Stayia Farm: Το κουταλάκι της καινοτομίας

Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Κώστας Τσαούσης
Η startup που ξεκίνησε με παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα και συνεχίζει δυναμικά με νέα καινοτόμα - Το τελευταίο είναι μια

συσκευασία πρωινού που τα έχει όλα: μια έτοιμη κουταλιά μελιού με βασιλικό πολτό και ένα υπέροχο μείγμα δημητριακών με αποξηραμένα φρούτα

«Μια συσκευασία πρωινού που τα έχει όλα!», γράφει στο Facebook ο Γιάννης Καρυπίδης. Πρόκειται για ένα από τα νέα «παιδιά» της επιχείρησης που βρίσκεται σε ένα από τα προάστια της Χαλκίδας και χρόνο με τον χρόνο πολλαπλασιάζει τα μεγέθη της.
Το επαναλαμβάνω: μια επιχείρηση που πολλαπλασιάζει τα μεγέθη της! Και αυτό έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς ενισχύεται ακόμη περισσότερο αν προσμετρηθούν δύο στοιχεία. Το ένα είναι ότι η επιχείρηση του Γιάννη Καρυπίδη -Stayia Farm το όνομά της- είναι κατ' ουσίαν μια startup στον χώρο της αγροδιατροφής. Ξεκίνησε εκ του μηδενός το 2012 και 7 χρόνια μετά είναι μια υπολογίσιμη -για τα δεδομένα μιας επιχείρησης της ελληνικής περιφέρειας- εξαγωγική δύναμη. Πιο συγκεκριμένα, το μερίδιο των εξαγωγών στον τζίρο της επιχείρησης βρίσκεται στο 74%. Το δεύτερο είναι ότι η startup που ξεκίνησε την επιχειρηματική δραστηριότητά της με ταπεινά παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα -όπως το μέλι και το λάδι- κατάφερε με όπλο την καινοτομία να μετασχηματιστεί σε μια έξυπνη και δημιουργική παραγωγική επιχείρηση.




Τα δύο τελευταία χρόνια η καινοτομία είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό των νέων προϊόντων. Το 2017 εισήχθησαν στην αγορά δύο ακόμα σειρές: τα Super Bee με τρεις κωδικούς (μέλι κουμαριάς, βελανιδιάς και βαμβακιάς με βασιλικό πολτό) και τα The Bee Bros (μέλι με κακάο, μέλι με κακάο και γεύση φράουλα, μέλι με κακάο και γεύση μπανάνα). Το 2019 ακολούθησαν δύο ακόμα σειρές: πρώτα το Spoonfuel με δύο κωδικούς, το SpoonFuel Booster (μια μερίδα μελιού με βασιλικό πολτό σε κουτάλι) και το SpoonFuel Vitality (μια μερίδα μελιού σε κουτάλι), ενώ ακολούθησε το Blend!t, επίσης με δύο κωδικούς: το Blend!t Muesli Combo που περιλαμβάνει μείγμα δημητριακών με νιφάδες βρώμης ολικής άλεσης, σταφίδα μαύρη, σταφίδα ξανθή και blueberries 130 g και μέλι με βασιλικό πολτό σε ξεχωριστή συσκευασία έτοιμης κουταλιάς 8 g και το Blend!it Superfood Combo με νιφάδες βρώμης ολικής άλεσης, νιφάδες σιταριού, τριμμένη καρύδα, σταφίδα μαύρη, σταφίδα ξανθή και cranberries 130 g και μέλι με βασιλικό πολτό σε ξεχωριστή συσκευασία, έτοιμης κουταλιάς 8 g.

Αλλά ας γυρίσουμε στην ανάρτηση του ιδρυτή της επιχείρησης. «Mια έτοιμη κουταλιά μελιού με βασιλικό πολτό και ένα υπέροχο μείγμα δημητριακών με αποξηραμένα φρούτα. Είναι μια δόση για το γραφείο, το γυμναστήριο, τη δουλειά, το σχολείο, τις εκδρομές... όλα σε μία συσκευασία! Ερχεται σε δύο κωδικούς για να επιλέξετε το πρωινό που σας ταιριάζει περισσότερο».

Στη Χαλκίδα

Η Stayia Farm ιδρύθηκε στη Χαλκίδα το 2012 από τον Γιάννη Καρυπίδη και τη σύζυγό του Σταυρούλα Θεοδώρου ακολουθώντας την πατροπαράδοτη τεχνογνωσία που μεταλαμπαδεύτηκε από γενιά σε γενιά ήδη από τη δεκαετία του '50. Η Stayia Farm ξεκίνησε αποκλειστικά με την προσωπική εργασία του ζεύγους, καθώς διεκπεραίωναν όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας - διαφήμιση, πώληση και διανομή.

Σιγά-σιγά και καθώς οι ανάγκες αυξάνονταν, προστέθηκαν και άλλα μέλη στην ομάδα της Stayia, διατηρώντας ωστόσο πάντα το οικογενειακό περιβάλλον που οι δημιουργοί της εταιρείας είχαν καθιερώσει. Σήμερα η εταιρεία μισθοδοτεί σε μόνιμη βάση πάνω από 10 άτομα, ενώ έχει δημιουργήσει ένα ολόκληρο δίκτυο συνεργατών και προμηθευτών που ζουν και λειτουργούν με αναφορά σε αυτή.

Η είσοδος στην ελληνική και διεθνή αγορά έγινε με τη σειρά Vasilissa. «Εναυσμα για το τολμηρό εγχείρημα αποτέλεσε η τυχαία δοκιμή αφρώδους οίνου με φύλλα βρώσιμου χρυσού. Αυτό έδωσε την ιδέα για τη δημιουργία μιας πρόσμειξης πιστοποιημένου ελληνικού μελιού με φύλλα βρώσιμα χρυσού», μας θυμίζει ο Γιάννης Καρυπίδης. Ακολούθησαν πέντε ποικιλίες βιολογικών μελιών, μια σειρά από τραγανό και μελάτο παστέλι, τα ευφάνταστα μείγματα της Vasilissa (όπως μέλι με γκότζι μπέρι, με λεβάντα, με σαφράν, με μαύρη τρούφα κ.ά.).



Η Stayia Farm συνεργάζεται με μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό προμηθεύοντάς τις με εξαιρετικό ελληνικό μέλι ιδιωτικής ετικέτας. Με ιδιωτική ετικέτα βρίσκεται και σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και ξενοδοχεία.

Η Stayia Farm στεγάστηκε για πρώτη φορά στο κέντρο της Χαλκίδας σε ένα κτίριο που κάλυπτε επαρκώς τις ανάγκες της εταιρείας κατά το ξεκίνημά της. Το 2015 ακολούθησε η μετακόμιση σε ένα μεγαλύτερο βιομηχανικό κτίριο στη Δροσιά, 4 χλμ. έξω από τη Χαλκίδα. Πρόκειται για ένα οικοδόμημα 680 τ.μ. όπου υπάρχει δυναμική παραγωγής 9,6 τόνους τη μέρα και 11.000 βάζα ανά οχτάωρο.

Ο Γιάννης Καρυπίδης επισημαίνει: «Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις φέρουν όλες τις πιστοποιήσεις σύμφωνα με τα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων της TÜV AUSTRIA. Τόσο σε επίπεδο εξοπλισμού όσο και σε κτιριακές υποδομές, η Stayia Farm έχει περάσει επιτυχώς ελέγχους από τον ΕΦΕΤ και από ανεξάρτητες ιδιωτικές αρχές πιστοποίησης και ελέγχου των συνεργαζόμενων με εμάς αλυσίδων σούπερ μάρκετ».

Εξάλλου, η Stayia Farm, πέραν όλων των άλλων, είναι πολυνίκης σε διεθνείς αξιόπιστους διαγωνισμούς, όπως τα 13 βραβεία Great Taste Awards 2018 (με το Vasilissa Μέλι με σαφράν να παίρνει με το σπαθί του 3 αστέρια), αλλά το μεγαλύτερο βραβείο της εταιρείας είναι οι εξαγωγικές επιδόσεις της. Οπως λέει ο Γιάννης Καρυπίδης: «Προμηθεύουμε με ποιοτικό μέλι από όλη την Ελλάδα τον Ελληνα καταναλωτή, ενώ παράλληλα εξάγουμε τα προϊόντα μας σε 33 χώρες, αρκετές από αυτές στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και στη Ν. Κορέα, στην Αυστραλία, στην Ιαπωνία, στην Αμερική, στον Καναδά, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.α.».

Ανάμεσα στους συνεργάτες της Stayia Farm βρίσκονται κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι Hy-Vee USA, TK Maxx UK / Germany / Poland, JN Commerce South Korea κ.ά. ενώ παράλληλα συνεργάζεται με διανομείς στην Αμερική, στον Καναδά, στη Γαλλία, τη Γερμανία κ.ά. Οι εξαγωγές έχουν στηρίξει τον τζίρο και την αναπτυξιακή πορεία, με αποτέλεσμα από τα λίγες χιλιάδες ευρώ το 2012 σήμερα να έχει σκαρφαλώσει στο ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ, με δυνατότητες για μεγαλύτερα άλματα στο άμεσο μέλλον.  

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template