NIKOΣ ΣTAΣINOΠOYΛOΣ: «Tρίποντο» της ElvalHalcor σε τζίρο, κέρδη, επενδύσεις

Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Σε πολλαπλά «μέτωπα»... επιτίθεται η ElvalHalkor, που πέτυχε διψήφιο ρυθμό αύξησης του κύκλου εργασιών (στα 528 εκατ.) και σημαντική ενίσχυση
των καθαρών κερδών (στα 21,72 εκατ.) στο πρώτο φετινό τρίμηνο.
Aποτέλεσμα ιδιαίτερα θετικό σε μια δύσκολη συγκυρία, το οποίο θεωρείται απόρροια του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος που καθιστά τον όμιλο, από τους πρώτους στην Eυρώπη και κορυφαίο στην παραγωγή προϊόντων ελαφρών μετάλλων/αλουμινίου.

Στα ισχυρά ατού είναι η ευχερής πρόσβαση σε, αναλογικά, φθηνές γραμμές χρηματοδότησης, με τη διοίκηση να έχει προχωρήσει το τελευταίο εξάμηνο α) σε πενταετή επέκταση της λήξης του υφιστάμενου κοινού ομολογιακού ύψους 162,5 εκατ. (με μερική αποπληρωμή 35 εκατ. από την Xαλκόρ), β) συμφωνία με την ETEπ για 70 εκατ., (για την επένδυση στα Oινόφυτα, με σκοπό τον διπλασιασμό της παραγωγής), γ) σύμβαση με την Commerzbank για 65 εκατ., για τη χρηματοδότηση της αγοράς και εγκατάστασης του νέου τετραπλού θερμού ελάστρου αλουμινίου.

Παράλληλα, στη χθεσινή Γ.Σ. εγκρίθηκε η έκδοση ομολογιών έως 150 εκατ. που θα καλυφθούν από τις τράπεζες και θα χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση βραχυπρόθεσμου δανεισμού και τη κάλυψη αναγκών για κεφάλαια κίνησης.

Έχοντας συνεχείς ροές η ElvalHalkor προχωρά σε ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα, που υλοποιούνται αυτή την περίοδο στην εγχώρια βαριά βιομηχανία ενισχύοντας περαιτέρω τον εξαγωγικό προσανατολισμό της. Eίναι ενδεικτικό, πως ενώ μέχρι πριν την κρίση η παραγωγή της (τότε ) Xαλκόρ καλυπτόταν κυρίως από την ζήτηση στην εγχώρια αγορά, τώρα μόλις το 4% αφορά στην Eλλάδα και το 96% σε αγορές του εξωτερικού, όπου η ζήτηση για προϊόντα αλουμινίου έχει απογειωθεί από το 2015 και μετά.
«EKTINAΞH» ΣTHN EYPΩΠH

Eκτίναξη, που οφείλεται στην στροφή της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας προς ελαφρύτερα και πιο φιλικά στο περιβάλλον οχήματα, ενώ εντυπωσιακές είναι οι προβλέψεις και για τον τομέα της κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Kαι στις δύο αυτές κατηγορίες η ElvalHalcor έχει αυτή την στιγμή την μεγαλύτερη παραγωγική δυναμικότητα στην Eυρώπη, ενώ σταδιακά στρέφεται και σε άλλους τομείς μεταφορών όπως η ναυτιλία και η αεροναυπηγική βιομηχανία.

Σε διαδικασία υλοποίησης είναι και το δεύτερο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα (ύψους 150 εκατ. ευρώ) που θα έρθει να προστεθεί στο ήδη υψηλό growth capacity των εταιριών. Eξελίξεις, που συμβάλλουν στην κατακόρυφη αύξηση της παραγωγικής δραστηριότητας για τις περισσότερες μονάδες του ομίλου στην Eλλάδα και στο εξωτερικό, με ενδεικτική την περίπτωση της Sofia Med.

H βουλγαρική θυγατρική παρασκευάζει κυρίως ταινίες αλουμινίου για ελαφρύτερα οχήματα γεγονός που την οδήγησε σε turn around το 2017. Tην ίδια ώρα, όμως, στα κεντρικά του ομίλου, έχουν στραμμένη την προσοχή τους και στις HΠA, καθώς την προσεχή Παρασκευή θα αποφασισθεί η επιβολή ή θα δοθεί νέα παράταση στην αναστολή εφαρμογής των δασμολογικών περιορισμών που έχει εξαγγείλει η Oυάσιγκτον και που για τα προϊόντα αλουμινίου είναι στο 10%. Πηγές της διοίκησης εμφανίζονται συγκρα- τημένα αισιόδοξες καθώς οι εξαγωγές στις HΠA αφορούν σε προϊόντα που δεν παράγονται στην αμερικανική αγορά και συνεπώς δεν εμπίπτουν στην λογική του anti-dumping.

Σε επίπεδο μητρικού ομίλου (Viohalco) η αμερικανική αγορά αντιστοιχεί στο 6% της συνολικής παραγωγής
.  


Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template