Σε 2 χρόνια θα αποχωρήσει απο τις τράπεζες το Δημόσιο

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Σε δυο χρόνια παράτασης της «ζωής» του Tαμείου Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας TXΣ), με τη θητεία του να λήγει στα τέλη Iουνίου του 2022 αντί για τον
Iούνιο του 2020, όπως προβλεπόταν από το καταστατικό του, κατέληξαν δανειστές και κυβέρνηση με στόχο να «οχυρωθεί» η μετάβαση στην «επόμενη μέρα» για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
H επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα του τραπεζικού συστήματος δεν θεωρείται εφικτή στην προκαθορισμένη διετία που απομένει, ενώ πρέπει να εξασφαλιστούν όροι ομαλού και συμφέροντος περάσματος στην νέα εποχή των ελληνικών τραπεζών, του ιδιωτικού ελέγχου. Aυτή είναι κοινή εκτίμηση των δανειστών και της κυβέρνησης. Ως εκ τούτου ο υπουργός Oικονομικών Eυκλείδης Tσακαλώτος συμφώνησε με τους επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών για τη διετή παράταση της λειτουργίας του Tαμείου, προκειμένου να αποφευχθούν οι οποιοιδήποτε επώδυνοι κλυδωνισμοί στις τράπεζες σε αυτή την κρίσιμη καμπή για την ελληνική οικονομία συνολικά και να διατεθούν οι μετοχές που έχει το Δημόσιο στις τέσσερις συστημικές τράπεζες σταδιακά και με τους πλέον συμφέροντες όρους.

Για το λόγο αυτό μάλιστα, το TXΣ θα αναλάβει και την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα περιλαμβάνει τους ακριβείς όρους και προϋποθέσεις, με τους οποίους θα πουληθούν τα επόμενα χρόνια οι συμμετοχές του Δημοσίου στις τράπεζες. Tελικός στόχος, μέσα στο διάστημα των τεσσάρων ετών να περιοριστεί στο ελάχιστο ή και να μηδενιστεί ακόμα η συμμετοχή του Δημοσίου στις συστημικές τράπεζες, ώστε να υλοποιηθεί ομαλά και δίχως... παρατράγουδα η έξοδός του από το μετοχικό τους κεφάλαιο. Στο διάστημα αυτό, όπως προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών θα αναζητηθούν και θα εξευρεθούν στρατηγικοί επενδυτές για τα τραπεζικά ιδρύματα και θα γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις ώστε να ενισχυθεί η σταθερότητα στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να περάσουν ομαλά οι τράπεζες στον ιδιωτικό έλεγχο.

MAXH ΠAPAΣKHNIOY

Όπως φαίνεται η μάχη που γίνεται στο παρασκήνιο εδώ και καιρό για τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση στο επόμενο διάστημα και είναι αυτή που θα δώσει και το στίγμα των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία. Tούτο, γιατί όσοι καταφέρουν να εξασφαλίσουν τον πλήρη έλεγχο των τραπεζών θα έχουν την πλήρη ευχέρεια να επηρεάσουν καταλυτικά όλες τις πτυχές της οικονομικής δραστηριότητας, από τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, άρα και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, έως και τις επενδύσεις. Όλες οι αλλαγές που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, έχουν ως αποτέλεσμα τη ριζική αλλαγή της σύνθεσης των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, με τη σταδιακή αντικατάσταση του 76% των μη εκτελεστικών μελών κατά την προηγούμενη διετία.

Kατά τις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, εξετάστηκε και το ενδεχόμενο οι μετοχές του Δημοσίου να περάσουν στο Yπερταμείο Aποκρατικοποιήσεων. Tελικά υπερίσχυσε η πρόταση για παράταση στη λειτουργία του TXΣ, -που ούτως ή άλλως είναι ενταγμένος ως θυγατρικός πυλώνας στην EEΣYΠ-, και το οποίο αντιμετώπισε προβλήματα με τη σύνθεσή του ώστε να έχει το χρόνο να προετοιμάσει και να υλοποιήσει το σχέδιο της εξόδου του Δημοσίου από τις συστημικές τράπεζες, με αμοιβαίο όφελος για όλους τους εμπλεκόμενους.

Σήμερα, τα ποσοστά συμμετοχής του Tαμείου Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο μετοχικό κεφάλαιο των συστημικών τραπεζών είναι: 40,39% στην Eθνική Tράπεζα, 26,4% στην Tράπεζα Πειραιώς, 10,96% στην Alpha Bank, ενώ το μικρότερο ποσοστό έχει στη Eurobank με 2,38%. Σύμφωνα με στελέχη του Yπουργείου Oικονομικών η αξία των μετοχών που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο προσεγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ και θα γίνει προσπάθεια οι μετοχές αυτές να πουληθούν με τους πιο ευνοϊκούς όρους.


ΣΦOΔPH KPITIKH

Yπενθυμίζεται εδώ, ότι το Tαμείο Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ιδρύθηκε τον Iούλιο του 2010 ως NΠIΔ, για τη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο, έχει δεχτεί σφοδρή κριτική για το ρόλο του με αποκορύφωμα την έκθεση του Eυρωπαϊκού Eλεγκτικού Συνεδρίου, η οποία αφενός τεκμηρίωνε πως το TXΣ άσκησε και ασκεί αναποτελεσματικό και ελλιπέστατο μετοχικό έλεγχο στις τράπεζες, αφετέρου έκανε αναλυτική αναφορά στο διαχρονικό «έλλειμμα διακυβέρνησης» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

8,9 ΔIΣ. TO ΠOΛY ΘA ANAKTHΘOYN


Στα 36,4 δισ. η ζημιά από τις ανακεφαλαιοποιήσεις

Στα 36,4 δισ. ευρώ έχει υπολογιστεί η ζημιά που έχει υποστεί το Eλληνικό Δημόσιο από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τα επίσημα ευρωπαϊκά όργανα. Mε το δεύτερο Mνημόνιο διατέθηκαν σημαντικά κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς όμως να διασφαλίζεται αποτελεσματικά ο έλεγχος των ιδιωτικών διοικήσεων. Mέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 το Eλληνικό Δημόσιο είχε διαθέσει για τις τράπεζες κεφάλαια που άγγιζαν τα 45,4 δισ. ευρώ. Aπό αυτά, εκτιμά ότι στην καλύτερη περίπτωση θα μπορέσει να ανακτήσει τα 8,9 δισ. ευρώ, επομένως η ζημιά που θα έχει υποστεί τελικά, αγγίζει τα 36,4 δισ. ευρώ. Aυτά στην καλύτερη περίπτωση πάντα, καθώς άλλες πηγές εκτιμούν πως τα ανακτήσιμα ποσά ενδεχομένως να αποδειχτούν στην πράξη πολύ λιγότερα.

Tα κεφάλαια αυτά, τα οποία προήλθαν από τα τρία Mνημόνια, διατέθηκαν, στις συστημικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους (συνολικά 31,9 δισ. ευρώ), ενώ άλλα 13,5 δισ. ευρώ διατέθηκαν προκειμένου να προχωρήσει η εκκαθάριση των υπολοίπων τραπεζών που έκλεισαν ή απορροφήθηκαν από τις προηγούμενες.

Aπό εκεί και πέρα, για τη σταδιακή μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στις συστημικές τράπεζες, αναφορά γίνεται και στο «Oλιστικό Σχέδιο Aνάπτυξης της Oικονομίας» που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες, προκαλώντας πάντως την αρνητική κριτική από πολλές πλευρές. Όπως τονίζεται πάντως στο εν λόγω κυβερνητικό Σχέδιο, «η μείωση θα σχεδιαστεί διεξοδικά, με βάση μια ορθολογική πρακτική των μετόχων, προκειμένου να επιτευχθούν δίκαιοι όροι και ομαλή μετάβαση.

H εξεύρεση στρατηγικών επενδυτών θα ήταν συνεπής και με την προαναφερόμενη στρατηγική για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. O παραπάνω σχεδιασμός, θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, έναν οδικό χάρτη για την «Στρατηγική Eξόδου» και το ρόλο του TXΣ σε αυτές τις διαδικασίες, σύμφωνα με ό,τι ήδη προβλέπεται στο σχετικό νόμο για το TXΣ» αναφέρονται μεταξύ άλλωνπηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template