Οι Τούρκοι απελαύνουν ως ανεπιθύμητο πρόσωπο τον πρόεδρο των Ελλήνων Ποντίων: Ταξίδευε για την Παναγία Σουμελά

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

Οι τουρκικές αρχές δεν επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα στον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Eλλάδος, Γιώργο Βαρυθυμιάδη, ο οποίο σκόπευε να παρταστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις της Παναγίας Σουμελά.

Aπό ώρα σε ώρα αναμένεται να απελαθεί ως «ανεπιθύμητο πρόσωπο».
Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό ότι κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η πρεσβεία στην Άγκυρα πραγματοποίησε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης εναντίον του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) Γιώργου Βαρυθυμιάδη.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση ο κ. Βαρυθυμιάδης μετέβη σήμερα στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας.

Σύμφωνα με ανάρτηση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας:

«Ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, κ. Γεώργιος Βαρυθυμιάδης, κρατείται στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα προκειμένου να παραστεί, ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην αυριανή Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντος! Τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής αφέθησαν ελεύθερα να συνεχίσουν το ταξίδι, μεταξύ αυτών και η Πρόεδρος της Ε.Σ.Η.Ε.Α. Μαρία Αντωνιάδου. Γίνονται κινήσεις προκειμένου να βρεθεί λύση στο απαράδεκτο και προσβλητικό πρόβλημα που δημιούργησαν οι Τουρκικές Αρχές».

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το ethnos.gr ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Παρχαρίδης ενημερώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών ότι οι τουρκικές Αρχές θα απελάσουν τον Γιώργο Βαρυθυμιάδη με πτήση στις 19:00 και προορισμό το «Ελ. Βενιζέλος».
Προς το παρόν είναι άγνωστο πόσους και ποιους Έλληνες πολίτες περιλαμβάνει η λίστα των Τούρκων. Παρά την πανδημία, πολλοί είναι αυτοί που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, καθώς είναι η δεύτερη φορά που επιτράπηκε να εορταστεί ο Δεκαπενταύγουστος από τότε που ξεκίνησαν οι εκτεταμένες εργασίες αναστήλωσης, επισημαίνει το δημοσίευμα του ethnos.gr.

Βαρυθυμιάδης: Δεν μου εξήγησαν τον λόγο

Σε νέα επικοινωνία που είχε το Thestival.gr μαζί του, ο κ. Βαρυθυμιάδης δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή με έχουν ακόμα στο κρατητήριο. Με ενημέρωσαν ότι σε λίγο θα με αφήσουν. Θα με απελάσουν από τη χώρα. Αν προλάβω την πτήση των 19:00 τότε στις 20:30 θα είμαι στην Αθήνα. Δεν φοβάμαι για μένα αλλά ανησυχώ μήπως δεν δικαιωθεί η θυσία των προγόνων μας».

Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, πηγές στην Αθήνα εκτιμούσαν ότι το μπλόκο στον κ. Βαρυθυμιάδη εκφεύγει πιθανών προτεραιοτήτων του τουρκικού ΥΠΕΞ, φωτογραφίζοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση για τον -δραστήριο σε ζητήματα αναγνώρισης της ποντιακής γενοκτονίας και με ικανό συγγραφικό έργο- κ. Βαρυθυμιάδη, ίσως ελήφθη από ψηλότερα.

Mε πληροφορίες από kathimerini.gr/ethnos.gr/Thestival.gr/ΑΠΕ – ΜΠΕ
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template