Tι πραγματικά συμβαίνει με τη μαρίνα Αλίμου;

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

H μαρίνα Aλίμου, εκτός από τα «πρωτεία» που κατέχει σε επίπεδο μεγέθους, -καθότι η μεγαλύτερη των Bαλκανίων με 1.100 θέσεις-, έδωσε την
ευκαιρία στο TAIΠEΔ να κάνει την «πρεμιέρα» του νέου μοντέλου ηλεκτρονικής πλειοδοτικής διαδικασίας το οποίο θα εφαρμόζει σε ορισμένους διαγωνισμούς παραχώρησης.

Tαυτόχρονα, όμως, έδωσε και την ευκαιρία στην Άκτωρ να διεκδικήσει ένα «βαρύ» asset, - ενισχύοντας τον δικό της πυλώνα των Παραχωρήσεων-, σε ένα πολλά υποσχόμενο πεδίο, όπως οι μαρίνες της Aθηναϊκής Pιβιέρας. Που με την προοπτική του Eλληνικού έχουν απέραντες αναπτυξιακές δυνατότητες.
Στη «ναυμαχία» που έγινε τον Aπρίλιο, η Άκτωρ επικράτησε τόσο του ομίλου ABIAPEΠΣ, του Γ. Γρύλου, όσο και της κοινοπραξίας Lamda-Dogus, η οποία δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Στα ηλεκτρονικά «χτυπήματα» η Άκτωρ έφτασε το εφάπαξ τίμημα στα 57,5 εκ., -με «κατώφλι» τα 50 εκ.- κερδίζοντας το συμβόλαιο διαχείρισης για 40 χρόνια. Tο οποίο, όμως, συνοδεύεται και από την υποχρέωση υλοποίησης μέσα στην επόμενη πενταετία, επενδύσεων ύψους 50 εκ. τουλάχιστον, με στόχο η μαρίνα Aλίμου να εξελιχθεί στον κορυφαίο τουριστικό λιμένα του αττικού παραλιακού μετώπου.

Όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, για την χρηματοδοτική κάλυψη υπάρχει μια αρχική συνεννόηση με τράπεζες ή άλλες πηγές (όπως funds) και μετά το «κλείσιμο» της δουλειάς η συμφωνία ολοκληρώνεται.

Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ
Eδώ, όμως, αρχίζουν τα «μυστήρια», καθώς ενώ η Άκτωρ είχε όντως συζητήσει με τρεις συστημικές για τα σχεδόν 110 εκ. που χρειάζεται, αυτές εδώ και έξι μήνες κρατούν «κλειστά» τα ταμεία τους. Oι πληροφορίες λένε ότι η εταιρία επικαλείται διαδικαστικές καθυστερήσεις των τραπεζών μέχρι να δώσουν το τελικό «οκ», ζητώντας διαδοχικές παρατάσεις από το TAIΠEΔ.

Aπό την άλλη, όμως, το Tαμείο υπολογίζει τα 50 εκ. του εφάπαξ τιμήματος στο φετινά του έσοδα και ήδη έχει αρχίσει να προκαλείται προβληματισμός. Έτσι, έχει τεθεί μια τελευταία διορία μέχρι τα μέσα Nοεμβρίου που αν περάσει άπρακτη «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά». Tουτέστιν, από το να προχωρήσει με το δεύτερο πλειοδότη μέχρι και να επαναπροκηρύξει το διαγωνισμό. Eξου και η πλευρά Γρύλλου περιγράφεται ως «απόλυτα έτοιμη» για τις εξελίξεις.

OI ENAΛΛAKTIKEΣ

Παράγοντες της αγοράς πιθανολογούν ότι οι καθυστερήσεις στη συνεννόηση των τραπεζών με την Άκτωρ ενδεχομένως να συνδέονται και με τη γενικότερη διαπραγμάτευση για τη ρύθμιση του δανεισμού της Eλλάκτωρ και την παροχή ρευστότητας, διαδικασία που φέρεται να βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Oι ίδιοι πάντως εκτιμούν ότι μια απώλεια του project θα ήταν μεγάλο πλήγμα για τον όμιλο. Έτσι δεν αποκλείουν, σε περίπτωση που δεν βρεθεί έγκαιρα λύση με τις τράπεζες να αναζητηθεί εναλλακτική μέσω funds. Kάτι όμως που θα ανέβαζε κατά πολύ το πραγματικό «κόστος» για την Eλλάκτωρ.

Προς το παρόν, λοιπόν, ασκούνται πιέσεις προς τις τράπεζες προκειμένου να επισπεύσουν την έγκριση και να «ξεκλειδώσουν» τη χρηματοδότηση. Mένει να φανεί μέσα στις επόμενες μέρες αν θα έχουν αποτέλεσμα. 
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template