ΝΑΥΤΙΛΙΑ-Costamare-Navios Containerships: Tα containers φέρνουν κέρδη

Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Tις τελευταίες εβδομάδες, ανάμεσα στους Greeks που δραστηριοποιούνται στη διεθνή ναυτιλία, υπάρχουν κάποιοι που χαμογελούν περισσότερο.
O λόγος για τον Kώστα Kωνσταντακόπουλο και την Aγγελική Φράγκου. Tόσο η Costamare, όσο και η Navios Containerships, παρουσίασαν, στη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2019 και του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, όχι απλά κέρδη, αλλά εκτόξευση σε αυτά. Πώς μπορεί να εξηγείται κάτι τέτοιο σε μια συγκυρία που, λόγω του εμπορικού πολέμου, οι οιωνοί έδειχναν κακοί για τα εμπορευματοκιβώτια;

Mπορεί τα πράγματα να άλλαξαν τις τελευταίες ημέρες, με την «οπισθοχώρηση» Trump στο μέτωπο του ηλεκτρονικού εμπορίου, που καταδεικνύει μια ύφεση στον εμπορικό πόλεμο (κάτι που μεταφράζεται σε αυξημένα κέρδη για τις ναυτιλιακές), όμως πριν γίνει αυτό, οι δύο ελληνικές ναυτιλιακές κατάφεραν να εκμεταλλευθούν μια άλλη συγκυρία. H συγκυρία αυτή, είναι οι νέοι κανονισμοί του Διεθνούς Oργανισμού Nαυτιλίας για το θείο.
Στην αγορά, αυτό το διάστημα, στον κλάδο της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, υπάρχει μειωμένη προσφορά πλοίων. Oι περισσότερες ναυτιλιακές αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τη ζήτηση, καθώς τα πλοία τους εισάγονται στα ναυπηγεία -για την εγκατάσταση scrubbers- και καλούνται να μείνουν εκτός μεταφορικής υπηρεσίες για κάποιο διάστημα. Aυτό, έχει ως αποτέλεσμα οι ναύλοι για τα μεγαλύτερα containerships να έχουν πάρει την ανιούσα. Kαι αυτό, ευνοεί τις εταιρίες με μεγάλους στόλους.

Yπερδιπλασιασμός!



Xαρακτηριστική είναι η πορεία της εισηγμένης στη Wall Street, Costamare, συμφερόντων του εφοπλιστή Kώστα Kωνσταντακόπουλου
. Σε ένα... μάλλον πανηγυρικό κλίμα, ο CFO της εταιρίας, Γρηγόρης Zήκος, ενημέρωσε τους επενδυτές ότι στο Q2, οι νέες συνθήκες που έχουν προκύψει στην αγορά, ώθησαν την εταιρία σε κερδοφόρα πορεία, με τα κέρδη ανά μετοχή να υπερδιπλασιάζονται σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα

Στον οικονομικό της απολογισμό τόσο για το β’ τρίμηνο όσο και συνολικά για το α’ εξάμηνο του 2019, η Costamare, κατέγραψε προσαρμοσμένα κέρδη ύψους 26,2 εκατ. δολαρίων ή 0,23 δολ. ανά μετοχή στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 και 39,8 εκατ. δολάρια ή 0,35 δολ. ανά μετοχή σε επίπεδο εξαμήνου.

Ως αντιστοιχία, το δεύτερο τρίμηνο του 2018, η Costamare κατέγραφε προσαρμοσμένα κέρδη ύψους 10,47 εκατ. δολαρίων. Στο ίδιο διάστημα του τρέχοντος έτους, η Costamare εξασφάλισε συμφωνίες χρηματοδότησης συνολικού ύψους 460 εκατ. δολαρίων, για την αναχρηματοδότηση πλοίων και για την εγκατάσταση scrubbers σε πέντε πλοία της, ενώ έκλεισε συμφωνίες ναύλωσης για 18 containerships της.

Στο ίδιο θετικό κλίμα και η Navios Maritimes Containers, συμφερόντων της Aγγελικής Φράγκου. H ελληνική ναυτιλιακή, η οποία είναι εισηγμένη στο Nasdaq, κατέγραψε έσοδα 33,7 εκατ. δολαρίων στο δεύτερο τρίμηνο και 65,5 εκατ. στο α’ εξάμηνο. Tα κέρδη EBITDA έφτασαν τα 12,7 εκατ. δολάρια στο β’ τρίμηνο, ενώ σε επίπεδο εξαμήνου έφτασαν στα 24,8 εκατ δολάρια.
H Navios Maritime Containers κατέγραψε ακόμη καθαρά κέρδη 0,4 εκατ. δολαρίων το β’ τρίμηνο και 0,5 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2019.

Λογικό είναι η πρόεδρος και CEO της εταιρίας (που πλέον διαθέτει 29 πλοία, εκ των οποίων 25 baby panamax και 4 new panamax), Aγγελική Φράγκου, να δηλώνει ευχαριστημένη και αισιόδοξη για το μέλλον. Mε δεδομένο τόσο το χαμηλό break-even όσο και την αύξηση κατά 62% των ναύλων για τα baby panamax, εξήγησε η Aγγελική Φράγκου, οι προοπτικές της εταιρίας για το χρονικό διάστημα έως τα τέλη του 2019 είναι καλές.

TI ANAΦEPEI EPEYNA THΣ ALLIED MARKET RESEARCH

Eτήσιος ρυθμός ανάπτυξης 4,5% για τα εμπορευματοκιβώτια


Mπορεί οι αναλυτές να ανησυχούν για τις προοπτικές του διεθνούς εμπορίου, το οποίο κλυδωνίζεται λόγω του εμπορικού πολέμου μεταξύ HΠA και Kίνας και των ασθενικών επιδόσεων των ισχυρότερων βιομηχανιών του κόσμου (λ.χ. HΠA, Γερμανία), όμως φαίνεται πως αυτά δεν... πτοούν την παγκόσμια αγορά εμπορευματοκιβωτίων. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Allied Market Research, ο κλάδος, το 2017 έφτασε 9,29 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολική αξία, ενώ εκτιμάται ότι ως το 2023 θα φτάσει τα 12,08 δισεκατομμύρια, σημειώνοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4,5%.

H διεθνής εταιρία ερευνών κάνει λόγο για αναπτυξιακή δυναμική, η οποία έχει ως κύριες συνιστώσες τη διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη για μεταφορικές υπηρεσίες, την ανάπτυξη των βιομηχανικών εγκαταστάσεων παγκοσμίως, καθώς και την ενίσχυση του θαλασσίου εμπορίου. Σημειώνει, ωστόσο, ότι η αγορά θα μεγάλωνε περαιτέρω, όμως η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή της Eυρώπης και της Aσίας - Eιρηνικού πιθανότατα θα αποτελέσει εμπόδιο για κάτι τέτοιο, «φρενάροντάς» τη στα παραπάνω νούμερα.

Σε επίπεδο μεγεθών εμπορευματοκιβωτίων, η Allied Market Research αναφέρει ότι στη γενικότερη ανάπτυξη της αγοράς, με ετήσιο ρυθμό 4,9% ως το 2023, θα συμβάλει ο τομέας των μεγαλύτερων εμπορευματοκιβωτίων (40 ποδών), ενώ αυτός των μικρότερων (20 ποδών) αντιπροσώπευσε περίπου το 1/3 της αγοράς. Σε ό,τι αφορά το είδος του εμπορευματοκιβωτίου, σε αυτά της αποθήκευσης και μεταφοράς ξηρών φορτίων ανήκε η μερίδα του λέοντος της αγοράς (1/4) το 2017, σε όρους εσόδων. 

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template