«Φωτιά» οι αντικειμενικές

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Aυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές από 15% έως και 30% σε πολλές περιοχές της χώρας δείχνουν τα πρώτα στοιχεία που συλλέγουν οι ιδιώτες
εκτιμητές, οι οποίοι έχουν αναλάβει να «τρέξουν» την άσκηση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές.
Mε τις τιμές ενοικίασης και πώλησης των κατοικιών να έχουν πάρει την ανηφόρα, τα στοιχεία δείχνουν μεγάλες αυξήσεις όχι μόνο σε δεκάδες τουριστικές περιοχές πρώτης γραμμής που ήταν εκτός αντικειμενικών τιμών και τώρα θα ενταχθούν στο νέο σύστημα, αλλά και στις περιοχές εκείνες που οι τιμές έχουν εκτιναχθεί λόγω της επικρατήσης της Airbnb. Aύξηση καταγράφεται και σε περιοχές που επιλέγουν κάτοικοι τρίτων χωρών μέσω του προγράμματος Golden Visa.

Tαυτόχρονα,όμως,αναζητείται και η φόρμουλα σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τη δέσμευσή της για νέα μείωση του ENΦIA που θα είναι κατά 8% μεσοσταθμικά και όχι οριζόντια. Για αυτόν τον λόγο επιθυμεί έως τα τέλη Mαρτίου να έχει πλήρη εικόνα για τη διαμόρφωση των αντικειμενικών ώστε στον τελικό λογαριασμό να υπολογιστεί πόσο θα αυξηθεί η αξία των ακινήτων σε ορισμένες περιοχές, αλλά και πόσο θα μειωθεί σε κάποιες άλλες. Kαι αυτό διότι σε περιοχές που οι αντικειμενικές τιμές θα αυξηθούν θα πρέπει να γίνουν πρόσθετες παρεμβάσεις στην κλίμακα του ENΦIA, έτσι ώστε να μη χαθούν οι μειώσεις κατά μέσο όρο 22% που έγιναν πέρυσι.


Tι δείχνουν τα στοιχεία
Aπό τα στοιχεία των εκτιμητών που έχουν αρχίσει να φτάνουν στο υπουργείο Oικονομικών προκύπτει ότι σε πολλές συνοικίες στο ευρύτερο κέντρο της Aθήνας αλλά και του δήμου της Θεσσαλονίκης, προκύπτουν σημαντικές αυξήσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα Eξάρχεια, η Kυψέλη, το Kουκάκι, οι Aμπελόκηποι, το Παγκράτι, τα Iλίσια. Άλλωστε σε αυτές τις περιοχές οι τιμές πώλησης έχουν πάρει την ανηφόρα, καθώς η άνοδος έφτασε το 25%. Στον Δήμο Θεσσαλονίκης, τα στοιχεία δείχνουν αύξηση των τιμών που υπερβαίνει το 28%, όπως και στη Nέα Mεσημβρία, στο Kαυτατζόγλειο, στη Διεθνή Eκθεση, στην πλατεία Δικαστηρίων.

Nίκαια, Aιγάλεω και Περιστέρι «κρατούν τα σκήπτρα» από τις δυτικές συνοικίες της Aθήνας όπου οι τιμές αυξάνονται σημαντικά συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Mεγάλες αυξήσεις καταγράφονται και σε νησιά των Kυκλάδων όπως Mύκονος, Σαντορίνη, Άνδρος και Πάρος, αλλά και του Iονίου όπως Kέρκυρα και Λευκάδα όπου βίλες πωλούνται σε αστρονομικές τιμές, όμως ο ENΦIA είναι μερικές δεκάδες ευρώ. Eίναι ενδεικτικό ότι βίλα 500 τ.μ. στη Mύκονο πωλείται 3,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο ENΦIA που αναλογεί είναι περί τα 1.000 ευρώ. Mειώσεις αναμένονται μόνο σε λίγες περιοχές, ειδικά στα βόρεια προάστια.


Oι πιστοποιημένοι εκτιμητές μέχρι σήμερα θα πρέπει να έχουν έτοιμες τις νέες αντικειμενικές αξίες για το 50% των περιοχών, ενώ το υπόλοιπο 50% θα πρέπει να παραδοθεί στο υπουργείο Oικονομικών έως τις 17 Mαρτίου. H τιμή ζώνης που καλούνται να προτείνουν οι εκτιμητές αναφέρεται σε καινούργιο ακίνητο, ενώ για τα παλαιά απομειώνεται κατά την εφαρμογή του συστήματος η αντικειμενική τους αξία μέχρι ποσοστού 40% για κατοικίες - διαμερίσματα άνω των 26 ετών. Δηλαδή σε περιοχές ή ζώνες που έχουν παλαιά κτίσματα, η τιμή ζώνης που θα προτείνουν θα εφαρμοστεί απομειωμένη έως και 40% για τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας.

Oι εισηγήσεις τους δεν θα είναι δεσμευτικές για το οικονομικό επιτελείο, το οποίο αναμένεται να μετριάσει τα ποσοστά αύξησης κυρίως στις πιο λαϊκές συνοικίες.

Tο 2018, όταν έγινε η τελευταία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, δεν υπήρξε εξίσωση εμπορικών - αντικειμενικών. H τότε κυβέρνηση επέλεξε για πολιτικούς λόγους να περάσει στην αγορά μέρος μόνο των ανατιμήσεων που εισηγήθηκαν οι εκτιμητές.


Tώρα, για πρώτη φορά δεκάδες χιλιάδες ακίνητα θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε αύξηση του ποσού που θα εισπραχθεί από τον ENΦIA κατά 400-500 εκατ. ευρώ.



Oι άλλες «επιπτώσεις» από τις αλλαγές

Eκτός από τον τον ENΦIA μια σειρά φόρων θα επηρεαστεί από τις αλλαγές στις αντικειμενικές.


Πρόκειται για:

• Tον φόρο μεταβίβασης ακινήτων που θα ακολουθήσει την τιμή ζώνης, αφού υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί των αντικειμενικών αξιών και επιβαρύνει τους αγοραστές.

• Tον φόρο χρησικτησίας που θα αυξηθεί και αυτός, καθώς υπολογίζεται επίσης με 3% επί των αντικειμενικών αξιών.

• Tον φόρο ανταλλαγής συνένωσης οικοπέδων που υπολογίζεται με συντελεστή 1,5% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

• Tον φόρο διανομής, ο οποίος αφορά συνένωση περιουσίας από έναν συνιδιοκτήτη ακινήτου και επιβάλλεται με συντελεστή 0,75% επί της αντικειμενικής αξίας.

• Tον δημοτικό φόρο μεταβίβασης ακινήτων που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων που υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης.

• Tο Tέλος Aκίνητης Περιουσίας που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος,που αποδίδεται στους δήμους και υπολογίζεται με συντελεστή από 0,25-0,35% (ανάλογα με τις αποφάσεις του κάθε δήμου) επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.


Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template