Επιμένουν οι ΗΠΑ για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, διαψεύδει η Μόσχα – Πολεμικές απειλές αλλά και ανοιχτό «παράθυρο» διαλόγου

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022


Με έντονο τρόπο, όπως διαφάνηκε και από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, οι ηγέτες της Δύσης και οι διατλαντικοί θεσμοί επιμένουν πως η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία τις επόμενες μέρες.

Στο πνεύμα του Αμερικανού προέδρου Joe Biden, που αντιμετωπίζει την αμφισβήτηση και την αποδοκιμασία στο εσωτερικό της χώρας του, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ αλλά και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν «πειστεί», πως η Μόσχα είναι έτοιμη να εισέλθει με τον στρατό της στην Ουκρανία.
Η δημοσκοπική κατάρρευση του Biden τον ωθεί σε αντιπαράθεση με μία χώρα που είναι στρατιωτικά εξίσου ισχυρή με τη δική του.
Πάντως οι πολεμοκάπηλες δηλώσεις συνοδεύονται και από την πρόσκληση σε διάλογο, που βέβαια είναι ναρκοθετημένος, αφού ζητούν από τη Μόσχα να παραιτηθεί από τις εγγυήσεις ασφαλείας που έθεσε στο τραπέζι, δηλαδή τη μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Εν τω μεταξύ, τους πυροβολισμούς και τις εκρήξεις που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες από προβοκάτσιες μεταξύ Ουκρανών και φιλορώσων αυτονομιστών… ήρθε να δυναμιτίσει μια ισχυρή έκρηξη αγωγού φυσικού αερίου που συγκλόνισε την νύχτα την ανατολική Ουκρανία και ακολουθήθηκε από εκκενώσεις του Λουγκάνσκ όπου 25.000 ήδη πολίτες φέρονται να το έχουν ήδη εγκαταλείψει, με ταυτόχρονη κήρυξη «γενικής επιστράτευσης.
Εξάλλου συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και Ουκρανών στρατιωτών στην περιοχή του Ντόνετσκ.
Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του Ουκρανού υπουργού Άμυνας, πως είναι η μικρή η πιθανότητα σύγκρουσης με τη Ρωσία, που έρχεται σε αντιδιαστολή με τα λεγόμενα Biden.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας «αδειάζει» τον Biden

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Oleksii Reznikov, «αδειάζει» τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden για τα περί ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Μιλώντας στο ουκρανικό Κοινοβούλιο, ο Reznikov τόνισε πως είναι μικρή η πιθανότητα μεγάλης σύγκρουσης με τη Ρωσία.
Πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας βλέπουν κάθε κίνηση που γίνεται στην περιοχή.
Οι εντάσεις στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζονται, με αρκετές δυτικές χώρες να προβλέπουν επανειλημμένα έναν τεράστιο πόλεμο.
Η Ουκρανία επέπληξε αυτά τα κράτη επειδή προκάλεσαν πανικό.
«Η υπηρεσία πληροφοριών μας βλέπει κάθε κίνηση που θα μπορούσε να αποτελέσει πιθανή απειλή για την Ουκρανία.
Εκτιμούμε την πιθανότητα μιας μεγάλης κλίμακας κλιμάκωσης ως μικρή», είπε ο Reznikov.
Η χρονική στιγμή της δήλωσης είναι ενδιαφέρουσα δεδομένου ότι μόλις την προηγούμενη ημέρα, ο πρόεδρος Joe Biden έμεινε προσηλωμένος στην εκτίμηση του Λευκού Οίκου ότι επίκειται μια εισβολή.

Συνάντηση Blinken - Lavrov στις 24/2

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken επιβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, τον Sergei Lavrov, στις 24 Φεβρουαρίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι Dozhd TV.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να «απαντήσει» στη ρωσική επιθετικότητα, εφόσον χρειαστεί, διαβεβαιώνοντας όμως ότι ο στόχος του είναι να βρεθεί μια διπλωματική λύση στην κρίση.
Ο Blinken επίσης ότι θα ήταν καταστροφή εάν δεχόταν επίθεση το Κίεβο, μια πόλη τριών εκατομμυρίων κατοίκων.
Ωστόσο, πρόσθεσε, θα υπάρχουν απώλειες και μεταξύ των Ρώσων στρατιωτών, αφού οι Ουκρανοί δεν είναι πρόθυμοι να καλωσορίσουν τις ρωσικές δυνάμεις.

Στοχοθετήθηκαν τρία χωριά στο Ντονέτσκ από τους Ουκρανούς

Οι αυτονομιστές της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ υποστήριξαν το Σάββατο (19/2/2022) ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν άλλους τρεις οικισμούς στην περιοχή του Donbass.
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, στοχοθετήθηκαν τα χωριά Χορλίφκα, Κομουνάροφκα και Ντολομίτνε.
Ένας εκπρόσωπός τους είπε ότι ο βομβαρδισμός συνεχίζεται.
Εξάλλου, ένα τηλεοπτικό συνεργείο του αραβόφωνου ρωσικού καναλιού RT Arabic είπε ότι δέχτηκε πυρά ενώ κάλυπτε την κατάσταση στο χωριό Ζαΐτσεβο, σε απόσταση μόλις 300 μέτρων από τη γραμμή οριοθέτησης.
Ο ανταποκριτής του RΤ διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του έφυγαν με ασφάλεια από την περιοχή και είναι καλά στην υγεία τους.

Νεκροί Ουκρανοί στρατιώτες

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε το Σάββατο (19/2/2022) τον πρώτο θάνατο ενός στρατιώτη μετά από εβδομάδες μαχών στο ανατολικό τμήμα της χώρας ενώ αργότερα ανέφερε ότι σκοτώθηκε και δεύτερος στρατιώτης στην ανατολική Ουκρανία.
Το Κίεβο κατηγόρησε τους αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Μόσχα για απότομη κλιμάκωση επιθέσεων που έχουν διπλασιάσει τους φόβους για επικείμενη ρωσική εισβολή, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ΕΙδήσεων (AFP).
Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σ ότι μισθοφόροι έχουν φθάσει στην υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών ανατολική Ουκρανία για να πραγματοποιήσουν προβοκάτσιες με τη συνεργασία των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.
«Ο στόχος αυτών των προκλήσεων θα είναι φυσικά να κατηγορηθεί η Ουκρανία για περαιτέρω κλιμάκωση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο στρατός.
Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι σχεδιάζει προβοκάτσιες με στόχο να υπάρξουν απώλειες αμάχων στην ανατολική Ουκρανία ώστε να αποκτήσει η Μόσχα μια αφορμή για να επιτεθεί στον γείτονά της.
Η Μόσχα το διαψεύδει.

Οι ΗΠΑ έτοιμες για διάλογο αλλά έτοιμες και για κυρώσεις

Οι ΗΠΑ είναι πολύ ανοιχτές σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία όσον αφορά τη συνεχιζόμενη ουκρανική κρίση, δήλωσε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kamala Harris αλλά προειδοποίησε ότι η χώρα της μαζί με τους συμμάχους της θα επιβάλλουν σημαντικές και άνευ προηγουμένου οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία αν εισβάλει στην Ουκρανία.
Τα εθνικά σύνορα δεν πρέπει να αλλάζουν δια της βίας, είπε.
« Έχουμε προετοιμάσει οικονομικά μέτρα που θα είναι άμεσα, σφοδρά και κοινά.
Θα στοχοποιήσουμε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας και τις βασικές της βιομηχανίες»,
προειδοποίησε η Harris.
Οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν στις οικονομικές κυρώσεις, αλλά θα ενισχύσουν περαιτέρω τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στην ανατολική Ευρώπη, είπε η Harris από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, στην οποία συμμετέχει.
«Σήμερα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας και οι εταίροι μας είμαστε πιο κοντά. Σήμερα είναι ξεκάθαροι οι στόχοι μας.
Και σήμερα είμαστε ακόμη πιο βέβαιοι για το όραμά μας. Δεν θα πρέπει να υποτιμάται η ισχύς μας.
Γιατί βρίσκεται στην ενότητά μας.
Όπως έχουμε δείξει πάντα χρειάζεται πολλή μεγαλύτερη δύναμη να χτίσεις κάτι από ό,τι χρειάζεται για να το γκρεμίσεις»
, πρόσθεσε.
Η Harris υποστήριξε ότι η Ρωσία ακολουθεί μια δοκιμασμένη συνταγή κατασκευάζοντας μια απειλή και στη συνέχεια διαψεύδοντας ότι συμβαίνει κάτι με τις ενέργειές της στην Ουκρανία.
«Οι πράξεις τους δεν συμβαδίζουν με τα λόγια τους», σχολίασε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Ανήσυχος ο Stoltenberg

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤO, Jens Stoltenberg έκανε γνωστό πως απέστειλε την Πέμπτη (17/2/2022) επιστολή στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Sergei Lavrov για διάλογο εντός του Συμβουλίου ης Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με τη Μόσχα, προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά προειδοποίησε για τους κινδύνους να διατυπώνει αδύνατες εγγυήσεις ασφαλείας.
Ο Jens Stoltenberg δήλωσε στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για ρωσική αποχώρηση από τα σύνορα της Ουκρανίας, παρά τους ισχυρισμούς της Μόσχας αυτή την εβδομάδα πως έχει ξεκινήσει την απόσυρση των στρατιωτών της και επισήμανε ότι ο κίνδυνος σύγκρουσης είναι πραγματικός.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ διευκρίνισε ότι στην επιστολή του καλεί τον Lavrov να συμφωνήσει σε περισσότερες συνομιλίες στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, το οποίο συγκλήθηκε τον Ιανουάριο για να συζητήσει επισήμως τις εκκλήσεις της Μόσχας προς τους συμμάχους να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την ανατολική Ευρώπη.
«Κάλεσα τη Ρωσία και όλους τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους σε συναντήσεις στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
Και επανέλαβα την πρόσκλησή μου στην επιστολή που έστειλα στον υπουργό Lavrov την Πέμπτη, είπε.
«Ανησυχούμε υπερβολικά γιατί βλέπουμε ότι συνεχίζουν την ανάπτυξη στρατιωτών, συνεχίζουν την προετοιμασία.
Και δεν έχουμε δει ποτέ στην Ευρώπη, μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, μία τόσο μεγάλη συγκέντρωση στρατευμάτων σε πολεμική ετοιμότητα»,
πρόσθεσε.

Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να δεχθεί τις ρωσικές απαιτήσεις

Σε μια σπάνια αποδοχή των ορίων της διπλωματίας ο Stoltenberg είπε επίσης ότι η Μόσχα ζητάει εγγυήσεις ασφαλείας που το Κρεμλίνο γνωρίζει ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί ποτέ να ικανοποιήσει.
Η Ρωσία έχει στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στο σύνορό της με την Ουκρανία επιμένοντας παράλληλα ότι δεν σκοπεύει να εισβάλει.
Ο πρόεδρος Vladimir Putin ασκεί πιέσεις για την εξασφάλιση εγγυήσεων ασφαλείας, μεταξύ των οποίων η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Η Συμμαχία ωστόσο έχει απαντήσει ότι, με βάση τις συνθήκες των Ηνωμένων Εθνών, κάθε έθνος είναι ελεύθερο να επιλέγει τις συμμαχίες του.
«Επομένως ο κίνδυνος είναι τώρα ο συνδυασμός της μαζικής ανάπτυξης στρατιωτών με την πολύ απειλητική ρητορική και την διατύπωση απαιτήσεων που γνωρίζουν ότι δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε και λένε ότι αν δεν τις ικανοποιήσουμε θα υπάρξουν στρατιωτικές επιπτώσεις», σημείωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.


Scholz: Το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει να δεχτεί την Ουκρανία ως μέλος - Μια επίθεση στην Ουκρανία θα ήταν ένα «σοβαρό λάθος»

Το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει να δεχτεί την Ουκρανία ως μέλος παρά τις απαιτήσεις της Μόσχας να δεσμευτεί το στρατιωτικό μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να μην επεκταθεί περαιτέρω προς τα σύνορά του, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz εν μέσω επιδείνωσης της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.
Μιλώντας στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου το Σάββατο, ο κορυφαίος πολιτικός του Βερολίνου είπε ότι «η Ρωσία έχει κάνει το ζήτημα της πιθανής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ casus belli», καθιστώντας το ουσιαστικά πρόσχημα για πόλεμο εάν πραγματοποιηθούν οι φιλοδοξίες του Κιέβου να ενταχθεί.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η θέση είναι «ένα παράδοξο γιατί δεν υπάρχει σχετική απόφαση στην ημερήσια διάταξη».
Ως αποτέλεσμα, συνέχισε ο Scholz, μια επίθεση στην Ουκρανία θα ήταν ένα «σοβαρό λάθος» με υψηλό «πολιτικό, οικονομικό και γεωστρατηγικό κόστος».
«Υπάρχει και πάλι η απειλή πολέμου στην Ευρώπη (…), αυτό που διακυβεύεται είναι η ειρήνη στην Ευρώπη», προειδοποίησε ο Καγκελάριος Olaf Scholz από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια τονίζοντας, ότι "ο κίνδυνος δεν έχει αποτραπεί»
Η μόνη δυνατότητα είναι οι διαπραγματεύσεις, σημείωσε ο κ. Scholz, αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση και επανέλαβε αφενός ότι "τίποτα δεν δικαιολογεί τη συγκέντρωση τόσων στρατιωτών στα σύνορα" και αφετέρου ότι κάθε χώρα είναι ελεύθερη να επιλέξει τους συμμάχους της, "κάτι που είχε αποδεχθεί και η Μόσχα".
Επιπλέον, δήλωσε, δεν μπορεί να εννοηθεί ένα casus belli για ένα θέμα (ενν. την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ) το οποίο δεν βρίσκεται καν υπό συζήτηση αυτή τη στιγμή.
Ο Καγκελάριος υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ότι "περαιτέρω παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας θα έχει υψηλό κόστος για τη Ρωσία", επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι διπλωματικοί δίαυλοι πρέπει να διατηρηθούν.
Είμαστε υπέρ της όσο το δυνατόν περισσότερης διπλωματίας, χωρίς όμως να είμαστε και αφελείς", ανέφερε, τόνισε ωστόσο ότι και το Κρεμλίνο είναι ανοιχτό στο διάλογο.

Κίνα : Να γίνουν σεβαστές οι ανησυχίες της Ρωσίας

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi χαρακτήρισε τη Συμφωνία του Μινσκ (μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας και ΟΑΣΕ) «τον μοναδικό τρόπο» για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης και είπε ότι η Ουκρανία δεν θα πρέπει να είναι πεδίο ανταγωνισμού ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις.
Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ο Wang είπε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να καθίσουν κάτω και να κάνουν μια συζήτηση εις βάθος και να καταλήξουν σε έναν οδικό χάρτη και σε ένα χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ.
Η εθνική κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα κάθε χώρας θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και να διαφυλάσσεται, σημείωσε ο ίδιος.
Οι ανησυχίες της Ρωσίας αναφορικά με την Ουκρανία πρέπει «να γίνουν σεβαστές όπως και εκείνες των άλλων εμπλεκόμενων πλευρών που απειλούν να κλιμακώσουν την κρίση», εκτίμησε ο Wang.
«Ολα τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν τις ανησυχίες τους και οι λογικές ανησυχίες της Ρωσίας πρέπει να γίνονται εξίσου σεβαστές και να λαμβάνονται υπόψη», είπε

ΗΠΑ: Σε θέση επίθεσης το 40 - 50% των Ρώσων στρατιωτών

Μετά τις εικόνες που έδειχναν έκρηξη αγωγού φυσικού αερίου, ο Πρόεδρος Biden των ΗΠΑ εμφανίστηκε για να δηλώσει ότι είναι «πεπεισμένος» ότι ο Ρώσος πρόεδρος Putin αποφάσισε να εξαπολύσει εισβολή στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης στην πρωτεύουσά Κίεβο.
Μετά από εβδομάδες αναφορών των ΗΠΑ που αρχικά ανέφεραν ότι δεν ήταν βέβαιοι εάν ο Putin είχε πάρει την τελική απόφαση να εισβάλλει στην Ουκρανία, ο Biden επικαλείται «σημαντικές πληροφορίες».
«Από αυτή τη στιγμή είμαι πεπεισμένος ότι πήρε την απόφαση», είπε ο Biden.
«Έχουμε λόγους να το πιστεύουμε».
Επανέλαβε ότι θα μπορούσε να συμβεί τις «επόμενες ημέρες».

«Πιστεύουμε ότι θα στοχοποιήσουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο, μια πόλη 2,8 εκατομμυρίων αθώων ανθρώπων», είπε για τις ρωσικές δυνάμεις.
Πάνω από το 40% των ρωσικών δυνάμεων που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα της Ουκρανίας έχει πλέον λάβει θέση επίθεσης, δήλωσε την Παρασκευή 18/2 εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, συμπληρώνοντας ότι η φάση της αποσταθεροποίησης της χώρας από τη Ρωσία έχει «αρχίσει».
Οι ΗΠΑ, που υπολογίζουν πως οι Ρώσοι στρατιώτες ανεπτυγμένοι βόρεια, νότια και ανατολικά της Ουκρανίας είναι πάνω από 150.000, παρατηρούν κινήσεις στρατευμάτων προς τα σύνορα από την Τετάρτη, είπε ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Αναπτύσσεται σε σημεία τακτικής συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών», δήλωσε σε μερικούς δημοσιογράφους.
Ο όρος «σημεία τακτικής συγκέντρωσης» αναφέρεται σε περιοχές κοντά στις γραμμές μετώπων όπου πάνε στρατιωτικές μονάδες προτού εξαπολύσουν επίθεση.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, η Μόσχα έχει πλέον αναπτύξει 125 τάγματα του στρατού ξηράς κοντά στα ουκρανικά σύνορα, έναντι των 60 που βρίσκονται εκεί υπό κανονικές συνθήκες και των 80 που είχαν αναπτυχθεί στις αρχές Φεβρουαρίου.
Η κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και των ουκρανικών δυνάμεων και οι εμπρηστικές δηλώσεις φιλορώσων ηγετών και του Κρεμλίνου για την κατάσταση στις ρωσόφωνες περιφέρειες Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ εντάσσονται στην «εκστρατεία αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας (που βρίσκεται) σε εξέλιξη», επέμεινε ο αξιωματούχος.

Μεγάλη έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου

Τις νυχτερινές ώρες αναφέρθηκε μια τεράστια έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου εντός της Ανατολικής Ουκρανίας με φωτιά να μαίνεται στο σημείο.
Οι πρώτες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ισχυρή έκρηξη ταρακούνησε τμήμα του αγωγού στη φιλορωσική αυτονομιστική περιοχή, μέσα ή κοντά στην πόλη Λουχάνσκ.
Το Interfax επιβεβαιώνει επίσης «πυρκαγιά σε αγωγό στην Ανατολική Ουκρανία μετά από ισχυρή έκρηξη»...
«Μια έκρηξη συγκλόνισε την πόλη Λούγκανσκ στην ανατολική Ουκρανία μετέδωσε ο ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου Sputnik», σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Η Ρωσία μόλις ανατίναξε έναν σημαντικό αγωγό φυσικού αερίου στην Ανατολική Ουκρανία και τώρα κατηγορήσει ψευδώς στις ουκρανικές δυνάμεις.
Και τα προπαγανδιστικά τους μέσα άρχισαν να το διαδίδουν λίγα μόλις λεπτά αφότου συνέβη ανέφερε η αμερικανική πλευρά.



 ΑΦΠ_1.PNG


Ο ρωσικός στρατός επιβεβαίωσε ότι θα αυξήσει τις ασκήσεις πυρηνικών όπλων που είχαν προγραμματιστεί εν μέσω έντασης στα σύνορα Ουκρανίας και Ρωσίας.
Οι ασκήσεις των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας θα πραγματοποιηθούν στις 19 Φεβρουαρίου 2022 και ο Πρόεδρος Putin θα τις επιβλέπει άμεσα, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ενημέρωσε τους συμμάχους καθώς και τις δυτικές χώρες σχετικά με τις ασκήσεις, λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Πιθανώς οι ελιγμοί θα επικεντρωθούν στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας έξω από τη χερσόνησο της Κριμαίας, ο οποίος θα θεωρηθεί από την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ ως άκρως προκλητικό.
Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Biden των ΗΠΑ απάντησε η κίνηση αυτή θεωρείται κλιμάκωση...
Οι πρακτικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων αποτελούν μέρος της τακτικής εκπαίδευσης των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων.
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση προς τη Ρωσία να φιλοξενήσει πυρηνικά εν μέσω της αντιπαράθεσης στην Ουκρανία, έχει προσκληθεί προσωπικά να παρακολουθήσει τις πυρηνικές ασκήσεις με τον Putin.

Η αναλύτρια Rebeccah Heinrichs της δεξαμενής σκέψης της DC Hudson Institute περιέγραψε ότι, δεδομένου ότι η Ρωσία διαθέτει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο, «θα ήταν εξαιρετικά προκλητικό και προάγγελος μηνυμάτων αν το έκαναν ταυτόχρονα με εισβολή».
Ταυτόχρονα, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης με τίτλους πανικού όπως ότι έρχεται ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος λόγω της «ρωσικής επιθετικότητας»
έχουν αυξήσει την ένταση.
Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι έως και 190.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν περικυκλώσει την Ουκρανία ανατολικά έως τα σύνορα με την Λευκορωσία.


Τι προηγήθηκε

Μάχες προβοκάτσιας και παραπλάνησης στο Donbass, χωρίς ρωσική εισβολή - Αλληλοκατηγορίες δυναμιτίζουν το κλίμα

Συνεχίζεται η μάχη προβοκάτσιας και παραπλάνησης μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στο Donbass της Ουκρανίας, με τις αλληλοκατηγορίες να δίνουν και να παίρνουν… πάντα στην πλάτη των αμάχων.
Από τη μια, φιλορώσοι αυτονομιστές κάνουν λόγο για πόλεμο σχεδιάζοντας να στείλουν στη Ρωσία περίπου 700.000 ανθρώπους.
Aπό την άλλη, η Ουκρανία υποστηρίζει ότι οι διοικούντες στο Donetsk δεν είναι αυτονομιστές αλλά όργανα της Ρωσίας, κάτι που το Κρεμλίνο διαψεύδει.
Νωρίτερα, ισχυρή έκρηξη έπληξε το κέντρο του Donetsk, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου, αυτό συνέβη μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από κυβερνητικό κτίριο.
H φωτιά είναι πλέον ορατή στον τόπο της έκρηξης, ενώ τα κοντινά κτίρια δεν έχουν υποστεί ζημιές.
Οι αρχές της περιοχής επιβεβαίωσαν τις αναφορές για έκρηξη, σημειώνοντας ότι αυτοκίνητο ανατινάχθηκε στο πάρκινγκ του κυβερνητικού κτιρίου.
Την ίδια στιγμή, η αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Luhansk (LPR), κάνει λόγο για βομβαρδισμούς από βαρύ ουκρανικό πυροβολικό στο χωριό Σανζαρόβκα.
«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας παραβίασαν κατάφωρα το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός, μεταξύ άλλων με τη χρήση βαρέων όπλων», ανέφερε το επίσημο γραφείο του Λουγκάνσκ, προσθέτοντας ότι η Σανζαρόβκα βομβαρδίστηκε από ένα σύστημα πυροβολικού διαμετρήματος 122 mm.
Αργά το βράδυ, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, o επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης "Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk", Denis Pushilin, δήλωσε ότι η κατάσταση στο Donbass οδεύει δυστυχώς προς τον πόλεμο.
«Δυστυχώς, ναι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Pushilin στο ρωσικό κανάλι Russia 24, όταν ρωτήθηκε αν η κατάσταση στο Donbass οδεύει προς έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας.
«Ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεκινήσει μια επίθεση πλήρους κλίμακας.
Όλα είναι απολύτως έτοιμα για αυτό», πρόσθεσε.



www.bankingnews.gr

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template