ΟΙ ΓΙΟΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΑΛΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΚΑΝΑΝ «ΑΠΟΒΑΣΗ» ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

«Απόβαση» στην Πάτρα κάνουν οι δυο γιοί της πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, Μερτ και Μπερκ.
Οι αδελφοί Τσιλέρ, ανακοίνωσαν με περηφάνια μια επιχειρηματική συμφωνία με έναν ελληνικό όμιλο: Την εξαγορά του εξοπλισμού δύο θυγατρικών του Ομίλου Κοπελούζου, PIRITIUM και SILCIO, για την παραγωγή φωτοβολταϊκών συστημάτων από... ελληνικά μηχανήματα σε τουρκικό έδαφος, ενώ θα χρησιμοποιήσουν την ελληνική τεχνογνωσία, διατηρώντας εν λειτουργία τη μια γραμμή παραγωγής στη χώρα μας.

Για τους αδελφούς Τσιλέρ, οι οποίοι δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στον τουριστικό τομέα με ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης, αυτό το ελληνοτουρκικό deal είναι υψίστης σημασίας για να γιγαντώσουν τη Suoz Energy Group που ίδρυσαν πέρυσι και της οποίας ηγούνται, ως πρόεδρος ο Μερτ και διευθύνων σύμβουλος ο Μπερκ.

Τα δύο ελληνικά εργοστάσια παραγωγής φωτοβολταϊκών, στην Πάτρα, έχουν σταματήσει να λειτουργούν εδώ και περίπου μια τετραετία, λόγω της ύφεσης στην αγορά των φωτοβολταϊκών, αλλά και του ισχυρού ανταγωνισμού από την Κίνα, από την οποία πωλούνται πάνελ σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Οι γιοι της πρώτης Τουρκάλας πρωθυπουργού έχουν ένα σχέδιο όμως, το οποίο περνάει... από τη χώρα μας.
Tο αβαντάζ

Αγοράζοντας τις δύο ελληνικές γραμμές παραγωγής με μηχανήματα γερμανικής τεχνολογίας, ο Μπερκ Τσιλέρ λέει ότι αποκτά αβαντάζ έναντι των Κινέζων. Όπως εξηγεί, η μεταφορά των μηχανημάτων γερμανικής τεχνολογίας στην Τουρκία, σημαίνει ότι τα ηλιακά πάνελ που θα κατασκευάζονται εκεί, θα έχουν έγκριση CE. Αυτή ακριβώς η έγκριση, τονίζει με έμφαση ο Τσιλέρ, θα του επιτρέψει να ανοίξει κανάλια εξαγωγών προς τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές. «Έτσι, με αυτό τον τρόπο, έχουμε μια ευκαιρία να ισοσταθμίσουμε τον ανταγωνισμό με τους Κινέζους παραγωγούς σε ένα μέρος».
Προφανώς και για να είναι σίγουρος ότι θα υπάρχει η έγκριση CE, αλλά και επειδή η πλήρης μεταφορά όλων των γραμμών παραγωγής στην Τουρκία θα ήταν ασύμφορη -λόγω και της μηδενικής τεχνογνωσίας που υπάρχει εκεί, όπως αναφέρει- θα κρατήσει ένα μέρος της στην Ελλάδα.

Στο εργοστάσιο παραγωγής της Suoz στο Ντιλόβασι -όπου μεταφέρονται τα ελληνικά μηχανήματα- που έχει σήμερα δυναμική 300 MW, εργάζονται 270 υπάλληλοι και ο αριθμός αυτός θα ανέβει στους 450-470 εάν ολοκληρωθούν και οι διαπραγματεύσεις με εταιρία από την Ταϊβάν που θα μετάσχουν στο project. «Στο εργοστάσιο στην Ελλάδα», λέει ο Μπερκ Τσιλέρ, «θα δουλεύουν 30 άνθρωποι». Έτσι, οι Τσιλέρ δεν θα έχουν μόνο ευρωπαϊκά μηχανήματα, αλλά και εγκαταστάσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος, ελληνικό για την ακρίβεια, ώστε να «κλειδώσουν» την έγκριση CE για τα πάνελ που θα παράγουν. Ο ίδιος προβλέπει κύκλο εργασιών ύψους 100 εκατ. δολαρίων ως το τέλος του τρέχοντος έτους και 150 εκατομμυρίων δολαρίων το 2019, με την επένδυση της εταιρίας σε διάφορους κλάδους της εταιρίας να φτάνει τα 400 εκατ. δολάρια σε βάθος δεκαετίας. Σε αυτό το χρονικό πεδίο, ο Μπερκ Τσιλέρ, λέει ότι ο χρηματοοικονομικός κύκλος εργασιών της θα μπορούσε να αυξηθεί σε 1 δισ. δολάρια.
Σύμφωνο εμπιστευτικότητας
Όσο για το ύψος της επένδυσης για την αγορά των ελληνικών μηχανημάτων; «Το μόνο που μπορούμε να πούμε, είναι ότι καταφέραμε μια πολύ καλή τιμή», είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι έχει υπογραφεί Σύμφωνο Εμπιστευτικότητας μεταξύ των δύο πλευρών που του απαγορεύει να αποκαλύψει το κόστος αγοράς των γραμμών παραγωγής. Η μεταφορά της γραμμής παραγωγής στο Ντιλόβασι θα ολοκληρωθεί σε περίπου ένα εξάμηνο, οπότε και οι αδελφοί Τσιλέρ προβλέπουν ότι θα είναι έτοιμοι να αρχίσουν την παραγωγή των φωτοβολταϊκών πάνελ με... άρωμα Ελλάδας.

ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ
Oφέλη και για τις δύο πλευρές

Εάν ο Μπερκ Τσιλέρ «πανηγυρίζει» για την απόκτηση των μηχανημάτων παραγωγής των δύο ελληνικών εργοστασίων, τότε σίγουρα, στην άλλη πλευρά, αυτή του Ομίλου Κοπελούζου στον οποίο ανήκαν, θα πρέπει να χαμογελούν. Γιατί επιχειρηματικά, το deal ήταν αρκετά συμφέρον. Μια υπόθεση "win- win".
Από τη μία, ο ελληνικός όμιλος, ο οποίος ήταν αναγκασμένος να παγώσει την παραγωγή στα εργοστάσια φωτοβολταϊκών, καθώς οι επενδύσεις στον τομέα έχουν καταστεί ασύμφορες στη χώρα μας, καταφέρνει να βάλει ένα ικανό ποσό χρημάτων στα ταμεία του από μια δραστηριότητα, την οποία ούτως ή άλλως θα σταματούσε. Και από την άλλη, λόγω ακριβώς της υψηλής τεχνολογίας των μηχανημάτων τα οποία πέρασαν στα χέρια των αδελφών Τσιλέρ, ένα μέρος της γραμμής παραγωγής παραμένει σε ελληνικό έδαφος, εάν βέβαια γίνουν όλα όπως τα έχει σχεδιάσει ο Μπερκ Τσιλέρ.

Οι Τούρκοι φαίνεται πως «καίγονταν» να εισάγουν την υψηλή τεχνολογία στη χώρα τους για να γίνουν ανταγωνιστικοί στην παραγωγή φωτοβολταϊκών και οι δύο ελληνικές μονάδες ήταν ακριβώς αυτό που έψαχναν. Η παραγωγική μονάδα της Piritium AE λειτουργεί με βάση το πυρίτιο για την παραγωγή περίπου 40 MWp φετών πολυκρυσταλλικού πυριτίου το χρόνο, ενώ η μονάδα της Silcio AE, έχει παραγωγική δυναμικότητα 31 MWp σε φωτοβολταϊκές κυψέλες και 20 MWp σε φωτοβολταϊκά πλαίσια. Το εργοστάσιο φωτοβολταϊκών κυττάρων είχε κατασκευαστεί στην Πάτρα, πριν από οκτώ χρόνια, βασισμένο σε γερμανική τεχνολογία, με επενδύσεις που έφτασαν τα 45 εκατομμύρια ευρώπηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template