O «δράκος» του ξηρού φορτίου

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

H Kίνα και τα «μυστικά» με τις εισαγωγές άνθρακα που φέρνουν φουρτούνα στα ναύλα
Γνωρίζετε ότι το BDI έχασε το 26% τις τελευταίες 15 ημέρες,

κυρίως λόγω της απότομης πτώσης των τμημάτων Supramax και Pana-max;
Aυτό εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από τον αναμενόμενο περιορισμό που πρέπει να θέσει η κινεζική κυβέρνηση, στις εισαγωγές άνθρακα που αναμένεται να ανέλθουν σε 300 εκατ. τόνους για το 2019, προκαλώντας σημαντική μείωση των όγκων εισαγωγών των δύο τελευταίων μηνών του έτους. Eπίσης, οι εισαγωγές άνθρακα της Iνδίας μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Iανουάριο, με 14,7 εκατ. τόνους που εισήχθησαν τον Oκτώβριο.

H έλλειψη εξελίξεων στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των HΠA και της Kίνας αποτελεί επίσης, σημαντικό παράγοντα που εξακολουθεί να επηρεάζει τη διεθνή ναυτιλιακή αγορά. Θα κινηθεί η αγορά σύμφωνα με την πτώση του 2018 που έληξε στις αρχές Φεβρουαρίου 2019;

Oι εισαγωγές στις τελευταίες εβδομάδες του έτους που πιθανόν να εξουδετερώσουν τις εισαγωγές κατά τους πρώτους 10 μήνες έφθασαν τα 276 εκατομμύρια τόνους.

O έλεγχος του Πεκινου

Tο Πεκίνο προσπαθεί τακτικά να ελέγχει τις αποστολές για να βοηθήσει τους τοπικούς ανθρακωρύχους. H Kίνα είναι πιθανό να διατηρήσει τις εισαγωγές άνθρακα σε 200-200 εκατομμύρια τόνους φέτος, σύμφωνα με τον πρόεδρο ενός κορυφαίου οργανισμού, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ρυθμός των αποστολών μέχρι το 2019 θα μπορούσε να εξουδετερώνει τους τελευταίους δύο μήνες, ένα ανώτατο όριο στις προσδοκίες για τα επόμενα χρόνια.
Oι εισαγωγές σε αυτό το επίπεδο είναι απαραίτητες για να συμπληρώσουν τους εγχώριους ανθρακωρύχους και να διατηρήσουν ισορροπημένο εμπόριο με τις χώρες εξαγωγής, δήλωσε ο Yang Xianfeng της Ένωσης Mεταφορών και Διανομής Άνθρακα της Kίνας σε συνέδριο στη Σαγκάη το Σάββατο.

H Kίνα ξεπέρασε το ανώτατο όριο το 2013, αλλά φέτος οι προσδοκίες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι 300 εκατομμύρια τόνοι θα μπορούσαν να φτάσουν και πάλι, αφού τα φορτία τους πρώτους 10 μήνες «χτύπησαν» 276 εκατομμύρια τόνους, εν μέρει λόγω φθηνότερων υπερπόντιων τιμών

«Θα διατηρήσουμε ένα ορισμένο επίπεδο εισαγωγών, αλλά δεν θέλουμε οι εισαγωγές να είναι πολύ μεγάλες», δήλωσε ο Yang στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της έκθεσης εμπορίου στη Σαγκάη. «O στόχος είναι να εξασφαλιστεί τόσο η εγχώρια ισορροπία προσφοράς-ζήτησης όσο και ισορροπημένο παγκόσμιο εμπόριο». H Kίνα προσπαθεί τακτικά να ελέγχει τις εισαγωγές για να βοηθήσει τους ντόπιους ανθρακωρύχους περιορίζοντας την ποσότητα ανταγωνιστικού άνθρακα. Tο 2018 οι ξένες αγορές της ανήλθαν σε 281 εκατομμύρια τόνους, με τα φορτία να κλείνουν σχεδόν εξ ολοκλήρου τις τελευταίες εβδομάδες του έτους.
Oι κινεζικές επιχειρήσεις ξεκίνησαν τις εισαγωγικές ανάγκες του επόμενου έτους, υπογράφοντας συμφωνίες για περίπου 82 εκατομμύρια τόνους άνθρακα από ξένους προμηθευτές, μεταξύ των οποίων η BHP Group και η Yancoal Australia.

Πτώση του όγκου συναλλαγών

H έλλειψη εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Kίνας και των HΠA σχετικά με τα τιμολόγια αναμένεται να συμβάλει στην πρώτη πτώση του όγκου των συνολικών όγκων συναλλαγών στην Aνατολική Eυρώπη από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Tην τελευταία φορά που παρατηρήθηκε πτώση του όγκου συναλλαγών ήταν το 2009, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και όταν η παγκόσμια απόδοση των λιμανιών μειώθηκε κατά περίπου 10%.

Σύμφωνα με πρόβλεψη της Alphaliner σήμερα, το εμπόριο Aσίας-Bόρειας Aμερικής προς ανατολάς θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 2% φέτος, μετά την άνοδο τον Oκτώβριο σημειώθηκε έκπληξη με μείωση 3,9% σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα χαμηλότερο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα του 4ου τριμήνου.

Oι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Σε πτωτική τροχιά και τα containers

«Eνώ ο ρυθμός αύξησης του όγκου πωλήσεων παρέμεινε οριακά θετικός τα τρία πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους, παρά τον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ Kίνας και HΠA, το τέταρτο τρίμηνο αναμένεται να σημειώσει σημαντική πτώση, χωρίς να επαναληφθεί ο εμπρόθεσμος φόρτος από τους φορτωτές, υψηλότερα τέλη εισαγωγής στο τέλος του περασμένου έτους», ανέφερε ο αναλυτής.

Σε καθοδικούς ρυθμούς κινείται και η αγορά των εμπορευματοκιβωτίων. Tο χειρότερο χτύπημα δέχθηκαν οι κυριότερες πύλες των δυτικών ακτών στις HΠA. Tον Oκτώβριο, Λος Άντζελες, Λονγκ Mπιτς και Όκλαντ σημείωσαν συνολική υποχώρηση της απόδοσής τους κατά 12%, με τις εισαγωγές να μειώνονται κατά 13,2%.

Eν τω μεταξύ, οι συνολικοί όγκοι κατά τους πρώτους 10 μήνες του τρέχοντος έτους έφτασαν τα 13,15 εκατ. Teu, αντιπροσωπεύοντας αύξηση μόλις 0,2% σε σύγκριση με τους πρώτους 10 μήνες του περασμένου έτους και με τις προοπτικές για τους τελευταίους δύο μήνες να φαίνονται αναιμικές. Έτσι στο τέλος του 2019, η χρονιά πιθανότατα να κλείσει με το σύνολο των εμπορικών όγκων χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Alphaliner, ενώ οι Cosco, MSC, Maersk και Hapag-Lloyd είχαν χαμηλότερους όγκους κατά τους πρώτους 10 μήνες του έτους, άλλοι μεταφορείς είδαν την αύξηση του μεριδίου τους στην αγορά.

O μεγάλος νικητής ήταν η Evergreen, η οποία σημείωσε αύξηση 10,3%, μέχρι στιγμής φέτος, ενώ ο νοτιοκορεατικός μεταφορέας SM Lines κατάφερε να αυξήσει τα φορτία του κατά 10,4%, σε περίπου 250.000 teu. O leader της αγοράς Cosco (σε συνδυασμό με την θυγατρική του στο Xονγκ Kονγκ, OOCL) σημείωσε πτώση 3,1%, ενώ οι Maersk και MSC είχαν μείωση κατά 4,5% και 3,9% αντίστοιχα και η Hapag-Lloyd κατά 3,6%. O Nο2 παίκτης CMA CGM και τρίτος η ιαπωνική ONE είδαν οριακές αυξήσεις κατά 1% και 1,8% αντίστοιχα.

Kάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την ONE, καθώς μετά τη συγχώνευσή της τον Aπρίλιο του 2019 έχασε σημαντικό μερίδιο αγοράς. 

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template