ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ KΡAX με τα κόκκινα δάνεια [ΕΠΕΙΓΟΝ]

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Κόλαφος η ανάλυση της Deutsche Bank για τις ελληνικές τράπεζες και την αδυναμία τους να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια τα οποία καλπάζουν ενώ νέοι
δανειολήπτες που αδυνατούν (ή δεν θέλουν) να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προστίθενται με γεωμετρική ταχύτητα.

Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά, τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών ήταν απογοητευτικά. “Το ισχυρό momentum που δημιούργησαν κάποιες τράπεζες στη διάρκεια του Μαΐου και του Ιουνίου με την πώληση χαρτοφυλακίων NPEs, μαζί με τις καλύτερες προοπτικές για την οικονομία, μας οδήγησαν να αναμένουμε ισχυρότερη μείωση των NPEs από ό,τι περιμέναμε”, ανέφερε η Deutsche Bank.

Ωστόσο, επισημαίνει, η μείωση ήταν χαμηλότερη από ό,τι αναμενόταν, ακόμη και για την Εθνική Τράπεζα, καθώς εκτιμούσε ότι η πώληση μη εξασφαλισμένων χαρτοφυλακίων θα υποστηρίξει μια πιο ισχυρή μείωση των NPEs.
Η μείωση των NPEs ήταν χαμηλότερη των προσδοκιών για τις Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank, αλλά ήταν καλύτερη για την Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank.

Οι ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσαν χαμηλότερες του αναμενόμενου επιδόσεις σε ό,τι αφορά τη μείωση των NPEs, τα οποία υποχώρησαν κατά 3,5% στο β΄ τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο.

Η Εθνική και η Eurobank μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους κατά 3% και η Alpha Bank μόλις κατά 0,6%. Οι τράπεζες έχουν διατηρήσει τους στόχους τους, κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτηθεί ισχυρή μείωση στο β΄ εξάμηνο.

Oπως έχουμε γράψει κατ΄επανάληψη στο Κουρδιστό Πορτοκάλι, η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Ε.Ε. Βγήκε λοιπόν στις αγορές ένα κράτος που βρίσκεται σε capital controls (oύτε η Αλβανία, ούτε τα Σκόπια) και στις τράπεζες του οποίου υπάρχουν σχεδόν 200 δις κόκκινα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια. Τώρα λέει ξεκινούν οι πλειστηριασμοί.

Πρόκειται ασφαλώς για τρολάρισμα της εξόδου τόσο από τους εγχώριους κατσιαπλιάδες όσο και από τους αντίστοιχους δανειστές κατσιαπλιάδες. Πως είναι δυνατόν η Μέρκελ, η Λαγκάρντ, ο Ντράγκι να βγάζουν στις αγορές ένα κράτος στις 4 συστημικές τράπεζες του οποίου καραδοκεί μια πυρηνική βόμβα 200 δις ευρώ

Ποιες αγορές πάνε να εξαπατήσουν με ένα χρεοκοπημένο κράτος που αποτελεί συστημικό κίνδυνο για ολόκληρο τον πλανήτη και όχι μόνο για την Ευρώπη; Σε όσο εξευτελιστική τιμή και να πουληθούν τα κόκκινα δάνεια πολύ δύσκολα τα όποια funds επενδύσουν σ΄αυτά θα καταφέρουν να βγάλουν κέρδος. Τα κόκκινα δάνεια που καραδοκούν στις ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να διαλύσουν την ζώνη του Ευρώ.

Mε το αριστερό ξεκινούν εκ νέου οι πλειστηριασμοί με την κυβέρνηση να δείχνει ιδιαίτερη προθυμία να επιταχύνει και να λάβει τα εύσημα των δανειστών που επανακάμπτουν στις 10 Σεπτεμβρίου.

Ετσι, την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 5 Σεπτεμβρίου έχουν βγει στην πλατφόρμα τα πρώτα 2.300 ακίνητα ενώ η εφορία μπορεί να προχωρήσει σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ακόμη και για οφειλές από 500 ευρώ.

Οι Θεσμοί πάντως ζητούν να διευκολυνθούν οι αγορές ακινήτων από τρίτους αγοραστές και όχι μόνο από τις τράπεζες οι οποίες ήδη αγοράζουν το 85% των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται.

Ζητούν επίσης να αφαιρούνται τα κλειδιά από τον ιδιοκτήτη πριν τον πλειστηριασμό ώστε το ακίνητο να είναι επισκέψιμο από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές

Με βάση συντηρητικές εκτιμήσεις, τουλάχιστον 50.000 ακίνητα, θα εκπλειστηριασθούν μέχρι το 2020, εκ των οποίων ως 20.000 ακίνητα μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.


Η αύξηση του αριθμού των πλειστηριασμών, θα απαιτηθεί να έχει και ποιοτικά χαρακτηριστικά, καθώς στην μετά μνημόνιο εποχή, η τρόικα θα αξιολογεί και τη γεωγραφική κατανομή των πλειστηριασμών.

Η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας σχεδιάζεται με στόχο να προσελκυθούν τρίτοι, πλην τραπεζών, αγοραστές. Όπως σε αντίστοιχες ηλεκτρονικές πλατφόρμες του εξωτερικού θα μπορούν να προστεθούν πλήρη στοιχεία του ακινήτου: όροφος, αριθμός δωματίων και βοηθητικών χώρων, φωτογραφία του ακινήτου και περιοχή, το είδος του ακινήτου (κατοικία, γραφείο, εμπορικό κέντρο κ.λπ.), υποθήκες – προσημειώσεις που το βαρύνουν, καθώς και το ύψος της οφειλής έναντι της οποίας διενεργείται ο πλειστηριασμός.

Και το θέμα της φυσικής πρόσβασης στο ακίνητο από ενδιαφερόμενους αγοραστές είναι κρίσιμο καθώς στο εξωτερικό, αφαιρούνται από τον οφειλέτη – κάτοχο του ακινήτου που πρόκειται να βγει σε πλειστηριασμό τα κλειδιά του ακινήτου.

Όλα τα ζητήματα αυτά βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα και εφόσον αποφασιστούν, κάτι που φαίνεται πιθανό αφού θα διευκολύνουν τους πλειστηριασμούς, θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι Ιανουάριο του 2019.

Ηδη, προς την ίδια κατεύθυνση, της διευκόλυνσης των πλειστηριασμών, έχει νομοθετηθεί ότι αν ένας πλειστηριασμός κηρυχθεί άγονος, διενεργείται νέος πλειστηριασμός μέσα σε 40 ημέρες και αν και σε αυτόν δεν γίνει κατακύρωση του ακινήτου, τότε το δικαστήριο μπορεί να διατάξει νέο πλειστηριασμό μέσα σε 8 εργάσιμες ημέρες (από 30 ημέρες που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς) με την ίδια ή κατώτερη τιμή. Δηλαδή, πλέον ένα ακίνητο μπορεί να βγει για τρίτη φορά σε πλειστηριασμό γρηγορότερα, με τη διαδικασία να διαρκεί 48 ημέρες αντί 70 ημερών και σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επιτρέπονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, ακόμη και της πρώτης κατοικίας, για τα χρέη των πολιτών προς το κράτος (εφορίες – ασφαλιστικά ταμεία).

Το ελληνικό Δημόσιο δηλαδή μπορεί να βγάζει μαζικά στο «σφυρί» κινητά και ακίνητα οφειλετών για χρέη από 500 ευρώ και άνω.


Η πρώτη κατοικία δεν διασφαλίζεται για οφειλές προς το Δημόσιο (εφορίες – ταμεία) εκτός αν ο οφειλέτης έχει χρέη και προς τις τράπεζες και υπάγεται στο νόμο Κατσέλη.

Τόση σημασία δίνει η κυβέρνηση στην επιτυχία των πλειστηριασμών που επεξεργάζεται την ίδρυση νέου υφυπουργείου στο υπουργείο Οικονομίας, με αρμοδιότητα τα θέματα που σχετίζονται με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως εκείνα των τραπεζών, των ασφαλιστικών και επενδυτικών εταιρειών, των εταιρειών που αγοράζουν δάνεια (funds) και, βέβαια, τα θέματα των πλειστηριασμών και των κόκκινων δανείων.

Ο στόχος είναι να συγκεντρωθούν στην αρμοδιότητα ενός φορέα όλα τα θέματα που συνδέονται με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τα οποία έχουν μεγαλύτερο όγκο και σημασία για την αγορά και την οικονομία, και σήμερα βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορους φορείς, ενώ ορισμένα από αυτά δεν υπάγονται σε κάποιον κρατικό φορέα.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΦΡΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ




Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template