Η λίρα πέφτει αλλά το «φέσι» έρχεται: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έκθετες στην τουρκική αγορά - Το σχέδιο του Ρ.Τ.Ερντογάν

Σάββατο, 11 Αυγούστου 2018

Η τουρκική λίρα σήμερα πέφτει σχεδόν 20% και πολλοί βιάστηκαν να χαρούν σε Ελλάδα και Ευρώπη διότι έτσι ικανοποιούν το όνειρό τους
(που είναι όνειρο των Αμερικανών η Ελλάδα θα ζημιώνονταν ακόμα περισσότερο εάν επέστρεφαν οι κεμαλιστές στην εξουσία ως αγαπημένα παιδιά των Δυτικών που τους δίνουν κυριολεκτικά ότι ζητήσουν) να ανατραπεί κάποτε ο Ρ.Τ.Ερντογάν, αλλά μετά ανακάλυψαν πως οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες κινδυνεύουν με μεγάλο «φέσι» καθώς οι Τούρκοι πολίτες που έχουν δανειστεί από αυτές θα δηλώσουν αδυναμία πληρωμής τους.

«Η κρίση της τουρκικής λίρας καλεί την ΕΚΤ να συγκροτήσει ένα σχέδιο. Οι ανησυχίες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες με ενδεχόμενη ισχυρή εμπλοκή στην Τουρκία γίνονται όλο και μεγαλύτερες» αναφέρει σήμερα η γερμανική FAZ. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο ως προς αυτό έχουν ήδη τράπεζες από μια χώρα που έχει εξίσου προβλήματα, γεγονός που θα αρχίσει να το διαισθάνεται και το ευρώ.

Κυρίως οι τραπεζικοί κολοσσοί BBVA, BNP Paribas και Unicredit βρίσκονται για το λόγο στο «μικροσκόπιο», αναφέρουν ενδεικτικά οι Financial Times, επικαλούμενοι εμπιστευτικές πηγές.


Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών αυτή τη στιγμή τράπεζες στην Τουρκία έχουν εκδώσει δάνεια ύψους 148 δισ. δολαρίων και 100 δισ. ευρώ – το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από το εξωτερικό.

Τον υψηλότερο κίνδυνο διατρέχουν σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας οι μεγάλες ισπανικές τράπεζες με δάνεια ύψους περίπου 83 δισ. δολαρίων, ενώ από τη Γαλλία και την Ιταλία προέρχονται δάνεια ύψους 38 δισ. και 17 δισ. δολαρίων αντίστοιχα. Εκπρόσωποι των τραπεζών και της ΕΚΤ δεν θέλησαν να σχολιάσουν της πληροφορίες της εφημερίδας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της FAZ.

Όπως γίνεται κατανοητό ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει «παγιδεύσει» ολόκληρο το ευρωπαϊκό σύστημα.

Θα θυμίσουμε ότι για παρόμοιες εκθέσεις των τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα η Ελλάδα μπήκε σε 3 μνημόνια για να τα «ξεφορτωθούν» και να φορτωθούν τα χρέη τα κορόιδα που είναι οι Έλληνες πολίτες.

Τώρα οι Ευρωπαίοι ξαφνικά επιστρέφουν στο ίδιο σημείο αλλά λόγω Τουρκίας και φυσικά οι Τούρκοι ούτε κορόιδα είναι ούτε πρόκειται να μπουν ποτέ σε μνημόνια.

Όσο για την πτώση της τουρκικής λίρας, είναι κάτι που το επιδιώκει ο Ρ.Τ.Ερντογάν, είναι το όνειρό του. Θέλει να εξαφανίσει τις εισαγωγές και να αναπτύξει την βιομηχανία του, όχι μόνο την αμυντική αλλά και την βιομηχανία καταναλωτικών προϊόντων.

Θέλει οι Τούρκοι να αγοράζουν τουρκικά προϊόντα. Ο τουρισμός ευνοείται από την φθηνή λίρα και οι εξαγωγές τους πετάνε.

Αυτό που απομένει τώρα είναι να δημιουργήσει εσωτερική αγορά και αυτό το θέλει ο Ερντογάν. Σκοπίμως συνεχίζει την κρίση αυτή με τις ΗΠΑ και θα συνεχίσει να το κάνει, στο μεταξύ οι Ευρωπαίοι που χαχανίζαν πριν με την πτώση της λίρας τώρα φοβούνται το «φέσι» και θα είναι πολύ μεγάλο


Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template