CORONAVIRUS:3,8 δισ. ευρώ για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Την εξειδίκευση των μέτρων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός έκαναν οι τρεις υπουργοί, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας,
Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Νίκος Βρούτσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών συνολικά το ποσό στήριξης θα φτάνει τα 3,8 δισ. ευρώ, καθώς στο πακέτο της κυβέρνησης των 2 δισ. ευρώ θα προστεθούν και 1,8 από το ειδικό ταμείο της ΕΕ.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υπουργός για το πακέτο των 2 δισ. ευρώ , θα διατεθεί 1 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις και 1 δισ. ευρώ σε εργαζόμενους, σε αυτοαπασχολούμενους, σε ελεύθερους επαγγελματίες και σε όσους έχουν δικές τους δουλειές και εργαζόμενους.

«Καλούμε όλους τους πολίτες να επιδείξουμε συλλογική ευθύνη, ώστε να ξεπεράσουμε αυτή την δύσκολη περίοδο με το λιγότερο δυνατό κόστος», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας κατά την συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για την ανακοίνωση των νέων μέτρων.

Αναφερόμενος στα μέτρα της ΕΕ ο υπουργός ανέφερε την πλήρη ευελιξία που θα έχει η χώρα μας, και την εξαίρεση από την αξιολόγηση των όποιων δαπανών της χώρας για την προστασία από τον κορωνοϊό, ενώ ανέφερε την επιχορήγηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας στα συνολικά μέτρα από την Ευρώπη.

Ειδικότερα ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε την αναστολή των φόρων και εισφορών επιχειρήσεων που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού. Είτε αυτές μένουν, είτε κλείνουν με κρατική εντολή είτε με δική τους πρωτοβουλία.

Αναστέλλονται για 4 μήνες:

καταβολή οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ

Καταβολή κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών

Καταβολή δόσεων και ρυθμίσεων

Προϋπόθεση για αναστολή είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.


800 Ευρώ το επίδομα


Όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλονται οι συμβάσεις εργασίας λόγω αναγκαστικού κλεισίματος, θα λάβουν αποζημίωση 800 ευρώ, τον Απρίλιο. Το μέτρο αφορά περίπου 500.000 εργαζομένους

Στα σημερινά, το 1 δισ. θα αφορά ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και το άλλο 1 τους εργαζόμενους που έχουν πληγεί από το κλείσιμο των επιχειρήσεων.
Πρόκειται για υπαλλήλους, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται σήμερα.

Μείωση ΦΠΑ σε προϊόντα προστασίας

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα μειώνεται στο 6% από 24% ο ΦΠΑ σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την αποφυγή μετάδοσης του κοροναϊού, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ. Η μείωση αυτή αποσκοπεί στη μείωση του κόστους των προϊόντων.

Ακίνητα-Ενοίκια-ΕΝΦΙΑ

Σχετικά με την αγορά ακινήτων ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως οι επιχειρήσεις που πλήττονται θα πληρώνουν το 60% των μισθωμάτων τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο, Το ίδιο ισχύει για εργαζομένους που χάνουν τη δουλειά τους.

Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο προηγούμενο καθεστώς, οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά.

Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε την άμεση πληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τους πολίτες, ενώ για τις τράπεζες δήλωσε ότι πρέπει να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις και για τα φυσικά πρόσωπα. Πρέπει να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Γεωργιάδης: 800 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες

Την ανάγκη να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του παραγωγικού και οικονομικού ιστού της χώρας πριν αυτές προκύψουν και μεγαλώσουν τις συνέπειες της κρίσης, τόνισε από την πλευρά του ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Ο κ. Γεωργιάδης μεταξύ άλλων ανακοίνωσε την ενίσχυση 800 ευρώ στους αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες & επιχειρήσεις που πλήττονται ενίσχυση 800 ευρώ

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων τα μέτρα που ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας περιλαμβάνου:

- Κάλυψη του μισθού για πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζομένους. Το κράτος θα αναλάβει να καλύψει ένα μέρος του μισθού, αλλά και τις πλήρεις ασφαλιστικές τους εισφορές.

- Το μηνιαίο έκτακτο επίδομα στους εργαζόμενους θα καταβληθεί τον Απρίλιο και θα είναι ύψους 800 ευρώ.

-Το μέτρο δεν θα καλύψει μόνο εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν αλλά και εργαζόμενους επιχειρήσεων που λειτουργούν εν μέρει (π.χ. ταβέρνα δεν πληρώνει μισθούς για σερβιτόρους αλλά πληρώνει μισθούς για delivery).

- Ενισχύσεις και κίνητρα στις επιχειρήσεις για να σταματήσουν να κάνουν απολύσεις. Όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, αλλά και ο Άδωνις Γεωργιάδης «όσοι κάνουν απολύσεις, δεν θα πάρουν καμία ενίσχυση».

- Αναστολή πληρωμών φόρων και εισφορών (για τρεις και τέσσερις μήνες) ή παροχή ρευστότητας, για να κρατήσει ζωντανές επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω πτώσης του τζίρου τους.

-Τα μέτρα στήριξης δεν θα καλύπτουν οριζόντια όσες επιχειρήσεις έχουν πτώση του τζίρους τους, αλλά όσες κινδυνεύουν να κλείσουν εξαιτίας της κρίσης και των περιοριστικών μέτρων που επεβλήθησαν για την δημόσια Υγεία.

-Θα ληφθούν μέτρα για επιχειρήσεις με πτώση τζίρου άνω του 50%

-Σε επόμενη φάση θα ληφθούν μέτρα για αυταπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και «μπλοκάκια».

- «Παγώνουν» οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.

- Ρυθμίζεται το ζήτημα της πληρωμής των ενοικίων σε επιχειρήσεις που κλείνουν δια νόμου.




Σχετικά Βίντεο


Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template