ΟΛΑ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ- Πλήρης ανατροπή στην δικογραφία του Noor1 που εμπλέκει τον Μαρινάκη!

Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021


Του Άρη Σπίνου
Εννέα νέες ανακριτικές πράξεις ως προς την τυχόν εμπλοκή του εφοπλιστή, ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης και του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη στη μεταφορά 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1» ζητάει ο εισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, ο οποίος εξέτασε την πολύκροτη υπόθεση μεταφοράς του μεγαλύτερου φορτίου του «λευκού θανάτου» στην Ευρώπη, αφήνοντας ουσιαστικά έκθετο τον ανακριτή Πετρόπουλο για το έργο του.

Για την υπόθεση έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του Βαγγέλη Μαρινάκη και συνεργατών του από την πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα για τα κακουργήματα της συγκρότησης και εντάξεως σε εγκληματική οργάνωση, της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, της διακίνησης ναρκωτικών με τη μορφή της χρηματοδότησης, της διαμετακόμισης, εισαγωγής, μεταφοράς, αγοράς, κατοχής, πώλησης, αποθήκευσης, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, από δράστες που κατ’ επάγγελμα χρηματοδοτούν την τέλεση πράξεων διακινήσεως και διακινούν ναρκωτικές ουσίες.

Εκτός από τον γνωστό εφοπλιστή, στην ίδια υπόθεση είναι κατηγορούμενοι ο πρώην νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας Capital συμφερόντων Μαρινάκη, Νικόλαος Συντυχάκης, ο δικηγόρος Ευάγγελος Μπαϊρακτάρης, ο ναυτασφαλιστής Ηλίας Τσακίρης και οι Τούρκοι φερόμενοι ως αποστολείς και παραλήπτες των ναρκωτικών Ουνγκάν Οχράν, Νασί Σερίφ Ζιντάστι και Φαρντίν Ριγκαμπάντι.

Η ανάκριση διενεργήθηκε από τον ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά Ιωάννη Πετρόπουλο, ο οποίος με ένα υπόμνημα 75 σελίδων ολοκλήρωσε τη διερεύνηση της υπόθεσης με την έκδοση τυπικών κλήσεων για τους Μαρινάκη-Συντυχάκη-Μπαϊρακτάρη-Τσακίρη (σ.σ. δηλαδή δεν έκρινε αναγκαίο να λάβει απολογίες από τους κατηγορούμενους) και με την έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης κατά των τριών Τούρκων. Ο Ριγκαμπάντι έχει εκδοθεί στην Ελλάδα από την Αγγλία και έχει προφυλακιστεί στις Φυλακές Κορίνθου, ο Οχράν κρατείται σε φυλακές στην Τουρκία, ενώ ο Ζιντάστι καταζητείται.

Την υπόθεση ανέλαβε για περαιτέρω αξιολόγηση ο πρόσφατα προαχθείς εισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, ο οποίος επιλέχθηκε ομόφωνα με ψήφους 11-0 από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου ως ένας εκ των επτά εισαγγελικών λειτουργών που θα αναλάβουν τη θέση των εντεταλμένων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα για την πάταξη υποθέσεων ευρω-απατών.

Μετά την αξιολόγηση του 75σέλιδου πορίσματος του ανακριτή Διαφθοράς και μελέτη του συνόλου της δικογραφίας, ο κ. Τσορμπατζόγλου ζητάει να διενεργηθεί συμπληρωματική ανάκριση και να μην οδηγηθεί στο αρχείο η υπόθεση για τον Β. Μαρινάκη και τους άλλους τρεις Έλληνες συγκατηγορουμένους του.

Οι εννέα συμπληρωματικές ανακριτικές πράξεις

Με έγγραφό του προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιώς, ο κ. Τσορμπατζόγλου δίνει παραγγελία για εννέα συμπληρωματικές ανακριτικές πράξεις.

Συγκεκριμένα:

1. Να αποσυσχετιστούν από την υπόθεση Μαρινάκη η ανακριτική δικογραφία σε βάρος των Τούρκων κατηγορούμενων, καθώς και δύο προκαταρκτικές δικογραφίες, οι οποίες να περατωθούν.

2. Να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη από την Οικονομική Αστυνομία για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι σύννομες οι αποστολές χρηματικών ποσών από την εταιρεία MCMP IL Maritime Capital Management Partners LLC με έδρα το Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών προς την εταιρεία G Tankers του Ευθύμιου Γιαννουσάκη.

3. Να ζητηθεί δικαστική συνδρομή από το γραφείο στην Ελλάδα της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης του εγκλήματος Homeland Security για να διακριβωθεί η προέλευση των χρημάτων που διατέθηκαν από την MCMP IL στην εταιρεία του Γιαννουσάκη και ειδικότερα να διερευνηθεί αν αυτά προέρχονται από μετακύλιση κεφαλαίων από την εταιρεία του κατηγορούμενου Β. Μαρινάκη με την επωνυμία Capital Ship Management Corp στα πλαίσια της εισόδου της επιχείρησής του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

4. Να ληφθεί ένορκη κατάθεση του Αμερικανού δημοσιογράφου Alexander Clapp, που μένει μόνιμα στην Αθήνα και έχει ασχοληθεί με την υπόθεση του «Noor 1».

5. Να ληφθεί ένορκη κατάθεση του Λιμενάρχη Ραφήνας αντιπλοιάρχου Γιώργου Κατσούλη, ο οποίος ήταν επικεφαλής στη διερεύνηση της υπόθεσης του «Noor 1» και βασικός μάρτυρας στη δίκη με κατηγορούμενο τον Γιαννουσάκη, στο σπίτι της πρώην συζύγου του οποίου στη Φιλοθέη μεταφέρθηκε από το ναρκόπλοιο πάνω από ένας τόνος του «λευκού θανάτου».

6. Να διερευνηθεί από την Οικονομική Αστυνομία αν τα χρηματικά ποσά που δόθηκαν στον Γιαννουσάκη από εταιρείες συμφερόντων του Μαρινάκη αφορούν όντως πετρελεύσεις πλοίων του.

7. Να ερευνηθεί από την Οικονομική Αστυνομία αν η εταιρεία Capital του Β. Μαρινάκη θα είχε μεγαλύτερο όφελος εφόσον έκανε τις πετρελεύσεις των πλοίων του όχι από την εταιρεία G Tankers του Γιαννουσάκη, αλλά από την Express Energy συμφερόντων του ίδιου του Μαρινάκη, που έκανε παρόμοιες δουλειές...

8. Να ερευνηθεί αν η εταιρεία Capital Ship Management Corp διέθετε τραπεζικούς λογαριασμούς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και γιατί δεν εστάλη το ποσό των 622.000 ευρώ μέσω αυτών και επελέγη ο λογαριασμός πράκτορά της.

Στην 37σέλιδη παραγγελία του, ο εισαγγελέας Εφετών Οδ. Τσορμπατζόγλου επισημαίνει πως ο Συντυχάκης επέστρεψε το χρηματικό ποσό αυθημερόν πριν φτάσει και χρησιμοποιηθεί για τις επισκευές πλοίων. Η Capital πλήρωσε πρόστιμο 150.000 ευρώ όταν πιάστηκε με τα μετρητά στο αεροδρόμιο, ενώ, αν το ποσό επέστρεφε μέσω τραπέζης, το κόστος δεν θα ξεπερνούσε τα 100 ευρώ…

Μάλιστα αναφέρει πως διερευνάται η πιθανή σχέση του ποσού των 622.000 ευρώ που βρέθηκαν στην κατοχή του Συντυχάκη στο αεροδρόμιο με τα 900 κιλά ηρωίνης που φέρεται ότι μεταφορτώθηκαν ανοιχτά της Κρήτης από το πλοίο «Noor 1».

9. Να διαπιστωθεί αν από την 1-1-2011 και μετά είχαν διαβιβαστεί χρηματικά ποσά από εταιρείες συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη στην εταιρεία Hellenic Hull του συγκατηγορουμένου του Ηλία Τσακίρη, ο οποίος έδωσε το χρηματικό ποσό των 280.000 ευρώ στον Γιαννουσάκη ως ασφαλιστική κάλυψη ζημιών στο πλοίο «Grand Island» στις 6-9-2012 στη Σαλαμίνα.

Όπως αναφέρει ο εισαγγελικός λειτουργός, το χρηματικό ποσό καταβλήθηκε κατά παράβαση των διεθνών απαιτήσεων των ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ η βλάβη δεν αναφέρεται ούτε καν στα βιβλία του πλοίου, τα οποία κατά διαβολική σύμπτωση (;) έχουν εξαφανιστεί…
Η παραγγελία του εισαγγελέα Εφετών Πειραιά Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου για τις εννέα συμπληρωματικές ανακριτικές πράξεις διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών για δικές του ενέργειες.

Όπως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών αναμένεται να επιστρέψει τη δικογραφία στον ανακριτή Διαφθοράς που χειρίστηκε την υπόθεση Ι. Πετρόπουλο.


Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν ο κ. Πετρόπουλος θα προχωρήσει στις εννέα ανακριτικές πράξεις που έχει ζητήσει ο εισαγγελέας Εφετών και τις οποίες δεν είχε κάνει κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης τους προηγούμενους μήνες

Πάντως, για την ιστορία, να θυμίσουμε πως ο κ. Πετρόπουλος είχε υποβάλει αίτημα εξαίρεσης από τη διερεύνηση της υπόθεσης για «λόγους ευπρέπειας» και «υπόνοια μεροληψίας» (σ.σ. καθώς ο πατέρας του υπήρξε αθλητικός εισαγγελέας και μερίδα του τύπου αναφερόταν σε «κακεντρεχή σχόλια» που έγιναν για τον πατέρα του επειδή είναι Ολυμπιακός, ενώ διάφοροι παράγοντες και δημοσιογράφοι υποστήριξαν ότι την περίοδο της θητείας του ευνοούσε με τις αποφάσεις του τη συγκεκριμένη ομάδα). Το αίτημα είχε απορριφθεί από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά και ο ανακριτής Διαφθοράς συνέχισε κανονικά τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται πως ο Άρειος Πάγος έχει κάνει δεκτό τον περασμένο Νοέμβριο το αίτημα μετάθεσης του κ. Πετρόπουλου, το οποίο δεν υλοποιήθηκε μέχρι την ολοκλήρωση της ανάκρισης για τη δεύτερη δικογραφία που αφορά το «Noor 1».

Ωστόσο, αν και έχει ολοκληρώσει την ανάκριση από τον Ιανουάριο του 2021, εδώ και πέντε μήνες δεν έχει δημοσιευτεί η μετάθεσή του από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Βέβαια, οι μεταθέσεις γίνονται τον Σεπτέμβριο.

Όμως και πάλι, με βάση την παραγγελία του κ. Τσορμπατζόγλου, την κοινή λογική και πείρα, μέχρι τον Σεπτέμβριο δεν αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εννέα ανακριτικές πράξεις.

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template