Χρηματιστήριο Αθηνών: Με θετικό πρόσημο το finish της εβδομάδας

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

Με κέρδη έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει άνοδο 0,13%, στις 883,11 μονάδες, μετά από μια συνεδρίαση με έντονη μεταβλητότητα λόγω και της λήξης των παραγώγων της σειράς του Αυγούστου,
όπου οδήγησε την αγορά να υποχωρεί κάτω από τις 880 μονάδες, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές αγορές σε δεικτοβαρείς μετοχές και να οδηγούν την αγορά σε θετικό έδαφος.

Αυτό που επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά το Χρηματιστήριο Αθηνών βρήκε, όπως κάνει καθημερινά, στηρίξεις από διαφορετικούς τίτλους, οι οποίοι εναλλάσσονται ώστε να επιτρέπονται οι διορθώσεις χωρίς να πιέζεται η αγορά.


Βέβαια, αυτό δεν είναι αρκετό για να μπορέσει η αγορά να προσελκύσει φρέσκα κεφάλαια, ώστε να λύσει ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες, ήτοι να προσελκύσει κεφάλαια που θα του δώσουν την ώθηση που χρειάζεται. Μια ώθηση που θα είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς μια κίνηση πάνω από τις 950 μονάδες έχει αποκτήσει πέραν από τεχνική και σημειολογική σημασία, αφού θα “σπάσει” το ανώτατο εύρος της τελευταίας εξαετίας.

Με το σημερινό κλείσιμο η αγορά ολοκληρώνει τις δύο εβδομάδες πέριξ του Δεκαπενταύγουστου που παραδοσιακά εμφανίζει και το μικρότερο επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά και χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.

Από την ερχόμενη εβδομάδα σταδιακά πολλά χαρτοφυλάκια θα επιστρέψουν με την τάση να αναμένεται ελαφρώς πιο ξεκάθαρη από αυτή που είδαμε αυτές τις ημέρες.

Πάντως, σε αυτό που συμφωνούν αρκετοί είναι ότι η αγορά έχει κάποια θετικά σημάδια, που τροφοδότησαν τόσο τις αντοχές όσο και την ανάκαμψη από τα χαμηλά του Ιουλίου. Αυτά ενίσχυσαν την επιλεκτικότητα των αγοραστών σε πολύ συγκεκριμένους τίτλους που δείχνουν ότι έχουν βάλει ρότα για μια καλή πορεία στο υπόλοιπο του έτους.


Αυτό που θα απασχολήσει τους επενδυτές πιο έντονα το επόμενο χρονικό διάστημα είναι η αναμενόμενη αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της FED την ίδια στιγμή πάντως που κλιμακώνονται οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο από την ανεξέλεγκτη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα σε κάθε γωνιά του πλανήτη που απειλεί να εκτροχιάσει την παγκόσμια ανάπτυξη.

Αν και το Χρηματιστήριο “διεκδικεί” ένα ελάχιστο μερίδιο των ξένων κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται διεθνώς, μια αλλαγή στην πολιτική δεν αποκλείεται να επηρεάσει και τη ελληνική αγορά. Συγκριτικά με το μεγάλο rotation που έφερε το αντίστοιχο tapering το 2013, υπήρξαν μεγάλες εισροές κεφαλαίων στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία, ιδίως σε εκείνα του σταθερού εισοδήματος, καθώς οι αποδόσεις κατέστησαν περισσότερο ελκυστικές.

Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχουν επικίνδυνες αναταράξεις στις αναδυόμενες κυρίως αγορές, ανάμεσα στις οποίες είναι και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με απώλειες κατά 0,04%, στις 2.110,21 μονάδες, η Πειραιώς και η Μυτιληναίος με 2,45% και 1,97% αντίστοιχα σημείωσαν τα περισσότερα κέρδη με την ΕΛΧΑ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Aegean και Jumbo να κλείνουν ήπια ανοδικά.

Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες ο ΟΛΠ και η Coca Cola με 1,62% και 1,54% αντίστοιχα ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν Alpha Bank, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Τιτάνας, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο και Eurobank με τον Σαράντη και την ΓΕΚ Τέρνα να κλείνουν αμετάβλητες.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 35,6 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 18,5 εκατομμύρια τεμάχια. 
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template