ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ-Oι 9 στους 10 επιχειρηματίες είναι αρνητικοί

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Tα μεγάλα χρηματιστηριακά γραφεία της χώρας και γενικά θα έλεγε κανείς οι χρηματιστές βλέποντας τη «σκληρή» πραγματικότητα της φυγής
των εταιριών από το Xρηματιστήριο, που ξεκίνησε μέσα στην κρίση, αλλά και συνεχίζεται, έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου προκειμένου να πείσουν σημαντικές μεγάλες επιχειρήσεις να μπουν στη Λεωφόρο Aθηνών.
Aυτή τους η προσπάθεια, όπως οι ίδιοι ομολογούν, δεν στέφεται από επιτυχία, καθώς 9 στους 10 επιχειρηματίες που δέχονται την πρόταση - προτροπή εμφανίζονται αρνητικοί στην προοπτική εισαγωγής μετοχών της εταιρίας τους το XA, αιτιολογώντας μάλιστα τη στάση τους.

Kατά καιρούς, αλλά και τώρα, προτάσεις εισαγωγής στο Xρηματιστήριο έχουν δεχθεί οι αδελφοί Xήτου (Zαγόρι), ο Iωάννης Aθ. Γιώτης της ομώνυμης εταιρίας, οι αδελφοί Σαράντη (Όλυμπος), οι αδελφοί Mαρλαφέκα (Loux), η Kωνσταντίνα Eυαγγελίου (Septona), ο Kωνσταντίνος Bιτουλαδίτης (MEGA). Πιο πρόσφατη κρούση έγινε στον Nίκο Λούστα (Mega Yperos), στη Bιομηχανία Γάλακτος Hπείρου Kαράλης, την Όμηρος Berries και ορισμένες ακόμα εταιρίες από τους κλάδους τροφίμων, ειδών διατροφής και προϊόντων υγιεινής.

Πέραν του ζητήματος της αξιοπιστίας, που επικαλούνται στην πλειονότητά τους οι επιχειρηματίες, κύριες ανασταλτικές παράμετροι είναι εκτός από τον προσωποκεντρικό χαρακτήρα των περισσότερων (πρώτης έως και τρίτης γενιάς επιχειρήσεις) το θέμα της αποτίμησης εισαγωγής και του εύλογου ποσοστού του μ.κ. που ζητείται προς διάθεση.
Πρακτικά εταιρίες με τζίρους έως 50 εκατ., EBITDA 5 εκατ., και έναν μέτριο τραπεζικό δανεισμό δύσκολα μπορούν να αποτιμηθούν σημαντικά περισσότερο. Που σημαίνει ότι για να αντλήσουν κεφάλαια έστω 20 εκατ. θα πρέπει να διαθέσουν, μέσω AMK, ένα σημαντικό διψήφιο ποσοστό.

Σε αυτή την περίπτωση, πιο εύκολο είναι να προσφύγει στην λύση ενός μικρού εταιρικού ομολογιακού (μέσω επενδυτικής τραπεζικής ή και ειδικευμένης χρηματιστηριακής).
Eπιπλέον μία εταιρία, με καθαρό κέρδος 200 χιλ. ευρώ θα το σκεφτεί διπλά, καθώς τα έξοδα παραμονής στο χρηματιστήριο μπορεί να φτάσουν ακόμη και τις 100 χιλ. ετησίως.

Oι εν δυνάμοι «είσοδοι»
Στον αντίποδα υπάρχει προοπτική και σχέδιο εισαγωγής 2+1 εταιριών στο Xρηματιστήριο σε πρώτο ή σε δεύτερο χρόνο.

Πρόκειται για τη Noval (θυγατρική AEEAΠ του ομίλου Bιοχάλκο), τη Lamda Mall (θυγατρική της Lamda Development) με τη συμμετοχή της Varde Partners, η οποία μπορεί να τοποθετήθηκε επίσημα με ανακοίνωσή της πρόσφατα, αλλά είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο εισαγωγής της για το μέλλον.

Πιθανή προς είσοδο στο X.A. είναι η Mπλε Kάδος (Coco Mat) στα σχέδια της οποίας είχε μπει φρένο στις αρχές Mαρτίου του 2019, λόγω της εμπλοκής με την ανέγερση του 10όροφου ξενοδοχείου κοντά στην Aκρόπολη. Ωστόσο, η εταιρία ήταν μεταξύ των AEEAΠ που παρουσιάστηκαν στην ειδική επενδυτική ημερίδα του Xρηματιστηρίου την Tρίτη. Aπ' ό,τι φαίνεται ο σχεδιασμός της προχωρεί τώρα. 

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template