Αυτές είναι οι 10 μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως – Πώς η πανδημία άλλαξε τις ισορροπίες

Τετάρτη 5 Μαΐου 2021


Μπορεί έναν χρόνο πριν να συγκαταλέγονταν ανάμεσα στα πιο ισχυρά κράτη, αλλά ο κορωνοϊός άλλαξε πολλές από τις ισορροπίες παγκοσμίως – κυρίως σε οικονομικό επίπεδο – φέρνοντας τα πάνω κάτω ακόμη και ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη ή μήπως όχι;

Στις 4 πρώτες θέσεις εξακολουθούν να βρίσκονται για ακόμη μια χρονιά, Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα, Ιαπωνία καθώς επίσης και η Γερμανία καταλαμβάνοντας τον τίτλο των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου, όπως ακριβώς και πριν από την εμφάνιση της πανδημίας.




Αν και δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στη λίστα για το 2020, ωστόσο, έκπληξη αποτελεί η απουσία μιας συγκεκριμένης χώρας η οποία μας είχε συνηθίσει κάθε χρόνο να βρίσκεται ανάμεσα στις top 10 οικονομίες του πλανήτη. Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όμως, που υπέστη εξαιτίας της επιδημίας φαίνεται πως της στέρησαν τη δυνατότητα να βρίσκεται για μία ακόμη χρονιά στη λίστα.

Σύμφωνα με το CNBC, η λίστα με τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη διαμορφώθηκε με βάση το ΑΕΠ όλων των χωρών. Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις πιο αξιοσημείωτες αλλαγές που συνέβησαν από την εμφάνιση της Covid-19 και εξής.




Το Ηνωμένο Βασίλειο αφήνει πίσω του την Ινδία

Η Ινδία, είχε χαρακτηριστεί ως η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο για το έτος 2019, ωστόσο, η εμφάνιση του κορωνοϊού και οι συνέπειες που προκλήθηκαν εξαιτίας του την ανάγκασαν να πέσει μία θέση. Πλέον βρίσκεται στην πέμπτη θέση ακριβώς δηλαδή πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς όμως αλλά και με βάση τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η χώρα της Νοτίου Ασίας δεν θα καταφέρει να βρεθεί σε υψηλότερη θέση στην παγκόσμια οικονομική κατάταξη τουλάχιστον έως το 2023. Η Ινδία χτυπήθηκε ανεπανόρθωτα από τα συνεχή και αυστηρά lockdown σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του ιού. Οι προβλέψεις έκαναν λόγο για συρρίκνωση της οικονομίας της τέως και 8% για το έτος 2021.

Ενώ το ταμείο αναμένει ότι η Ινδία θα καταφέρει να ανακάμψει 12,5% κατά την τρέχουσα οικονομική περίοδο που λήγει τον Μάρτιο του 2022, ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι η τελευταία έκρηξη αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα θα μπορούσε να βάλει φρένο για μία ακόμη φορά στις προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη. Η Ινδία την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασε τη Βραζιλία και έγινε έτσι, η δεύτερη χώρα με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως αμέσως μετά τις ΗΠΑ.

Η Βραζιλία… εκτός

Η Βραζιλία βρέθηκε από την ένατη θέση στη λίστα με τις ισχυρότερες οικονομίες παγκοσμίως για το 2019 στην 12η πέρυσι και έγινε έτσι η μόνη χώρα των top 10 που μένει πλέον εκτός δεκάδας. Η χώρα της Νοτίου Αμερικής θα μείνει εκτός των 10 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου τουλάχιστον μέχρι το 2026 και αυτό είναι το πιο αισιόδοξο σενάρια σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Η Βραζιλία ανέφερε το τρίτο υψηλότερο φορτίο Covid και το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό θανάτων παγκοσμίως. Αλλά ο πρόεδρος της χώρας, Μπολσονάρο ο οποίος έχει υποτιμήσει την απειλή του ιού – αρνήθηκε επανειλημμένα να επιβάλει εθνικό lockdown για τον περιορισμό της νόσου. Η οικονομία συρρικνώθηκε 4,1% πέρυσι και προβλέπεται να σημειώσει ανάκαμψη της τάξεως του 3,7% το 2021, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Μια θέση για τη… Νότια Κορέα

Με τη Βραζιλία να εγκαταλείπει τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, η Νότια Κορέα ανέβηκε στη 10η θέση και αναμένεται να παραμείνει στην πρώτη δεκάδα τουλάχιστον μέχρι το 2026. Η Νότια Κορέα ήταν μια από τις πρώτες χώρες πέραν της Κίνας που ανέφερε τα πρώτα κρούσματα της Covid-19 στις αρχές του 2020. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η οικονομία της Ν. Κορέας θα μπορούσε να αυξηθεί ως και 3,6% φέτος. 
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template