Château de la Croë:Η εφορία κυνηγά τον Roman Abramovich's για την πολυτελή έπαυλη των Ωνάση και Νιάρχου

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Λίγο καιρό αφότου ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς αγόρασε το Château de la Croë στη χερσόνησο Cap d’Antibes στη Νότια Γαλλία, περίπου πριν από
μία δεκαετία, η εφορία χτύπησε την πόρτα του.
Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος, σύμφωνα με τις γαλλικές Αρχές, είχε δηλώσει χαμηλότερη αξία για την εξοχική του κατοικία, με αποτέλεσμα να μην πληρώσει αρκετό φόρο περιουσίας τις χρονιές 2006 και 2007. Η εφορία υπολόγισε την αξία του ακινήτου σε περίπου 41.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με βάση την τιμή πώλησης άλλων ακινήτων, αντίστοιχου μεγέθους και έκτασης, εκείνο το χρονικό διάστημα.

Από τότε, ο Αμπράμοβιτς έχει προσπαθήσει με διάφορους τρόπους να αποφύγει να πληρώσει το ποσό των 1,2 εκατ. ευρώ που ζητούσαν οι Αρχές της χώρας. Η τελευταία προσπάθειά του, η οποία περιελάμβανε μια καταγγελία ότι η νέα φορολογική δήλωση δεν του παραδόθηκε προσωπικά, απορρίφθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου από το ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας.





Χτισμένο στα τέλη της δεκαετίας του 1920 για έναν μεγιστάνα του Τύπου σε μια έκταση γης που είναι πλέον γνωστή με την ονομασία Billionaire’s Bay, το κάστρο υπήρξε κατοικία αρκετών εστεμμένων. Ο βασιλιάς Εδουάρδος Η’ μετακόμισε εκεί αμέσως μόλις απαρνήθηκε το στέμμα και αποφάσισε να παντρευτεί την κοινή θνητή Ουόλις Σίμπσον. Ο βασιλιάς Λεοπόλδος Γ’ του Βελγίου, η τελευταία Βασίλισσα της Ιταλίας και ο Φαρούκ Ι της Αιγύπτου, έζησαν επίσης εκεί.


(ΣτΜ: Το 1950 ο μεγιστάνας Αριστοτέλης Ωνάσης μαγεύτηκε από την ομορφιά του και το αγόρασε, όμως το πούλησε επτά χρόνια αργότερα, το 1957, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη σύζυγός του Τίνα Λιβανού τον έπιασε επ’ αυτοφώρω στο κρεβάτι με τη φίλη της Jeanne Rhinelander. 

Αμέσως μετά το παλάτι πέρασε στα χέρια του αιώνιου αντιπάλου του Ωνάση, του επίσης εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου, ο οποίος το έκανε δώρο στη γυναίκα του Ευγενία Λιβανού, αδερφή της Τίνας Λιβανού.)




Μία πυρκαγιά κατέστρεψε μέρος του πύργου στη δεκαετία του 1970 και για αρκετές δεκαετίες παρέμεινε εγκαταλελειμμένος, μέχρι που πέρασε στα χέρια του Αμπράμοβιτς.
Στις αγωγές του, ο Ρώσος Κροίσος ισχυρίστηκε ότι η γαλλική εφορία υπερεκτίμησε σε μεγάλο βαθμό το ακίνητο, συγκρίνοντάς το με πολυτελή σπίτια σε πολύ πιο ακριβές περιοχές.





Οι δικαστές ωστόσο είχαν άλλη άποψη. Αποφάνθηκαν ότι οι εκτιμήσεις της εφορίας ήταν σωστές όταν σύγκριναν το Château de la Croë με άλλα ακίνητα που πωλούνταν την εποχή εκείνη στις περιοχές Saint-Jean-Cap-Ferrat, Cap d’Ail και Antibes. Μεταξύ αυτών, ήταν και η Villa Fiorentina, στην οποία είχαν μείνει οι Κένεντι, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και η Γκρέτα Γκάρμπο. Στα τέλη του 2004, πουλήθηκε πάνω από 73 εκατομμύρια ευρώ – συμπεριλαμβανομένου του φόρου προστιθέμενης αξίας.


Ρομάν Αμπράμοβιτς, Ντάσα Ζούκοβα (πρώην σύζυγος)

Η εξοχική κατοικία του Αμπράμοβιτς βρίσκεται απομονωμένη στην άκρη του Cap d’Antibe με πανοραμική θέα στη θάλασσα. Το ακίνητο εκτείνεται σε περισσότερα από 75.000 τετραγωνικά μέτρα, με καθιστικό άνω των 2.400 τετραγωνικών μέτρων στον πύργο και ξεχωριστό χώρο για τους φιλοξενούμενους.

Η ανακαίνιση


Ένα χρόνο νωρίτερα, το εφετείο του Παρισιού είχε ήδη απορρίψει παρόμοια επιχειρήματα που προέβαλε ο Αμπράμοβιτς, εστιάζοντας σε μια έκθεση εμπειρογνωμοσύνης ενός αρχιτέκτονα από το 2005 που υπογράμμιζε την εξαιρετική φύση του πύργου.
«Αυτή η ιδιοκτησία είναι σίγουρα η πιο όμορφη στην Côte d’Azur, μεταξύ του Saint-Raphael και της Ιταλίας», ανέφερε η έκθεση του αρχιτέκτονα. «Καμία άλλη δεν διαθέτει αυτό το επίπεδο πολυτέλειας και κομψότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Ο Αμπράμοβιτς διαμαρτυρήθηκε επίσης για το γεγονός ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν υπολόγισε σωστά τα χρήματα που δαπάνησε για την ανακαίνιση του ακινήτου – συνολικά 150 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων 30 εκατομμυρίων ευρώ το 2005. Οι αρχές απάντησαν λέγοντας ότι η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο στην οποία κατέληξαν περιλαμβάνει επιστροφή φόρου 30% για το 2006 και 20% για το 2007.


πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template