Διατροφικό σκάνδαλο Εβροφάρμα: To υπερσύγχρονο εργοστάσιο και τα αλλοιωμένα τυριά

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Λίγο νωρίτερα ο ΕΦΕΤ αποφάσισε να αποσύρει από τα ράφια του σούπερ μάρκετ LIDL δυο από τα σημαντικότερα προϊόντα της
εταιρίας Εβροφάρμα. Για την ακρίβεια αποσύρθηκαν το Κατσικίσιο τυρί ΓΑΛΠΟ των 500 γραμμαρίων, σε λευκή πλαστική συσκευασία vacuum» και το Τυρί ΦΕΤΑ ΓΑΛΠΟ των 500 γραμμαρίων, σε λευκή πλαστική συσκευασία vacuum», λόγω αλλοιώσεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων ) τα προϊόντα ελέχθησαν κατόπιν καταγγελίας χωρίς προφανώς η εταιρία να έχει ιδέα.


Ποια είναι όμως η εταιρία Εβροφάρμα; Ποια είναι η αλήθεια και ποια τα ψέματα που λέγονται για τους πραγματικούς ελέγχους που γίνονται στο εργοστάσιο της; Πως είναι δυνατόν να «ξέφυγαν» τα αλλοιωμένα τρόφιμα από ένα τόσο υπερσύγχρονο εργοστάσιο όπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες του; Μήπως δεν είναι και τόσο υπερσύγχρονο όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι; Το mononews.gr θέτει καίρια ερωτήματα τα οποία ζητούν άμεση απάντηση καθώς τα προϊόντα που αποσύρθηκαν ήταν προφανώς επικίνδυνα για την υγεία μας.

Το 2012

Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που από το εργοστάσιο της Εβροφάρμας φέρεται να διακινούνται αλλοιωμένα προϊόντα. Το 2012 ο ΕΦΕΤ αποφάσισε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της γραμμής παραγωγής γιαουρτιού της γαλακτοβιομηχανίας , μετά από ελέγχους που διενήργησε κατόπιν καταγγελιών για παρουσία μούχλας σε στραγγιστό γιαούρτι 2% της εταιρείας με την εμπορική ονομασία «ΠΡΟΜΕΛ». Όπως αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση του Φορέα, το συγκεκριμένο μέτρο επιβλήθηκε προκειμένου να εκτελεστεί άμεσα δέσμη διορθωτικών ενεργειών στο μηχανολογικό εξοπλισμό και στους χώρους της εγκατάστασης, ορθή εφαρμογή διαδικασιών καθαρισμού και απολύμανσης, καθώς και μεταφοράς του βιολογικού από τον χώρο παραλαβής γάλακτος, ώστε να διασφαλιστεί η καταλληλότητα των παραγόμενων προϊόντων.

Το 2011


Επίσης το 2011 είχαν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 54.000 ευρώ. Για την ακρίβεια καταλογίστηκε πρόστιμο 46.000€ στην εγκατάσταση μεταποίησης γάλακτος ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ , διότι διαπιστώθηκε – μη εφαρμογή κανόνων υγιεινής – χρήση μη επιτρεπόμενων ειδών γάλακτος και πρόστιμο 8.000€ διότι διαπιστώθηκε: – χρήση μη επιτρεπόμενων ειδών γάλακτος – παραπλάνηση του καταναλωτή σχετικά με την προέλευση της πρώτης ύλης.

Τι υποστηρίζουν


Όπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ στο εργοστάσιο τους συνδυάζονται η παραδοσιακή παραγωγή με τις εξελιγμένες μεθόδους συλλογής γάλακτος και δημιουργίας γαλακτοκομικών προϊόντων, με τη δραστηριότητα της να βασίζεται στην αξιοποίηση των πρώτων υλών του τόπου και να είναι συνυφασμένη με την κτηνοτροφική και αγροτική παραγωγή της ευρύτερης περιοχής της Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Μάλιστα, διαθέτει ιδιόκτητο στάβλο για να διασφαλίσει γάλα ανώτερης ποιότητας, το οποίο αποτελεί και το βασικό συστατικό των προϊόντων, ενώ χρησιμοποιεί καινοτόμες και σύγχρονες κτηνοτροφικές πρακτικές κατά τη διαδικασία παραγωγής.


Όπως υποστηρίζει η εταιρία στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου , πραγματοποιούνται φυσικοχημικοί έλεγχοι του νωπού γάλακτος, ενδιάμεσων προϊόντων καθώς και των τελικών προϊόντων, για να ακολουθήσει η διάθεση στην αγορά.

Επίσης, διατηρούνται δείγματα από τα προϊόντα που ελέγχονται μακροσκοπικά και οργανοληπτικά στην ημερομηνία λήξης τους.

Άλλωστε, είναι η πρώτη γαλακτοβιομηχανία στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε κατά ISO 9002 το 1995.


Ξενάγηση στην ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ

Πριν από 2 χρόνια ομάδα δημοσιογράφων είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις και όπως έλεγαν τότε τα δημοσιεύματα «να δει από κοντά πόσο καλή και προσεγμένη δουλειά γίνεται…» Οι δημοσιογράφοι γνώρισαν από κοντά όλα τα στάδια παραγωγής, παρακολούθησαν τη διαδικασία που ακολουθείται από τη φάρμα μέχρι το εργοστάσιο και, φυσικά, δοκίμασαν τα ποιοτικά προϊόντα ΓΑΛΠΟ, σε ένα εξαιρετικό πρωινό αλλά και μετά στις εγκαταστάσεις της φάρμας, μέσα από ένα παραδοσιακό γεύμα στο φυσικό περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, είδαν το χημείο και μικροβιολογικό εργαστήριο το χώρο δηλαδή όπου πραγματοποιούνται φυσικοχημικοί έλεγχοι του νωπού γάλακτος, ενδιαμέσων προϊόντων καθώς και των τελικών προϊόντων, το χώρο επεξεργασίας γάλατος όπου το γάλα εισέρχεται νωπό και βγαίνει παστεριωμένο, το τυροκομείο, το σημείο εμφιάλωσης του γάλακτος και κατέληξαν στο τμήμα του παραδοσιακού και του στραγγιστού γιαουρτιού.

Η Eβροφάρμα διαφημίζει:


* Το μοντέλο Campus που εφαρμόζεται στην ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ, είναι το αποτέλεσμα της σύνθεσης διαδικασιών, πρωτοκόλλων υγείας, γνώσεων, υποδομών και σύγχρονου εξοπλισμού, που στοχεύουν στην ευζωία των αγελάδων. Το παραγόμενο προϊόν, που είναι το νωπό γάλα, χαρακτηρίζεται από 7 σημεία υπεροχής, και αποτελεί την πρώτη ύλη για τα προϊόντα τους.

* Καθημερινά παράγονται στον στάβλο της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ 35 τόνοι ανώτερου γάλακτος, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 3% της ελληνικής παραγωγής. Η ποσότητα αυτή προέρχεται από τις 900 αρμεγόμενες αγελάδες της φυλής Holstein.

* Οι εγκαταστάσεις του στάβλου της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ, βρίσκονται στο χωριό Μέστη στην Αλεξανδρούπολη, όπου το μικροκλίμα της περιοχής είναι ιδανικό για την διαβίωση των αγελάδων, ενώ ιδιαίτερη προσοχή δίνεται και στη διατροφή των ζώων, που καθημερινά καταναλώνουν περίπου 60 τόνους ζωοτροφών, με τις περισσότερες να προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Επιπλέον, στη διατροφή των ζώων χρησιμοποιούν παραπροϊόντα βιομηχανιών τροφίμων συμβάλλοντας σε πιο ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων.

* Δίνουν τις ιδανικές συνθήκες στα ζώα με κτήρια άνετα, ευάερα και ευήλια. Μάλιστα, δημιουργώντας συνθήκες ευζωίας μείωσαν τα προβλήματα υγείας του κοπαδιού, αύξησαν την παραγωγική ζωή τους και, τελικά, τα ζώα τους έχουν υψηλότερες αποδόσεις.

* Ο στάβλος αποτελεί μέρος του οικοσυστήματος και η λειτουργία του συνεισφέρει στην αειφόρο ανάπτυξή του.
Οι κοπριές, συλλέγονται και κομποστοποιούνται με αερόβια διαδικασία και τελικά επιστρέφουν στους συνεργαζόμενους γεωργούς για οργανική λίπανση των χωραφιών τους, κλείνοντας έτσι τον κύκλο της αεροφόρους ανάπτυξης.

* Η ποσότητα γάλακτος που παράγεται στο στάβλο, επιτρέπει να γίνονται αυτοτελείς παρτίδες προϊόντων, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο 100% την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων τους.

* Το γάλα είναι μια πολύ ευαίσθητη τροφή. Όπως σε όλες τις οργανικές πρώτες ύλες, αναπτύσσονται μικρόβια. Το γάλα που παράγεται στο στάβλο της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ πάλι, ψύχεται δραστικά από τους 37οC στους 4oC σε μόλις 7 λεπτά, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ανάπτυξη των μικροβίων στο νωπό γάλα. Παράλληλα, στο νωπό γάλα αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου και σε συνθήκες ψύξης, μικρόβια (ψυχρόφιλα). Στην ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ λοιπόν, η τυποποίηση γίνεται σε λιγότερο από 24 ώρες.

Πόσα από αυτά είναι αλήθειες και πόσα τα ψέματα;

Είναι σαφές ότι ένας δημοσιογράφος είναι απίθανο να έχει τις επιστημονικές γνώσεις που είναι αναγκαίες για να μπορεί σε μια επίσκεψη 3 η 4 ωρών να κρίνει εάν ένα εργοστάσιο πράγματι τηρεί όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας. Αυτό θα το κρίνουν οι ειδικοί. Αλλά σε κάθε περίπτωση πως είναι δυνατόν από ένα τόσο μεγάλο εργοστάσιο να ξέφυγαν αυτές οι παρτίδες αλλοιωμένων προϊόντων ιδιαίτερα επικίνδυνων για την δημόσια υγεία;

πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template