ΔΝΤ: «Εκτοξεύτηκε» το παγκόσμιο χρέος το 2020, έφτασε τα 226 τρισ. δολ.

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Σε νέο ρεκόρ εκτοξεύτηκε το παγκόσμιο χρέος το 2020, φτάνοντας τα 226 τρισ. δολ. καθώς εμφάνισε τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ανάλυση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για τους κινδύνους από μια απότομη αύξηση των επιτοκίων.

Σε ανάρτηση τους στο blog του ΔΝΤ οι Vitor Gaspar, Paulo Medas και Roberto Perrelli αναφέρουν ότι η πανδημία του κορονοϊού και η παγκόσμια ύφεση εκτόξευσαν το χρέος στο 256% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2020, με μια αύξηση 28 ποσοστιαίων μονάδων από το προηγούμενο έτος.

Το 90% της αύξησης του χρέους προήλθε από τις προηγμένες οικονομίες και την Κίνα, που εκμεταλλεύτηκαν τα χαμηλά επιτόκια. Στις αναπτυσσόμενες χώρες το χρέος αυξήθηκε λιγότερο, καθώς οι χώρες αυτές συχνά βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλά κόστη δανεισμού και περιορισμένη πρόσβαση σε νέα χρηματοδότηση.

Προσοχή στα επιτόκια

Την ίδια στιγμή, ο διευθυντής του ΔΝΤ για την δημοσιονομική πολιτική Vitor Gaspar και οι άλλοι αξιωματούχοι του Ταμείου προειδοποιούν στο άρθρο τους ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα εκμηδενίσουν τον αντίκτυπο των αυξημένων δημοσιονομικών δαπανών [για την αντιμετώπιση της κρίσης] και θα εντείνουν και πάλι τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των χρεών.

"Οι κίνδυνοι θα ενταθούν αν τα παγκόσμια επιτόκια αυξηθούν ταχύτερα από το αναμενόμενο και η ανάπτυξη επιβραδύνει", τονίζουν.

"Μια σημαντική σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών θα ενέτεινε την πίεση σε χώρες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά που έχουν υψηλότερο χρέος. Αν ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας αναγκαστούν να προχωρήσουν σε απομόχλευση ταυτόχρονα, οι προοπτικές της ανάπτυξης θα επιδεινωθούν",
σημειώνουν.

Προειδοποιούν ταυτόχρονα και για κινδύνους από τον τερματισμό των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης που υλοποιούν οι κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων οικονομιών.

"Οι κεντρικές τράπεζες σχεδιάζουν να μειώσουν τις μεγάλες αγορές κυβερνητικού χρέους και άλλων περιουσιακών στοιχείων στις ανεπτυγμένες οικονομίες", αναφέρουν. "Ο τρόπος που θα γίνει αυτή η μείωση θα έχει επιπτώσεις στην οικονομική ανάκαμψη και τη δημοσιονομική πολιτική", προειδοποιούν.  πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template