Ναυαγούν οι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης - Γερμανία, Κάτω Χώρες και Σκανδιναβοί ζητάνε Μνημόνια

Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, συνεχίζεται το... «θρίλερ» των διαπραγματεύσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ αναζητείται μια
ουσιαστική λύση που θα γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των ηγετών της ΕΕ καθώς όλα δείχνουν μέχρι στιγμής ότι Γερμανία, Κάτω Χώρες και Σκανδιναβοί είναι οι χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζητάνε νέα μνημόνια και όχι οικονομική ενίσχυση των πληττόμενων χωρών.

Σε κεντρικό του ρεπορτάζ το Reuters αναφέρει ότι οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις επαφές στη Σύνοδο Κορυφής μοιάζουν να βρίσκονται σε αδιέξοδο. Το πρακτορείο μεταδίδει τη δραματική έκκληση του επιτρόπου Προϋπολογισμού της ΕΕ Γιοχάνς Χαν ο οποίος διεμήνυσε στους ηγέτες ότι είναι η στιγμή που πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες:


«Μια απλή υπενθύμιση: η κρίση του κορωνοϊού δεν έχει τελειώσει, τα κρούσματα αυξάνονται σε πολλές χώρες. […] Είναι η ώρα να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα μας επιτρέψει να παρέχουμε την αναγκαία, επείγουσα υποστήριξη στους πολίτες μας και τις οικονομίες μας»


Το Reuters σημειώνει ότι την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μπλοκάρει «μια ομάδα πλούσιων, οικονομικά “φειδωλών” βορείων κρατών, με επικεφαλής τις Κάτω Χώρες»(σ.σ. Αν και πίσω πραγματικά από αυτές τις χώρες δεν είναι άλλος παρά η Γερμανία), που τίθενται υπέρ των δανείων και όχι των επιχορηγήσεων για τις χρεωμένες οικονομίες και θέλουν έλεγχο του τρόπου με τον οποίο δαπανώνται τα κεφάλαια.

Ευρωπαίος διπλωμάτης που μίλησε στο Reuters χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών για συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής:

«Η πιθανότητα είναι πολύ μικρή για να επιτευχθεί συμφωνία απόψε. Πολύ μικρή».
H σκληρή στάση των Βόρειων

Τα «στρατόπεδα» στη Σύνοδο Κορυφής έγιναν διακριτά από νωρίς, με τους Ολλανδούς να θέτουν σκληρούς όρους για τις χρηματοδοτήσεις. Βασικό πεδίο διαφωνίας ήταν η πρόταση Ρούτε να υπάρχει η δυνατότητα άσκησης βέτο σε μεταρρυθμίσεις που θα προωθούν χώρες που ενισχύονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η πρόταση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, αλλά και της Ουγγαρίας, η οποία ζήτησε να μην υπάρχει καμία διασύνδεση κοινοτικής χρηματοδότησης και συμμόρφωσης.
Την άτεγκτη στάση των Βορείων σχολίασε και ο αν. ΥΠΕΞ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σημειώνοντας δηκτικά ότι οι φειδωλές χώρες έχουν ράψει με σκληρή κλωστή τα πορτοφόλια τους.

Σύμφωνα με το Politico, ο Αυστριακός Καγκελάριος Κουρτς υποστήριξε ότι η θέση των «τεσσάρων φειδωλών» (Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία) έχει πλέον την υποστήριξη και της Φινλανδίας. «Οι διαπραγματεύσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση» προσέθεσε ο Κουρτς, προκαλώντας ανησυχία στο Νότο.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε ο οποίος σε ζωντανή μετάδοση στο Facebook είπε ότι οι συνομιλίες είναι σε τέλμα.

«Βρισκόμαστε σε τέλμα. Τελικά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα απ΄ότι είχε προβλεφθεί. Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία ακόμη συζητάμε και που δεν καταφέρνουμε να λύσουμε», τόνισε ο Κόντε.

Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε:

«Αναζητούμε και πρέπει να βρούμε μια σύνθεση των διαφόρων θέσεων, διότι είναι προς το συμφέρον όλων. Πρέπει να διατηρήσουμε, όμως, και τις σημαντικότερες συνισταμένες, αρχίζοντας από το ότι τα μέσα πρέπει να είναι ουσιαστικά και ανάλογα με την υφιστάμενη κρίση. Τουτέστιν αποτελεσματικά. Η απάντησή μας πρέπει να είναι άμεση, συλλογική, σταθερή και ισχυρή».

Την ίδια ώρα μια ολλανδική διπλωματική πηγή είπε αρχικά ότι ενώ υπάρχουν «πολλά ακόμη ζητήματα προς επίλυση», οι προτάσεις που γίνονται είναι «ένα σοβαρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Το ολλανδικό μπλόκο την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων

Οι ηγέτες της ΕΕ πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής παρουσιάζοντας της αρχικές τους θέσεις, αλλά το κλίμα βάρυνε όταν ο Σαρλ Μισέλ, πρότεινε ένα μηχανισμό που θα επέτρεπε στα κράτη μέλη να καθυστερούν την εκταμίευση των ποσών, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσπαθούσε να πείσει τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, που επέμεινε ότι δεν θα επιτρέψει επιχορηγήσεις στις νότιες χώρες που έχουν πληγεί σφοδρότερα από την πανδημία χωρίς σαφείς εγγυήσεις ότι τα χρήματα θα διατεθούν πράγματα σε πρότζεκτ για την αναβάθμιση των οικονομιών τους.

Η συμβιβαστική πρόταση, ωστόσο, δεν έπεισε τον Ρούτε κι είχε ως αποτέλεσμα να ενοχληθούν πολλοί άλλοι ηγέτες από τη στάση του, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της πρώτης μέρας της συνεδρίασης. Οι περισσότεροι επιδιώκουν μια αποφασιστική απάντηση από την ΕΕ, που θρηνεί πάνω από 100.000 θύματα του κορωνοϊού και οικονομίες έχουν πληγεί σφοδρότατα από τα lockdown.

Αναζητείται ο... Κ.Μητσοτάκης

Και ενώ ο Ιταλός Πρωθυπουργός ουσιαστικά φτάνει σε σημείο να εκθέσει την κατάσταση όπως είναι γιατί ψάχνει να βρεί συμμάχους η ελληνική κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη... αγνοείται.

Δεν είναι άλλωστε ίσως τυχαίο το περιστατικό νωρίτερα όταν ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, Μπάρεντ Λέιτς φαίνεται πως έχει επηρεαστεί από τη πολλή δουλειά που είχε αυτό το διήμερο της Συνόδου Κορυφής.

Ο Βέλγος ανακοινώνοντας μια από τις ιδιαιτέρως σημαντικές συμβουλευτικές συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου… ξέχασε να συμπεριλάβει τον Έλληνα Πρωθυπουργό!

Κάτι που διόρθωσε λίγα λεπτά αργότερα με πρόσθετη ανάρτηση στο twitter, όπου ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει στη συνάντηση. Βέβαια, υπάρχει και το ενδεχόμενο αυτός που… ξεχάστηκε να ήταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός και να πήγε καθυστερημένος στην αίθουσα!   

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template