Κίνα: Ποιους super-rich και γιατί έχει βάλει στο στόχαστρο το κομμουνιστικό κόμμα

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Στην Κίνα, η υπομονή της κυβέρνησης αναφορικά με κινέζους επιχειρηματίες που αυξάνουν κάθε χρόνο, όλο και περισσότερο, τις περιουσίες τους, εξαντλείται.


Ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει μια αυστηρή πολιτική για την εξάλειψη των οικονομικών ανισοτήτων βάζοντας στο στόχαστρο μερικούς από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες παγκοσμίως. Η εκρηκτική οικονομική ανάπτυξη που καταγράφει η χώρα, πρακτικά σημαίνει πως μόνο για φέτος η περιουσία 1.000 – και πλέον – κινέζων επιχειρηματιών ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Τζακ Μα

Ο Τζακ Μα, κάποτε δούλευε ως δάσκαλος αγγλικών μέχρι που γοητεύτηκε από τις τεχνολογικές επιχειρήσεις. Στη συνέχεια, αποφάσισε να ιδρύσει την Alibaba, τον πιο επιτυχημένο διαδικτυακό εμπορικό όμιλο στην Κίνα. Έγινε έτσι, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Ωστόσο, τον περασμένο Νοέμβριο οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας έβαλαν φρένο στην προγραμματισμένη δημόσια εγγραφή ύψους 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Ant Group, της μητρικής εταιρείας της Alibaba, ύστερα από την κριτική που άσκησε ο Μα στην κινεζική κυβέρνηση. Αίσθηση μάλιστα, προκάλεσε το γεγονός πως λίγες μόνο ημέρες αργότερα, ο Mr. Alibaba εξαφανίστηκε από τη δημόσια σφαίρα.


Κόλιν Χουάνγκ

Ο πρώην μηχανικός της Google, Κόλιν Χουάνγκ, ίδρυσε τη διαδικτυακή πλατφόρμα λιανικής πώλησης, Pinduoduo, το 2015, αλλά η ταχεία ανάπτυξή της, την ανέδειξε σε αντάξιο αντίπαλο της Alibaba. Καινοτομίες της εταιρείας ενθουσίασαν τους επενδυτές αυξάνοντας έτσι τα κέρδη της. Τον Μάρτιο, ο Χουάνγκ όμως, σύμφωνα με τον guardian, αποχώρησε από το τιμόνι της εταιρείας και τον περασμένο μήνα, η Pinduoduo ανακοίνωσε πως θα δώριζε κέρδη αξίας έως και 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την γεωργική ανάπτυξη της χώρας. Η εταιρεία έχει εισαχθεί στο χρηματιστήριο Nasdaq της Νέας Υόρκης με αποτίμηση 125 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πράγμα που σημαίνει ότι η περιουσία του Χουάνγκ ανέρχεται σήμερα στα 42 δισεκατομμύρια δολάρια.

Λέι Τζουν

Η Xiaomi του Λέι Τζουν αφού πρόσφατα κατάφερε να ξεπεράσει την Apple, επόμενος στόχος της είναι να εκθρονίσει και τη Samsung προκειμένου να στεφθεί ο μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphone στον πλανήτη. Τον Ιούλιο, ο γνωστός επιχειρηματίας δώρισε μετοχές αξίας 17,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τσεν Ντονγκσένγκ

Ο Τσεν Ντονγκσένγκ έχει άψογες σχέσεις με το κομμουνιστικό κόμμα καθώς η σύζυγός του είναι εγγονή του Μάο Τσε Τουνγκ, δικτάτορα για σχεδόν 30 χρόνια μέχρι το 1976. Ο Τσεν είναι ιδρυτής και πρόεδρος της Taikang Life Insurance, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Κίνα. Τον Αύγουστο, όμως και αυτός έδωσε τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο γουάν στο Πανεπιστήμιο της Γουχάν.

Ζανγκ Γιμίνγκ

Είναι ο διευθύνων σύμβουλος της ByteDance, της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από το TikTok. Η είδηση, ωστόσο, της παραίτησής του το Μάιο συγκλόνισε τους επενδυτές καθώς η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που έχει προκαλέσει φρενίτιδα σε μικρούς και μεγάλους, ετοιμαζόταν για μια πρώτη δημόσια προσφορά. Λίγο αργότερα, προχώρησε στη δωρεά ύψους 500 εκατομμυρίων γουάν σε μια φιλανθρωπική οργάνωση στην επαρχία Φουτζιάν. 
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template