O Coronavirus επελαύνει και στην Ελλάδα.Αγωνία για τον τουρισμό

Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Τα 7 επιβεβαιωμένα κρούσματα του Coronavirus στην Ελλάδα βάζουν τη χώρα μας για τα καλά στον χάρτη της ασθένειας η οποία προκαλεί ήδη ζημίες τρις ευρώ
στην παγκόσμια οικονομία.

Από την Ιόλη Πιερίδη

Σχεδόν τέσσερα τρισεκατομμύρια δολάρια έκαναν φτερά από την κεφαλαιοποίηση των μετοχών παγκοσμίως μέσα στην τελευταία εβδομάδα ενώ μπήκαμε ήδη στη πρώτη μέρα της Ανοιξης και η Ελλάδα ετοιμάζεται να υποδεχθεί 30 και πλέον εκατ. τουρίστες.
Ο τουρισμός είναι το εθνικό μας προιόν και εάν κάτι στραβώσει εδώ θα βρεθούμε μπροστά σε έναν νέο φαύλο κύκλο. Ο τουρισμός είναι αυτός που κρατάει όρθιο ένα κατ΄εξοχήν φορομπηχτικό, πελατειακό κράτος το οποίο αντιστέκεται σε κάθε μεταρρύθμιση.

Ενα κράτος που έχει τοποθετηθεί ως εξής στην παγκόσμια αγορά:

-Δεχόμαστε τουρίστες, όχι επενδυτές!

Δεν δεχόμαστε επενδυτές γι΄αυτό και διατηρούμε ένα σωρό φορομπηχτικά χαράτσια και τον φορολογικό συντελεστή στο ιλιγγιώδες 24% με φόντο ένα κράτος ανύπαρκτης Δικαιοσύνης και υποδομών. Να λοιπόν που η συγκυρία έρχεται να δοκιμάσει για τα καλά την Ελλάδα κι ενώ έχουν προηγηθεί 10 χρόνια μνημόνια.

Ενώ οι προκρατήσεις δείχνουν ότι θα έχουμε μία εξίσου καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό διάχυτη είναι πλέον η αγωνία για το ενδεχόμενο μαζικών ακυρώσεων. Ο παγκόσμιος ιός των ακυρώσεων έχει ήδη δείξει τα δόντια του σε κορυφαία διεθνή τηλεπικοινωνιακά φόρα, διεθνείς εκθέσεις, κλπ ενώ απειλεί ακόμη και το Eυρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2020 το οποίο πρόκειται να διεξαχθεί σε 12 πόλεις και σε 12 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, από τις 12 Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουλίου 2020. Θα συμμετάσχουν 24 ομάδες.

Ο πρώην πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί ανέφερε ότι το να διοργανωθεί το πρωτάθλημα σε διαφορετικά έθνη αποτελεί μια μοναδική εκδήλωση για τον εορτασμό των 60ων “γενεθλίων” του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου. Η νικήτρια ομάδα να συμμετάσχει στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών 2021. Διαθέτοντας την μεγαλύτερη χωρητικότητα από όλα τα υποψήφια στάδια, το Στάδιο Γουέμπλεϊ στο Λονδίνο θα φιλοξενήσει για δεύτερη φορά τους ημιτελικούς και τον τελικό, με την πρώτη φορά να είναι υπό την προηγούμενη μορφή στο Euro 1996.

Το Ολυμπιακό Στάδιο στην Ρώμη έχει επιλεγεί για να φιλοξενήσει τον αγώνα της πρεμιέρας του Euro 2020 ανάμεσα στην οικοδέσποινα Ιταλία και την Τουρκία.

Με τόσα κρούσματα του Coronavirus στην Ιταλία μία ακύρωση της πρεμιέρας εδώ είναι πολύ πιθανή. Ετσι την ώρα που στην Ελλάδα γίνονται επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ σε 5άστερα ξενοδοχεία μια αλλόκοτη επιδημία την οποία είχε προαναγγείλει ο Μπίλ Γκέητς (!) έρχεται να απειλήσει τα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας και να δώσει τη χαριστική βολή στην εγχώρια κρατικοδίαιτη ελληνική.

Έτσι ο μήνας Μάρτιος θα είναι καταλυτικός για την τύχη των κρατήσεων για ένα κράτος που συνήθισε να ζει από τα ψηλά βουνά, τον ήλιο και τη θάλασσα και όχι την υψηλή τεχνολογία, τις επιστήμες, την καινοτομία και τα λοιπά αυτονόητα για τον δυτικό κόσμο.



Όλα αυτά λίγες ημέρες πριν ανοίξει τις πύλες της η μεγαλύτερη τουριστική έκθεση στον κόσμο, η ΙΤΒ στο Βερολίνο. Ο κλάδος περιμένει παραδοσιακά πολλά από αυτήν την έκθεση, τώρα εναποθέτει όλες τις ελπίδες στα Last Minute, που υποτίθεται ότι θα καλύψουν τις απώλειες από τον κορωνοϊό-σύμφωνα με τη DW (Φρεντερίκε Μαρξ, dpa_Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου)

Οι Γερμανοί, που ανήκουν στους πρωταθλητές των ταξιδιών, χαίρονται πολλούς μήνες πριν με κάθε ευκαιρία διακοπών. «Αλλά όσο παρατείνεται η κρίση, τόσο επιτείνεται το κλίμα ανασφάλειας με άμεση επίδραση στον τουριστικό κλάδου» λέει ο Φίμπιχ. Κανείς δεν μπορεί να κάνει προγνωστικά αυτήν την ώρα για κρατήσεις και τζίρους. «Εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα καταγραφεί καταστροφική εξέλιξη, έτσι ώστε να μην πάει κανένας διακοπές.

Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε μια κανονική τουριστική χρονιά». Βέβαια η χρονιά ξεκίνησε μάλλον διστακτικά. Οι κρατήσεις για τουςς τουριστικά πιο δυνατούς καλοκαιρινούς μήνες υπέστησαν μείωση της τάξης του 3% μέχρι τέλος Ιανουαρίου σε σχέση με περσινά δεδομένα. «Οι αριθμοί δείχνουν ότι το κενό που άφησε ο όμιλος Thomas Cook στην αγορά, δεν έχει ακόμη κλείσει οριστικά» προσθέτει ο Φίμπιχ.

Πέρυσι, μετά την μητρική Thomas Cook, κήρυξε πτώχευση και η γερμανική θυγατρική του με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες τουριστών να ταλαιπωρηθούν. Την περασμένη τουριστική χρονιά ο κλάδος έχασε με την πτώχευση της αεροπορικής εταιρείας Germania τον βηματισμό του.

Αλλά και οι συνολικές κρατήσεις του χειμώνα 2019/2020 όπως και του καλοκαιριού 2020 καταγράφουν μείωση του 3%. Σε μερικές περιπτώσεις οι τουρ οπερέιτορ αποφάσισαν λόγω κορωνοϊού να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Για παράδειγμα, λόγω της εξάπλωσης του νέου ιού στο Ιράν, ανακοίνωσε το Studiosus στην ιστοσελίδα του ότι όλα τα ταξίδια στη χώρα μέχρι τέλη Απριλίου δεν πρόκειται να γίνουν.

Αλλά και η τουριστική κίνηση στη Γερμανία μπορεί να δείξει σημάδια κάμψης. Η επιδημία μπορεί να μειώσει τον αριθμό των διανυκτερεύσεων ξένων τουριστών, όπως φοβάται ο Γερμανικός Κεντρικός Οργανισμός Τουρισμού DZT. Και για να έχουμε σημείο σύγκρισης, πέρυσι τα ξενοδοχεία, οι πανσιόν και άλλα καταλύματα από το νησί Ρίγκεν στο βορρά μέχρι το Γκάρμις Παρτενκίρχεν στο νότο κατέγραψαν για 12η φορά ρεκόρ διανυκτερεύσεων. Παραδοσιακά οι διψασμένοι για ήλιο τουρίστες προτιμούν και πάλι φέτος την Ελλάδα, ακολουθούμενη από την Τουρκία. 


Στις επόμενες θέσεις έρχονται οι Βαλεαρίδες νήσοι, τα Κανάρια Νησιά και η Αίγυπτος. Στην πρώτη θέση όμως είναι και φέτος με διαφορά η Ισπανία, παρά τις μειώσεις κρατήσεων που διαφαίνονται για τη φετινή σεζόν.

Το βασικό ερώτημα για φέτος όμως είναι πιο ουσιαστικό. Θα γίνει η Παγκόσμια Έκθεση Τουρισμού, που ξεκινά στις 4 Μαρτίου στο Βερολίνο; Λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων στη Γερμανία τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας σε συνεργασία και με άλλα υπουργεία συγκρότησαν ομάδα αντιμετώπισης της κρίσης. Πάντως ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ είπε μιλώντας στη Wirtschaftswoche ότι η προσωπική του άποψη είναι ότι θα πρέπει να ακυρωθεί η έκθεση γιατί το κίνδυνος σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση με 150.000 επισκέπτες και από χώρες που έχουν πληγεί από τον νέο ιό είναι μεγάλος και ανυπολόγιστος.   
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template