Ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ίσο με 350 γήπεδα ποδοσφαίρου!

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

H Volkswagen συμμετείχε στην κατασκευή ενός γιγάντιου φωτοβολταϊκού πάρκου, στη Βόρεια Γερμανία

Με στόχο την παραγωγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η VW υποστήριξε ενεργά τη δημιουργία ενός γιγάντιου φωτοβολταϊκού πάρκου στη Βόρεια Γερμανία. Το φωτοβολταϊκό πάρκο Tramm-Göthen, περίπου 60 χιλιόμετρα ανατολικά του Αμβούργου, καλύπτει μία έκταση περίπου 2,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων ίση σχεδόν με 350 γήπεδα ποδοσφαίρου, μια από τις μεγαλύτερες παρόμοιες εγκαταστάσεις στη Βόρεια Ευρώπη.
Το πάρκο, εγκατεστημένης χωρητικότητας 172 MW, τέθηκε σε λειτουργία στις αρχές του έτους, Η ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο είναι σε θέση να καλύψει ενεργειακά την κυκλοφορία περίπου 48.000 ηλεκτρικών αυτοκινήτων το χρόνο. Η συμμετοχή της Volkswagen στο project ήταν εξ αρχής κρίσιμος παράγοντας για την υλοποίησή του, καθώς τόσο μεγάλα έργα είναι απαραίτητο να έχουν εγγυημένα τα έσοδα από την πώληση της παραγόμενης ενέργειας, πριν ξεκινήσει η υλοποίηση.
Η Luxcara που εξειδικεύεται σε μεγάλα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ο γερμανικός πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας RWE, δεν πτοήθηκαν από τις δυσκολίες που προήλθαν από την πανδημία, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε απρόσκοπτη παροχή ημιαγωγών και άλλων σημαντικών εξαρτημάτων, με το χρονοδιάγραμμα να τηρείται. Τα προβλήματα συχνά ήταν πρωτόγνωρα. Ενδεικτικά, ένα μεγάλο φορτίο ηλιακών πάνελ μεταφέρθηκε μέσω της Μογγολίας με το τρένο, καθώς τα λιμάνια είχαν κλείσει. Το φωτοβολταϊκό πάρκο είναι τόσο μεγάλο που στην πραγματικότητα αποτελείται από 14 μικρότερα πάρκα. Στη διάρκεια του 2021, τοποθετήθηκαν σχεδόν 100.000 πυλώνες και 420.000 ηλιακά πάνελ. Για τη σύνδεση των επιμέρους τομέων του πάρκου μεταξύ τους και με τον υποσταθμό, από όπου ο ηλεκτρισμός διοχετεύεται στο δημόσιο δίκτυο, χρησιμοποιήθηκαν εκατοντάδες χιλιόμετρα καλωδίων κάθε διατομής, που θα μπορούσαν να τυλιχθούν γύρω από τη γη αρκετές φορές, όπως τόνισαν οι μηχανικοί του έργου.
Για τη δημιουργία του πάρκου, εκτός της συναίνεσης των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής λήφθηκε ειδική μέριμνα για την προστασία και διατήρηση της πανίδας και της χλωρίδας. 
Στόχος ήταν το φωτοβολταϊκό πάρκο να μη μειώσει τη βιοποικιλότητα, και σε σύγκριση με την αγροτική χρήση, ακόμα και να τη βελτιώσει. Και αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο, εκτός από τα λιβάδια άγριων ανθέων και τους όγκους νερών για τα βατράχια, η τοποθεσία περιλαμβάνει παχιές συστάδες θάμνων και βλάστηση που παρέχουν ευνοϊκές συνθήκες διαβίωσης για έντομα και πτηνά. 

Είδη υπό εξαφάνιση όπως λαγοί, βρίσκουν καταφύγιο σε προστατευμένες περιοχές κάτω από τα ηλιακά πάνελ ενώ φύτρωσαν άγρια άνθη που ενισχύουν τον πληθυσμό των μελισσών ανθοκομίας. Επιπρόσθετα, το ολοκληρωμένο εσωτερικό οδικό δίκτυο που απαιτήθηκε, καθώς οι αποστάσεις είναι της τάξης χιλιομέτρων, σκόπιμα δεν ασφαλτοστρώθηκε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το project είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και δεν έχει υπάρξει οποιασδήποτε μορφής επιδότηση. Η αυξανόμενη ενεργειακή απόδοση και οι πτώση των τιμών των ηλιακών πάνελ έχουν καταστήσει τα ηλιακά πάρκα στην Κεντρική Ευρώπη και τη Βόρεια Ευρώπη, εξίσου οικονομικά βιώσιμα με αυτά της Νότιας Ευρώπης, όχι μόνο στην αρχική εγκατάσταση αλλά και σε βάθος χρόνου. Αυτό ισχύει σε μεγαλύτερο βαθμό με την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Έως το 2025, η VW θα συμβάλλει στην επέκταση των ευρωπαϊκών αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, επενδύοντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ήδη είναι σε λειτουργία ένα αντίστοιχο αιολικό πάρκο στη βόρεια Σουηδία ενώ περίπου 20 ακόμα projects πρόκειται να ακολουθήσουν έως το 2025. Συνολικά, οι εγκαταστάσεις προβλέπεται να παράγουν 7 TWh (= 7 δισεκατομμύρια kWh) πράσινης ενέργειας ετησίως. Η εμπλοκή της Volkswagen είναι μέρος της στρατηγικής της μάρκας ώστε τα ID. μοντέλα να έχουν ουδέτερο κλιματικά ισοζύγιο όχι μόνο στην παραγωγή τους, αλλά και σε όλο τον κύκλο ζωής τους.  
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template