H εγχώρια επιχειρηματική ελίτ πίσω από την απελευθέρωση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει μόνο άστρο αλλά και την εγχώρια επιχειρηματική ελίτ στο πλευρό του.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του “Κουρδιστού

Πορτοκαλιού” 3 τουλάχιστον Ελληνες επιχειρηματίες που διατηρούν στενές σχέσεις με το οικονομικό κατεστημένο της Τουρκίας (μιλάμε για συγκεκριμένες οικογένειες Τούρκων μεγαλοεπιχειρηματιών που στηρίζουν τον Σουλτάνο) όλο αυτό το διάστημα είχαν κάνει προσωπικό τους στοίχημα την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Από τον Βασίλη Μπόνιο

Η αιχμαλωσία των Ελλήνων ήταν ένα αγκάθι στην κυβέρνηση Τσίπρα και στον ίδιο προσωπικά. Η απελευθέρωσή τους έρχεται σε μια στιγμή που ο Ελληνας πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του βρισκόταν στο καναβάτσο. Μετά από αυτό επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η στήριξη της εγχώριας ελίτ στον Αλέξη Τσίπρα. Η απελευθέρωση των 2 Ελλήνων στατιωτικών δίνει νέο αέρα στον Τσίπρα ο οποίος μπορεί να ελπίζει ότι θα μετατρέψει τις χαμένες εκλογές σε ντέρμπυ!

Ειδικά εάν μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές και στείλει στα σκουπίδια το ασφαλιστικό του τραχανοπλαγιά Κατρούγκαλου και της άσχετης Αχτσιόγλου στην οποία καλό θα ήτο να της δώσει το υπ. Τουρισμού να καυλαντίζει και να βάλει την Κουντουρά υποψήφια δήμαρχο Αθήνας.
Παρά τις εντάσεις των τελευταίων ετών, οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας διατηρούνται στενές. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών ενισχύεται διαρκώς, ξεπερνώντας τα 3,3 δισ. ευρώ το 2017 (αν και σημαντικά χαμηλότερα του 2015), ενώ η Τουρκία έφθασε να αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο εξαγωγικό προορισμός της χώρας μας, πίσω από την Ιταλία και τη Γερμανία-σημειώνει το Capital.gr.


Ωστόσο, η συνεχιζόμενη διολίσθηση της λίρας -εν μέσω των αμερικανικών κυρώσεων– και οι κραδασμοί που δέχεται η τουρκική οικονομία, ενεργοποιώντας σενάρια περί διάσωσης από το ΔΝΤ και υιοθέτησης κεφαλαιακών ελέγχων, δημιουργούν πλέον ένα δύσκολο περιβάλλον (και) για τις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν αναπτύξει δραστηριότητες, ορισμένες με παραγωγική και εμπορική παρουσία, στη γειτονική χώρα. Η διαρκής υποχώρηση της λίρας έχει επιδράσει, μεταξύ άλλων, έντονα αρνητικά στην εσωτερική κατανάλωση και έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε επιχειρήσεις που έχουν δανειστεί σε ξένο νόμισμα.

Υπολογίζεται πως οι ελληνικές επενδύσεις στην Toυρκία έως σήμερα ανέρχονται σε αξία τα 6,8 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με το Ελληνοτουρκικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο που επικαλείται στοιχεία από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας, τον Δεκέμβριο του 2017, το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν επενδύσει στην Τουρκία, έφτασαν τις 754, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 45%, ποσοστό που αποτυπώνεται σε 250 εταιρείες επιπλέον στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2016- 2017. Σήμερα αρκετοί εγχώριοι όμιλοι διαθέτουν παρουσία στην Τουρκία, με δραστηριότητες σε κλάδους όπως η τσιμεντοβιομηχανία, το λιανεμπόριο, την τεχνολογία, τα πλαστικά, τις υπηρεσίες κ.α.

Η εξαγορά της τουρκικής Finansbank από την Εθνική Τράπεζα το 2006, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ ανάμεσα στις δύο χώρες. Δέκα χρόνια αργότερα, η πώλησή της, αλλά και η αποχώρηση των υπόλοιπων ελληνικών τραπεζών που είχαν επεκταθεί στη χώρα, έχει αφήσει την ελληνική εκπροσώπηση σε ομίλους όπως ο Τιτάνας, η Intralot, η ΔΕΗ, η Sarantis, η Fourlis, η Kleeman και η Καρέλιας, μεταξύ άλλων, ενώ γνωστοί εγχώριοι όμιλοι, όπως η ΜΕΤΚΑ είχαν στο παρελθόν αναλάβει σημαντικά έργα στη χώρα.

Συγκεκριμένα, ο εδώ και μια δεκαετία ο όμιλος Τιτάν δραστηριοποιείται παραγωγικά στη γειτονική χώρα, έχοντας αποκτήσει το 50% της Adocim Cimento Beton. Η εταιρεία διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου την περιοχή Τοκάτ, κοντά στην Μαύρη Θάλασσα και άλλες μονάδες στην Αττάλεια και το Τεκίρνταγκ. η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία ανέφερε στην προ ημερών ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου ότι στην Τουρκία η ανησυχία για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει και τον κλάδο κατασκευών. Τα αποτελέσματα της Adocim, πάντως, παρέμειναν κοντά στα περσινά επίπεδα, παρά τη διολίσθηση της τουρκικής λίρας κατά 26% έναντι του ευρώ το 1ο εξάμηνο του 2018.

Η Intralot διατηρεί εξίσου σημαντική παρουσία στην Τουρκία
. Η θυγατρικής της, Inteltek, διαχειρίζεται τις δραστηριότητες αθλητικών στοιχημάτων για λογαριασμό της Spor Toto, η οποία είναι η αποκλειστική αδειοδοτημένη εταιρία στη χώρα. Στην Inteltek, η Intralot κατέχει το 45% και η Turkcell το υπόλοιπο 55%. Σημειώνεται πως στο τέλος του μήνα εκπνέει το συμβόλαιο για τη διαχείριση του αθλητικού στοιχήματος στη γειτονική χώρα και είχε αναφερθεί πως θα αποφασιστεί η παράταση του κατά ένα χρόνο, καθώς δεν υπήρχε χρόνος για νέο διαγωνισμό λόγω των τουρκικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο.

Στο κομμάτι της ενέργειας, η ΔΕΗ έχει επίσης επεκταθεί στην χώρα από το 2014 μέσω της PPC Elektrik. Μάλιστα, στο παρελθόν είχε εξεταστεί η πιθανότητα να υλοποιηθούν και έργα στον κλάδο των ΑΠΕ, μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. H PPC Elektrik είναι 100% θυγατρική της ΔEΗ και δραστηριοποιείται στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της διασύνδεσης των δύο ηλεκτρικών δικτύων στην περιοχή της Θράκης.

Για την εταιρεία κατασκευής και της εμπορίας ολοκληρωμένων συστημάτων ανελκυστήρων Kleeman, η Τουρκία αποτελεί το πρώτο της βήμα εκτός Ελλάδας
. Η Kleeman Asansor ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 2001 και σήμερα διατηρεί ένα σημαντικό μερίδιο της τοπικής αγοράς. Η εταιρεία έχει αναλάβει σημαντικά έργα, όπως στο κρατικό νοσοκομείο του Balikesir, στο εκθεσιακό κέντρο της Σμύρνης και στο αεροδρόμιο Kars.

Επίσης, βιομηχανική δραστηριότητα στην Τουρκία έχει και η Πλαστικά Κρήτης μέσω της θυγατρικής της Senkroma (παραγωγή συμπυκνωμάτων χρωμάτων – color masterbatches – για συνθετικά νήματα) στην Τουρκία, σημαντική είναι και η δραστηριότητα των ελληνικών καπνοβιομηχανιών στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων της Καρέλιας.
Μια από τις πιο πρόσφατες επεκτατικές κινήσεις γνωστών ελληνικών ομίλων στη γειτονική χώρα είναι αυτή της Fourlis. Ο όμιλος αναπτύσσει δίκτυο καταστημάτων της αλυσίδας Intersport στη χώρα αλλά και της έτερης αλυσίδας αθλητικών ειδών, The Athlete’s Foot. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2017 λειτουργούσαν 24 σημεία πώλησης της Intersport στη χώρα και δύο της The Athlete’s Foot.

Εδώ και αρκετά χρόνια, η πορεία των ελληνικών εξαγωγών στην Τουρκία εξαρτάται από την πορεία των πετρελαιοειδών, δεδομένου ότι αυτά συνιστούν το μεγαλύτερο μέρος σε αξία των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας προς τη γείτονα. To εμπορικό ισοζύγιο στο σύνολο των προϊόντων χωρίς την ενότητα των καυσίμων είναι ελλειμματικό για τα ελληνικά προϊόντα.
Μετά τα καύσιμα, στις ελληνικές εξαγωγές κυρίαρχο είναι το βαμβάκι (πρώτη ύλη για την τουρκική κλωστοϋφαντουργία), ενώ σημαντικές είναι οι ελληνικές εξαγωγές σε βιομηχανικά προϊόντα, πλαστικά, μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, αλουμίνιο και χαλκοσωλήνες.

Οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία έφθασαν το 2017 τα 1,951 δισ. ευρώ. Πρώτος στη γενική κατάταξη επί των συνολικών εξαγωγών είναι ο τομέας των ορυκτών καυσίμων με 1,073 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το 50% των ελληνικών εξαγωγών προέρχεται από αυτόν τον κλάδο.

Όσον αφορά τις τουρκικές εξαγωγές στην Ελλάδα, το 2017 έφτασαν τα 1,433 δισ. ευρώ. Πρώτος στις συνολικές εξαγωγές είναι και πάλι ο κλάδος των ορυκτών καυσίμων, αλλά με 173.155.909 ευρώ (δηλαδή αντιστοιχεί σε ένα 12%).

Από την άλλη μεριά, τα βασικότερα προϊόντα που η Τουρκία εξάγει στην Ελλάδα είναι προϊόντα χάλυβα, πλαστικά, οχήματα, ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός αλλά και έτοιμα ενδύματα, έπιπλα. Μεγάλη είναι η αύξηση των εισαγωγών ψαριών από την Τουρκία.

Σημαντικό είναι και το τουριστικό ρεύμα από και προς την Τουρκία, αν και εφέτος λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας οι αφίξεις στην Ελλάδα από την Τουρκία ενδέχεται να μην επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για 1,2 εκατ. αφίξεις.  

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template