Μάνος και Τάκης Δομαζάκη: Ανακωχή στον αδελφικό «εμφύλιο» με ενίσχυση της εποπτείας στην Creta Farms

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Του Στέλιου Μορφίδη

Η λογική και οι ψύχραιμες φωνές φαίνεται ότι επικράτησαν και η διαμάχη των μεγαλομετόχων της Creta

Farms, αδερφών Μάνου και Τάκη (Κωνσταντίνου) Δομαζάκη έβαλε μία «άνω τελεία» με την ομόφωνη απόφαση των δύο αδερφών για την αλλαγή προσώπων στο ΔΣ και την Επιτροπή Ελέγχου της εισηγμένης. Κινήσεις που μεταφράζονται ως «ανακωχή» των δύο αδελφών που είχαν φθάσει σύμφωνα με πληροφορίες στα πρόθυρα της ρήξης με φόντο την οικονομική διαχείριση.

Κατά τη χθεσινή έκτακτη ΓΣ στην οποία συμμετείχαν μόνο τα δύο αδέλφια που ελέγχουν συνολικά το 83,48% της εισηγμένης αποφασίστηκε ομόφωνα η έξοδος απ' το ΔΣ της μητέρας τους, Ελένης καθώς και του Δ/ντη Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας, Βασίλη Βουμβουράκη.
Και οι δύο ήταν μη εκτελεστικά μέλη. Ως ανεξάρτητα και μη εκτελεστικά μέλη διορίστηκαν οι δικηγόροι Αθηνών Αλέξανδρος Στρίμπερης και Εμμανουήλ Μαργωμένος. Μοναδικά εκτελεστικά μέλη του ΔΣ παραμένουν τα δύο αδέλφια ενώ παραμένουν ως μη εκτελεστικά μέλη οι Χρήστος Τσάλλης και Πέτρος Παπαδάκης. Στο ΔΣ διατηρήθηκε επίσης ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος ο Εμμανουήλ Κοτζαμπασάκης, ο οποίος είναι custom officer της Aspen Tech με έδρα τη Βοστόνη των ΗΠΑ.

Ο τελευταίος ωστόσο ανακλήθηκε απ' την τριμελή επιτροπή ελέγχου, όπως επίσης και η Ελένη Δομαζάκη, σύζυγος του ιδρυτή Στυλιανού και μητέρα των δύο αδελφών. Επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου παραμένει ο Χρήστος Τσάλλης, με προϋπηρεσία σε σημαντικές θέσεις σε τράπεζες και άλλες εταιρείες, και προστίθενται οι Νίκος Καλαμαράς και Παναγιώτης Βρουστούρης. Οι τελευταίοι είναι ορκωτοί λογιστές. Ο πρώτος μάλιστα είναι διευθύνων σύμβουλος της ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΕ και ο δεύτερος ορκωτός ελεγκτής της ΕΝΕΛ ΑΕ. Κοινώς η Επιτροπή Ελέγχου ενισχύθηκε αποκλειστικά από ορκωτούς ελεγκτές σε μία προσπάθεια να υπάρξει μεγαλύτερη εποπτεία και έλεγχος.

Μάχη


Υπενθυμίζεται ότι τα δύο αδέρφια το τελευταίο δίμηνο είχαν επιδοθεί σε έναν αγώνα ποιος θα αγοράσει απ' τη διασπορά περισσότερες μετοχές της Creta Farms ώστε να έχει το πάνω χέρι στις αποφάσεις ενώ εντύπωση είχε προκαλέσει η αιφνιδιαστική κίνηση του Μανώλη, που εκτελεί χρέη Προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, να ζητήσει την έκτακτη σύγκληση της ΓΣ των μετόχων για την ανάκληση των μελών του ΔΣ που προ μηνών είχαν διοριστεί.
Το γεγονός έφερε στην επιφάνεια την γεμάτη εντάσεις το τελευταίο διάστημα σχέση των δύο αδελφών με ανθρώπους μέσα στην εταιρεία να περιγράφουν έναν «ψυχρό πόλεμο» μεταξύ των δύο αδερφών.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Τάκης Δομαζάκης ήταν αυτός που σήκωσε πρώτος το γάντι, για λόγους που αφορούν οικονομικά κονδύλια, στο πλαίσιο διαχείρισης των επενδύσεων και όχι μόνο. Το «κερασάκι» φαίνεται πως ήταν οι διαγραφές απαιτήσεων ύψους 22 εκατ. ευρώ της μητρικής από τη θυγατρική της στις ΗΠΑ, Creta Farms USA, στις οικονομικές καταστάσεις α' εξαμήνου. Η αμερικανική θυγατρική θεωρείται μια πολύπαθη υπόθεση με μεγάλη κινητικότητα και πολλά λάθη που έγιναν τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα ο Τάκης να ζητά διευκρινίσεις από τον αδελφό του για την πορεία των πραγμάτων. Ειδικά καθώς η εταιρεία πρέπει πλέον να αποδείξει ότι το χρέος της, έπειτα από δύο αναδιαρθρώσεις, είναι βιώσιμο. Μάλιστα δεν θεωρούνται συμπτωματικά η αλλαγή του ορκωτού ελεγκτή και ο ορισμός της KPMG κατόπιν υπόδειξης των πιστωτριών τραπεζών. Σημειωτέον πως ο συνολικός δανεισμός της εισηγμένης στις 30 Ιουνίου 2018 ήταν 109,4 εκατ. ευρώ και οι πωλήσεις της στο α' εξάμηνο αυξημένες κατά 10,8% στα 55,14 εκατ. ευρώ.

Προσπάθειες τρίτων

Το τελευταίο διάστημα πληροφορίες ανέφεραν ότι ήταν σε εξέλιξη προσπάθεια τρίτων, που πρόταξαν το κοινό καλό, ώστε τα δύο αδέλφια να τα βρουν και να μην υπάρξουν αναταράξεις που θα πλήξουν την ίδια την εταιρεία. Κάτι που φαίνεται να απέδωσε αφού τελικώς τα δύο αδέλφια στις αρχές του μήνα με κοινή τους ανακοίνωση γνωστοποιούσαν πως «Η οικογένεια Δομαζάκη παραμένει ακάθεκτη στο τιμόνι της εταιρείας και πασχίζει με κάθε τρόπο για τη διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων, των μετόχων της Creta Farms και της εθνικής μας οικονομίας»  


Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template