Μελέτη Τσιόδρα από τον Μάιο «καίει» Μητσοτάκη: Θανατηφόρα η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ - Τσίπρας: Να τον πω ψεύτη;

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

«Υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι, υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα; Είναι. Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας; Δεν έχω τέτοια ένδειξη. Όχι δεν έχω, έχετε εσείς; Φέρτε την».
Αυτό είχε δηλώσει -σε έντονο μάλιστα ύφος- από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την 1η Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για μια δήλωση που απέρριψε κατηγορηματικά, η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, κάνοντας λόγο για αδόκιμη αναφορά.
Το ακόμα χειρότερο, όμως, είναι ότι από τον Μάιο έχει διεξαχθεί μια μελέτη υπό τον καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, από όπου προκύπτει ότι η διασωλήνωση ασθενών με κορωνοϊός εκτός ΜΕΘ είναι... θανατηφόρα. Ειδικότερα, από την εν λόγω μελέτη προκύπτει, ότι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ παρουσιάζουν κατά 87% αυξημένη θνητότητα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας, Θεόδωρο Λύτρα, ο οποίος συνέβαλε στη σύνταξη της μελέτης, «η ανάλυση αυτή έγινε τέλος Μαΐου και ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσοι λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο».
Προκύπτει δηλαδή ότι τη στιγμή που ο πρωθυπουργός ζητούσε -από το βήμα της Βουλής μάλιστα- «ενδείξεις» για μεγαλύτερη θνησιμότητα στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις ΜΕΘ, κάποιοι σε «ανώτατο επίπεδο» είχαν γνώση των στοιχείων αυτών... Και το βασικό ερώτημα είναι: Όταν ο κ. Μητσοτάκης υποστήριζε όλα αυτά στη Βουλή, είχε γνώση της μελέτης Τσιόδρα;
Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ενήμερος για την εν λόγω μελέτη, τότε μήπως οι ισχυρισμοί του αποτελούν εμπαιγμό;
Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν ενήμερος για την μελέτη Τσιόδρα, τότε μήπως θα έπρεπε να κάνει καλύτερη επιλογή των προσώπων που συγκροτούν τη στενή ομάδα του προκειμένου να μην αποκρύπτονται βασικά στοιχεία για την πανδημία θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ασθενών με κορωνοϊό;
Για την ιστορία, πάντως, να σημειώσουμε ότι από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα...

Η μελέτη

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη μελέτη του καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων, Σωτήρη Τσιόδρα, και του καθηγητή Επιδημιολογίας, Θεόδωρο Λύτρα:
Όσο περισσότεροι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει -κλιμακωτά- η πιθανότητα θανάτου ανά ημέρα νοσηλείας
Διασωλήνωση σε νοσοκομείο -εκτός Αττικής- σχετιζόταν με 35 έως 40% αυξημένη θνητότητα.


Νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα -παρ'ότι αυτό (α) αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), κ (β) εν μέρει ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση,άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο που διεξήχθη η έρευνα, η επιβάρυνση του ΕΣΥ δεν ήταν τόσο έντονη όσο σήμερα, και κατά συνέπεια οι διασωληνωμένοι εκότς ΜΕΘ δεν ήταν τόσο πολλοί.


Γνώριζαν από τον Μάιο

Σε αναρτήσεις του στο twitter, ο κ. Λύτρας αποκαλύπτει ότι όσοι λαμβάνουν τις αποφάσεις, σε ανώτατο επίπεδο, ενημερώθηκαν άμεσα και επανειλημμένως για τα αποτελέσματα της μελέτης.




www.bankingnews.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template