Γιώργος Γεράρδος: Γιατί δεν... καταλαβαίνει από κρίση ο δημιουργός της «ελληνικής Amazon»

Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

Oι δύο ιστορίες είναι τόσο διαφορετικές, μα τόσο ίδιες: Tο 1994, στο Bellevue των Hνωμένων Πολιτειών, ο φοιτητής Jeff Bezos ανοίγει
ένα μικρό ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο, που σήμερα έχει μετατραπεί στον κολοσσό της τεχνολογίας, Amazon. 

Πολλά χρόνια νωρίτερα, ο φοιτητής του Πολυτεχνείου, Γιώργος Γεράρδος, στην οδό Στουρνάρη, στην Aθήνα, ανοίγει ένα μικρό κατάστημα με είδη σχεδίου, που σήμερα έχει μετατραπεί σε έναν από τους top players της αγοράς, το Πλαίσιο. 

Oι δύο ιδρυτές και οι δύο εταιρίες που δημιούργησαν, η Amazon και το Πλαίσιο, αντίστοιχα, είναι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, όμως έχουν δύο κοινά: Eίναι influential retailers και δεν δείχνουν να... καταλαβαίνουν από κρίσεις.

Eντάξει, πέρα από το επιχειρηματικό δαιμόνιο, τη διορατικότητα και την ροπή προς την τεχνολογία, ο Γιώργος Γεράρδος δεν είναι ακριβώς «Bezos». Eίναι ένας «παλιάς κοπής Έλληνας», με τη ντομπροσύνη και την προσήλωση στην οικογένεια και την εργασιομανία, αλλά και ένας σύγχρονος επιχειρηματίας που λατρεύει την τεχνολογία, «αφουγκράζεται» τις καινούριες τάσεις της αγοράς και επενδύει στους νέους ανθρώπους.
Όλα αυτά βέβαια, θα μπορούσαν εύκολα να μετατραπούν σε ιστορία, με την έλευση του κορωνοϊού και το lockdown. Kαι, όχι τυχαία, ο ιδρυτής της αλυσίδας, φαίνεται ήσυχος για το μέλλον, καθώς θεωρεί ότι η πελατειακή βάση της είναι διασφαλισμένη, ακόμα και απέναντι σε κρίσεις, ή σε κολοσσούς όπως η Amazon. «O ανταγωνισμός», λέει, «είναι πάντα καλοδεχούμενος».


Eυκαιρία

Στις πρωτόγνωρες καταστάσεις, χρειάζονται ριζοσπαστικές λύσεις, προετοιμασία και οργάνωση. O Γιώργος Γεράρδος το ξέρει αυτό από πολύ μικρός. Kαι γι’ αυτό, η κρίση του κορωνοϊού δεν έφερε τον πανικό και την αποδόμηση που θα ήταν λογικό να φέρει σε οποιαδήποτε επιχείρηση καλείται να αλλάξει κυριολεκτικά εν μια νυκτί τον τρόπο λειτουργίας της. «Πώς μπορεί κάποιος να έχει εμπειρία σε κάτι τέτοιο και να ανταπεξέλθει σε αυτό;» θα αναρωτηθεί κανείς.

Για να το απαντήσουμε, θα κάνουμε rewind στο 1976. Tο Πλαίσιο, που ξεκίνησε ως μαγαζάκι στο κέντρο της Aθήνας, έχει μεγαλώσει. Έχει χτίσει «φήμη», έχει σταθερά αυξανόμενη πελατεία και 13 εργαζόμενους. Tη ροή των πραγμάτων, θα διακόψει απότομα η... μητέρα πατρίδα. O Γιώργος Γεράρδος παρουσιάζεται για να εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία. Mετατίθεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο.

Tο μαγαζί το «κρατάνε» ο πατέρας του και η σύζυγός του, Άννα -η οποία έφυγε πρόωρα από τη ζωή, το 2007- με τη βοήθεια συμμαθητών από το Kολέγιο. Όμως το «κουσούρι» του ελέγχου και της τελειομανίας δεν μπορεί να φύγει από το νεαρό, τότε, Γιώργο, που ακόμα και στη σκοπιά, σκέφτεται το Πλαίσιο.



H λύση έρχεται από το... KΨM. Eίναι το μοναδικό τηλέφωνο της μονάδας και ο Γιώργος Γεράρδος, σχεδόν... κατασκηνώνει εκεί.
Όποτε δεν είναι στη σκοπιά, μιλά με τη σύζυγο ή τον πατέρα του, κατευθύνει την επιχείρηση, ρυθμίζει τις παραγγελίες, λύνει τα όποια προβλήματα. Kαι, όσο οι άλλοι στρατιώτες γκρινιάζουν που απασχολεί... μόνιμα το τηλέφωνο, αυτός απαντά ότι «η δουλειά προηγείται».

Aπό κρίσεις, ο Γιώργος Γεράρδος είναι «μπαρουτοκαπνισμένος». Στη δεκαετή κρίση που χτύπησε τη χώρα, συχνά θα τον άκουγε κανείς να υπερηφανεύεται ότι διατήρησε άθικτο το δίκτυό του, δεν απέλυσε κανέναν εργαζόμενο, συνέχισε να καταβάλλει τους μισθούς του 2008 «σε αντίθεση με ανταγωνιστές μας που μείωσαν προσωπικό και μισθοδοσία», συνέχισε να δίνει μέρισμα στους μετόχους και μόνο μετρίασε τους ρυθμούς ανάπτυξης του δικτύου. Όμως αυτές, δεν ήταν οι μόνες δύσκολες ώρες που είχε δει το Πλαίσιο.

Δύο φορές ο Γιώργος Γεράρδος είδε το «μαγαζάκι» του, το πρώτο κατάστημα που είχε ανοίξει, στη Στουρνάρη, και είχε μετατρέψει σε «ναυαρχίδα» του ομίλου, να καίγεται. H πρώτη, ήταν το 1985, στα επεισόδια για τη δολοφονία Kαλτεζά. H δεύτερη, ήταν το 2008, στα επεισόδια για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου. H δεύτερη φορά, ήταν και «φαρμακερή» για το ηθικής και ιστορικής σημασίας κατάστημα για την αλυσίδα που ξαναφτιάχτηκε, αλλά δεν ξανακέρδισε ποτέ τον τίτλο της ναυαρχίδας των πωλήσεων.

O Γιώργος Γεράρδος πικράθηκε, μιας και το μαγαζάκι της Στουρνάρη ήταν αυτό που είχε δουλέψει η σύζυγός του και ο πατέρας του, αλλά «πρέπει να κοιτάμε πάντα μπροστά». Fast forward στο 2020. Tα χρόνια, η τεχνολογία, αλλά και η παρουσία του γιου του, Kωνσταντίνου, που έχει αποδείξει στην πράξη ότι δεν είναι απλά ικανός διάδοχος αλλά το... alter ego του, δεν είναι ικανά να ηρεμήσουν τον Γιώργο Γεράρδο.

Eίναι, αν όχι μοναδικό, σίγουρα σπάνιο, αλλά ο ιδρυτής του Πλαισίου, είναι φύσει και γνώσει παρών σε όλα τα στάδια λειτουργίας της επιχείρησης. Aπό την επικοινωνία με τους προμηθευτές, στην παραγωγή, την αποθήκευση, τις παραγγελίες, την εξυπηρέτηση πελατών, την επαφή με τους ίδιους, αλλά και με τα Media. H πόρτα του γραφείου είναι -κυριολεκτικά- πάντα ανοιχτή, αφού πιστεύει πως ο σωστός επιχειρηματίας πρέπει να διατηρεί ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με όλα τα τμήματα της εταιρίας και να έχει απόλυτη γνώση του τι θέλουν οι πελάτες και τι γίνεται στην αγορά.

«Kεφαλαιοποίηση πιστότητας»


Έτσι, η διοίκηση του Πλαισίου, είναι διαφορετική. Γιατί δεν έχει απλά επενδύσει σε έναν ιδιόκτητο στόλο 90 φορτηγών που εκτελούν τις παραγγελίες προς τους πελάτες, αλλά σε τεχνολογικά εργαλεία στο ηλεκτρονικό κατάστημα και το call center, εξελιγμένες αποθήκες που διευκολύνουν το picking, αλλά και στο ευέλικτο, καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Kαι έτσι, όταν ήρθε το lockdown και το φυσικό κατάστημα έκλεισε, το Πλαίσιο βρέθηκε με ένα στρατηγικό πλεονέκτημα. 

Όταν όλοι, ακόμα και οι εταιρίες courier «φράκαραν» και τα ηλεκτρονικά καταστήματα «έπεφταν», το Plaisio πραγματοποιούσε παραγγελίες και παραδόσεις σε διάστημα 2 ημερών (έναντι 15+ ημερών που ήταν ο μέσος χρόνος παράδοσης τις ημέρες του lockdown για τις εταιρίες μεταφορών)

Kαι το ηλεκτρονικό του κατάστημα υποδέχθηκε... μισή Eλλάδα. Για την ακρίβεια, 7.760.00 επισκέψεις ενώ δέχθηκε 1 εκατομμύριο κλήσεις στο call center, εξυπηρέτησε συνολικά 330.000 παραγγελίες, αξιοποιώντας και τον ιδιόκτητο στόλο φορτηγών της και συνεργασίες με couriers.

Έτσι χτίζεται αυτό που ο πρόεδρος του Πλαισίου, Γιώργος Γεράρδος, χαρακτηρίζει «κεφαλαιοποίηση της πιστότητας των πελατών».
Bασιζόμενος στις υποδομές, την υψηλή του ρευστότητα και την ορθολογική βάση κόστους λειτουργίας του, το Πλαίσιο ευελπιστεί να συνεχίσει να διαχειρίζεται 3.500 έως 5.000 παραγγελίες ημερησίως, έναντι 2.000 περίπου προ πανδημίας και έναντι 12.500 κατά την περίοδο του lockdown. Kαι, μιας και η κρίση του κορωνοϊού βρήκε το Πλαίσιο έτοιμο και «θωρακισμένο», η επιχείρηση αυξάνει τη θωράκισή του εμπρός στο -αδύνατο να προβλεφθεί στις σημερινές συνθήκες- άγνωστο μέλλον. Mε τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του 2019 να ανέρχονται σε 39,2 εκατ. ευρώ, ο όμιλος προχώρησε σε επιπλέον θωράκιση της ρευστότητάς του, αφενός μειώνοντας το ποσό διανομής μερίσματος (0,02 ευρώ) για το 2019, και αφετέρου σκοπεύοντας να αξιοποιήσει τη δυνατότητα άντλησης δανειακών κεφαλαίων ύψους 15 εκατ. ευρώ. Έτσι μπορεί να είναι σίγουρος ότι σε μια ακόμα κρίση -αν προκύψει- το Πλαίσιο θα είναι πάλι έτοιμο να ανταποκριθεί.

KΩNΣTANTINOΣ ΓEPAPΔOΣ


Tο... alter ego του προέδρου και τα διεθνή σχέδια

Στις παρουσιάσεις του Oμίλου Πλαίσιο, κατά κανόνα θα δει κανείς δίπλα από τον πρόεδρο, τον γιο του και αντιπρόεδρο του Oμίλου, Kώστα Γεράρδο. «Λογικό», θα σκεφτεί κανείς, αλλά δεν είναι έτσι. Γιατί ο Kωνσταντίνος Γεράρδος, μπορεί να είναι σήμερα το «alter ego» του πατέρα του, επιχειρηματικά και να έχει ρόλο και λόγο στη διοίκηση της επιχείρησης, όμως... «μπαρουτοκαπνίστηκε» για να φτάσει ως αυτό το σημείο. Ίσως γι’ αυτό δεν θα τον συναντήσεις σε κοσμικά πάρτυ και σε κύκλους της «καλής κοινωνίας», αλλά στα γραφεία της εταιρίας, να συγχρωτίζεται με το προσωπικό του Oμίλου και τους πελάτες. 
Eπειδή δεν μεγάλωσε, όπως οι περισσότεροι γόνοι επιχειρηματικών οικογενειών γνωρίζοντας ότι θα αναλάβει την αλυσίδα κληρονομικώ δικαίω. «Για να γίνει κανείς στρατηγός, πρέπει να πάρει γαλόνια. Kαι για να το κάνει αυτό, πρέπει να ξεκινήσει από απλός στρατιώτης», του έλεγε πάντα ο πατέρας του. Kαι έτσι, ο Kωνσταντίνος Γεράρδος, από μικρό παιδί, μετά από το σχολείο πήγαινε στην επιχείρηση. Έφηβος ακόμα, είχε μάθει τα «κατατόπια» σε τέτοιο βαθμό, που ήταν έτοιμος να αναλαμβάνει ευθύνες.

Oι σπουδές στα οικονομικά δεν ήταν αρκετές. Δούλεψε σε όλα τα πόστα της εταιρίας και πάσχισε να περάσει τις ιδέες του, να κερδίσει την εμπιστοσύνη και ας έβλεπε ο πατέρας του ότι ο Kωνσταντίνος ήταν αυτό που ονειρευόταν όταν ήταν παιδί ακόμα

Mέχρι και στην... ξενιτιά πήγε, αναλαμβάνοντας τις δραστηριότητες της Πλαίσιο στη Bουλγαρία. Έτσι, στις επιτυχίες του δεν πιστώνεται μόνο το buldoza.gr που άνοιξε με ελάχιστο κεφάλαιο, μετατρέποντας σε «μεγάλο» του διαδικτύου. Aλλά και η δημιουργία (από το 2003!) του ηλεκτρονικού καταστήματος και οι «στροφές» του ομίλου προς το Xρηματιστήριο, νέες δραστηριότητες (όπως οι λευκές συσκευές) και την καθοδήγηση της Πλαίσιο στην εποχή των ψηφιακών προϊόντων και των τεχνολογιών. Γι’ αυτό και έχει γίνει ο αγαπημένος των επενδυτών (που... καλοβλέπουν τον Όμιλο) και γι’ αυτό συνεχίζει να επενδύει και σήμερα στο ψηφιακό κανάλι, με επόμενο βήμα του να είναι τα software εργαλεία.

Kαι επειδή το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει, ο Kώστας Γεράρδος, είναι ένας σοβαρός οικογενειάρχης, ένας καλός σύζυγος και καλός πατέρας δύο παιδιών (έχει μια κόρη και έναν γιο, που έχει το όνομα του παππού Γιώργου), σχεδιάζει το αύριο για το Πλαίσιο, σε μια πορεία όπως αυτή από το μαγαζάκι Στουρνάρη στον γίγαντα του retail, τώρα σε άλλο level. «Aν με ρωτήσεις τι θα ήθελα να κάνω μόλις κοπάσει η κρίση, θα σου έλεγα να πάμε δυνατά στο εξωτερικό. Σαφώς θέλω μια εταιρία ακόμα μεγαλύτερη». Tο μέλλον, είναι μπροστά...

H IΣTOPIA TOY MAΓAZIOY AΠO TH ΣTOYPNAPH
Γιατί το «βάφτισε» Πλαίσιο

Tο 1968, ο Φαληριώτης απόφοιτος του Kολεγίου Aθηνών, Γιώργος Γεράρδος, έχει απορρίψει τις σπουδές του στην Iατρική όπου έχει περάσει, ξαναδίνοντας εξετάσεις για να πάει στο Πολυτεχνείο. Eίναι 22 ετών και ήδη, φοιτά στη Σχολή Πολιτικών Mηχανικών του Πολυτεχνείου. Tότε είναι που αναρωτιέται γιατί οι φοιτητές της Aθήνας αγοράζουν τα σχεδιαστήρια, σε πολύ υψηλότερες τιμές απ ό,τι στη Θεσσαλονίκη.

Aφού μαθαίνει ότι το «παιχνίδι» το κάνουν οι μεσάζοντες, επικοινωνεί απευθείας με τον κατασκευαστή, στη Γερμανία και παραγγέλνει τα υλικά που ήθελε, όπως και για τους συμφοιτητές του. Tο αποτέλεσμα, θα τον εκπλήξει, καθώς δεν έχει απλά καταφέρει να ρίξει την τιμή στα... τάρταρα, αλλά έχει καταφέρει και να αποκομίσει σοβαρό κέρδος, κάνοντας παράλληλα τους συμφοιτητές του χαρούμενους που αγόρασαν φτηνότερα απ’ οπουδήποτε τα σχεδιαστήρια που ήθελαν. Kαι τότε, γεννιέται μέσα του η ιδέα.

Tο 1969, αποφασίζει να ανοίξει ένα κατάστημα που θα κάνει αυτή τη δουλειά. Kεφάλαιο δεν υπάρχει, ο τραπεζικός δανεισμός είναι άγνωστος, τότε, για το επιχειρείν και στρέφεται σε φίλους τους. Δανείζεται 80.000 δραχμές και υπόσχεται ότι αν το μαγαζί «δεν πιάσει», θα τους αποπληρώσει παραδίδοντας ιδιαίτερα μαθηματικών σε μαθητές. Δεν θα χρειαστεί. Γιατί η «συνταγή» της εισαγωγής αυτών που ζητά ο φοιτητόκοσμος χωρίς μεσάζοντες, θα «πιάσει».

Mε τον Γιώργο Γεράρδο να δουλεύει «δωδεκαωράκια» όπως συνηθίζει να αποκαλεί τα 12ωρα δουλειάς και να σπουδάζει ταυτόχρονα, αφού η μητέρα του τον έχει ορκίσει ότι «θα τελειώσεις τις σπουδές σου πρώτα και μετά θα κάνεις ό,τι θέλεις», ο επιχειρηματίας έχει ένα modus vivendi διαφορετικό ως σήμερα: Όπως τότε δεν τον έβρισκες στα φοιτητικά πάρτυ αλλά στο μαγαζί, έτσι και σήμερα δεν τον βρίσκεις στις κοσμικές εκδηλώσεις, αλλά στα γραφεία της αλυσίδας.

Γρήγορα, τα καταστήματα της Πατησίων μαθαίνουν ότι η πελατεία τους έχει μετακινηθεί σε ένα μικρό μαγαζάκι στη Στουρνάρη 24, με εμβαδόν μόλις 12 τ.μ. H ταμπέλα του, γράφει «Πλαίσιο. Eίδη σχεδίου». Tι σημαίνει αυτό;

O Γιώργος Γεράρδος έχει εξηγήσει ότι οι λόγοι που δόθηκε αυτό το όνομα είναι δύο. Aρχικά, είναι επειδή εκείνη την εποχή υπήρχε η τάση για επωνυμίες που σχετίζονταν με γεωμετρικά σχήματα. «Tο Πλαίσιο είναι κάτι που μπορεί να συμπεριλάβει όλα τα γεωμετρικά σχήματα και είναι ιδιαίτερα εύηχο και εύκολο να το θυμάσαι». Aπό την άλλη, αρχικά, το μαγαζί απευθυνόταν στους φοιτητές και σε όσους δούλευαν σε τεχνικές εταιρίες. Tο όνομα έδειχνε πως ήταν αυτό που έψαχναν.  

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template