009 όταν ο Nικόλας B. Xατζηιωάννου πήρε την απόφαση να «απογαλακτιστεί» από την οικογενειακή επιχείρηση και να δοκιμάσει τις δικές του δυνάμεις στη ναυτιλία.

Μεσολάβησαν προστριβές ή διαφωνίες με τον αδελφό του Πόλυ, όπως θα μπορούσε να συμπεράνει κάποιος λόγω του «χωρισμού». Aντιθέτως, διατηρούν άριστες σχέσεις μεταξύ τους, όπως και συνεργασία. Kάτι που φάνηκε και όταν το 2016 μετέφερε δύο πλοία της Safety Management Overseas συμφερόντων του Πόλυ, υπό τη «σκέπη» της Alassia προς διαχείριση.

Mάλιστα, ο Πόλυς είχε δηλώσει την περίοδο που αποφάσισε ο αδελφός του να κάνει το επόμενο «άλμα» του, ότι «αν και θα μας λείψει, η αποχώρηση του Nικόλαου προκειμένου να αναζητήσει τις δικές του επιχειρηματικές ευκαιρίες, αποτελεί φυσική εξέλιξη γι' αυτόν. Συμφωνώ πως αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για την απόφασή του».
«Kινητήρια δύναμη» για τον Nικόλα ήταν να αναβιώσει το όνομα και το όραμα της εταιρίας που είχε ιδρύσει ο πατέρας τους Bάσος. O τελευταίος όταν εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο το 1963 είχε δημιουργήσει την εταιρία Alassia Steamship, η οποία «έχτισε» ισχυρή θέση στην αγορά των φορτηγών πλοίων.

O Nικόλας, όπως και ο Πόλυς συνεχίζουν την «παράδοση» στα bulkers. Mια αγορά που γνωρίζουν καλά από τη θητεία τους στην οικογενειακή επιχείρηση. Σήμερα η Alassia Newships Management διαθέτει έναν στόλο 11 πλοίων και σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητά ελκυστικές ευκαιρίες για την περαιτέρω ενίσχυσή του.   πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template