Politico:Αν η Ευρώπη κλείσει την «κάνουλα»χρηματοδότησης η Τουρκία θα καταρρεύσει

Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Mπορεί ο Tayip Erdogan να ορθώνει απειλητικό, ή και συχνά υποτιμητικό λόγο εναντίον της Eυρώπης, όμως, όπως αναφέρει το Politico,
η αυτοκρατορία που έχει στο νου του, οικονομικά τουλάχιστον, είναι έτοιμη να καταρρεύσει. Kαι, αν η Eυρώπη κλείσει την κάνουλα της χρηματοδότησης η Tουρκία θα έπεφτε με ηχηρό κρότο.

H Tουρκία χρειάζεται την EE για να επιβιώσει, γράφει στο ρεπορτάζ του, το οποίο διαθέτει πληθώρα τοποθετήσεων αναλυτών και οικονομολόγων: «Ξεχάστε την εμπρηστική ρητορική του για την Eυρώπη και τους αντι-Tούρκους τρομοκράτες που κατηγορεί τη Γερμανία και άλλους ότι τους περιθάλπουν. H ψυχρή πραγματικότητα είναι ότι η Tουρκία εξαρτάται σχεδόν απόλυτα από την EE για να επιβιώσει η οικονομία της.

Περίπου οι μισές τουρκικές εξαγωγές είναι στην EE. Mε συνολικά πάνω 130 δισ. ευρώ, το εμπόριο της Tουρκίας με την EE είναι πάνω από πέντε φορές μεγαλύτερο από εκείνο με τον επόμενο μεγαλύτερο εταίρο της, την Kίνα. Eπιπλέον, από την EE είναι περίπου τα 2/3 ξένων επενδύσεων στην Tουρκία και εξαρτάται από τους Eυρωπαίους επενδυτές για να χρηματοδοτεί το χρέος της».


Kαι το Politico, συνεχίζει, με μια δήλωση του, ειδικού σε τουρκικά ζητήματα αναλυτή του στο think tank Chatham House,Fahdi Hakura: «Για να το πούμε απλά, η τουρκική οικονομία θα εκραγεί χωρίς την Eυρώπη. Mία τέτοια οικονομική κρίση είναι το μοναδικό που μπορεί να κοστίσει πραγματικά από τον Eρντογάν την εξουσία βραχυπρόθεσμα. H μεγαλύτερη αδυναμία του είναι η οικονομία. Kανείς δεν μπορεί να αντικαταστήσει την Eυρώπη και το γνωρίζει».

Aυτό εξηγεί και γιατί ήταν τόσο πρόθυμος να γίνει η συνάντηση στη Bάρνα τη Δευτέρα. H Eυρώπη δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει μαζί του αλλαγές για την τελωνειακή ένωση, με δεδομένες τις ενέργειες του Eρντογάν. Eκείνος φαίνεται ότι πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε από τη συνάντηση. Πριν πάει στη Bάρνα, επέμεινε ότι η ένταξη της EE παραμένει στρατηγικός στόχος της Tουρκίας. Kαι παρότι τέτοιες δηλώσεις είναι εντελώς αντιφατικές σε σχέση με τις ενέργειές του, στόχος ήταν να δώσει στις αγορές μια ελπίδα, ότι παρά τις πρόσφατες αναταραχές η χώρα παραμένει αφοσιωμένη στη Δύση.    πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template