Δραματικές ώρες στην Ουκρανία, μάχες σε Κίεβο, Χάρκοβο - Μπήκαν στη Χερσώνα οι Ρώσοι

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022


Δραματικές ώρες βιώνει η Ουκρανία, με τους Ρώσους να πραγματοποιούν ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στο Κίεβο, βομβαρδίζοντας κτίρια και κρατικές υποδομές.


Λίγη μόλις ώρα μετά την προειδοποίηση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για μεγάλης εμβέλειας επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα, ξεκίνησαν οι πρώτοι βομβαρδισμοί.
Όπως μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν σε κατοικημένη ζώνη του Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, η οποία δέχεται επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις.
Την ίδια ώρα, σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης κυκλοφορεί ένα τρομακτικό βίντεο, που απεικονίζει μία πολύ ισχυρή έκρηξη, και αναφέρεται πως πρόκειται για ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο.

Στο βίντεο βλέπουμε μια γυναίκα που καταγράφει την τεράστια έκρηξη μέσα από το σπίτι της, πίσω από τα στόρια του παραθύρου, όσο ο νυχτερινός ουρανός φωτίζεται από τον βομβαρδισμό.
Σημειώνεται πως το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας δήλωσε την Τρίτη ότι το προξενείο της χώρας στην Ουκρανία καταστράφηκε σε στρατιωτική επίθεση στην πόλη.
Το υπουργείο ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι καταδικάζει την πράξη και την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ρώσοι πολιορκούν με σφοδρότητα το Χάρκοβο, προκειμένου να εκδιώξουν τις ουκρανικές δυνάμεις, να το καταλάβουν και να ασφαλίσουν το βασικό πέρασμα των δυνάμεών τους προς το Κίεβο και την ενδοχώρα.
Όπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
Παράλληλα, οι εισβολείς προσπαθούν να κόψουν όλες τις πιθανές δυνατότητες επικοινωνίας και σύνδεσης για τους κατοίκους του Κιέβου με σκοπό να σκορπίσουν χάος και πανικό.
Κανένα τηλεοπτικό μέσο της Ουκρανίας δεν μεταδίδει πλέον σήμα, την ώρα που η κυβέρνηση της Ουκρανίας προειδοποιεί πως επίκειται μαζική επιχείρηση παραπληροφόρησης από την ρωσική πλευρά, με σκοπό να σπάσει το ηθικό των πολιτών και των στρατιωτών, διαδίδοντας πως η κυβέρνηση Zelensky έχει παραδοθεί.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κρατικής Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας, δύο πύραυλοι έπληξαν και πυρπόλησαν ένα κτίριο ακριβώς δίπλα στον πύργο της τηλεπικοινωνιών.
Όπως αναφέρεται, πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πέντε τραυματίστηκαν.
Οι εικόνες μάλιστα που μεταδίδουν ουκρανικά ΜΜΕ και βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την πυραυλική επίθεση είναι ιδιαίτερα σκληρές και συνιστούν έγκλημα πολέμου.
Αργά το απόγευμα της Τρίτης έγινε γνωστό, πως οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας μπήκαν στην πόλη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, όμως οι Ουκρανοί ελέγχουν ακόμη το κτίριο της τοπικής διοίκησης, όπως τόνισε ο Vadim Denisenko, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών.

 

Συνομιλίες

Στο μεταξύ, από τις χθεσινές πρώτες συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας δεν προέκυψε κάτι θετικό, πέρα μόνο από το γεγονός ότι οι δύο πλευρές έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι ανανέωσαν τη συνάντηση τους για αύριο Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Ρωσία υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις του Donetsk έχουν φτάσει στα σύνορα της περιοχής και ότι ο στρατός της Ουκρανίας δεν έχει πλέον πρόσβαση στη θάλασσα του Αζόφ.
Ο πρόεδρος Putin, αν και έχει απομονωθεί διεθνώς και έχει καταφέρει να ενώσει όσο ποτέ άλλοτε τη Δύση, εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει κανονικά στο σχέδιο του για κατάληψη του Κιέβου και του μεγαλύτερου μέρους της Ουκρανίας, παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.
Άλλωστε το Κρεμλίνο διαμηνύει πως οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας και της οικονομίας της δεν πρόκειται να αλλάξουν τη στρατηγική της Μόσχας ενώ και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Sergey Shoigu υποστήριξε ότι ο ρωσικός στρατός δεν θα σταματήσει έως ότου επιτύχει τους στόχους του.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ο οποίος πιστώνεται ότι παραμένει στο Κίεβο και προβάλλει ισχυρή αντίσταση στα ρωσικά στρατεύματα, ζήτησε από τη Δύση να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων κατά των ρωσικών αεροσκαφών, αίτημα που οι ΗΠΑ απέρριψαν κατηγορηματικά, αναφέροντας πως κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία, παρότι έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, επικαλούμενη τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, δεν προτίθεται να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Mevlut Cavusoglu.

 ❗️The invaders attacked the #Kyiv TV tower. pic.twitter.com/DGGgSXhf5a

 



Εκπρόσωπος Erdogan: «Απίθανο» να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη ο δεύτερος γύρος συνομιλιών Ρωσίας - Ουκρανίας

Ο Ibrahim Kalin, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan, δήλωσε απόψε ότι οι αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας είναι απίθανο να συναντηθούν αύριο για συνομιλίες, προσθέτοντας ότι τα αιτήματα της Μόσχας προκειμένου να σταματήσει την εισβολή είναι «μη ρεαλιστικά».
«Πιθανότατα δεν θα συναντηθούν» αύριο, Τετάρτη, είπε ο Καλίν στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk.
«Το πιο πιθανό είναι να αναβληθούν (οι συνομιλίες) για μια-δυο μέρες.
Είμαστε σε επαφή με τις διαπραγματευτικές ομάδες», εξήγησε, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin θα σταματήσει την επίθεση όταν αντιληφθεί την οικονομική ζημία που προκαλείται στη Ρωσία.

Συνομιλία Biden - Zelenskiy για κυρώσεις και αμυντική βοήθεια - Οι ΗΠΑ θα αποδεσμεύσουν 30 εκατ. βαρέλια πετρελαίου

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποδεσμεύσει 30 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου σε μια προσπάθεια να στηρίξει τη διεθνή αγορά ενέργειας εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τις ΗΠΑ να τονίζουν ότι θα λάβουν περαιτέρω μέτρα όσο χρειαστεί.
«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για να περιορίσουμε τη διαταρραχή του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού ως αποτέλεσμα των ενεργειών του (Ρώσου) προέδρου (Vladimir) Putin», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Jen Psaki σε ανακοίνωσή της.
«Θα συνεχίσουμε επίσης τις προσπάθειές μας (...) για να εμποδίσουμε τη Μόσχα να χρησιμοποιεί ως όπλα τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Οι ΗΠΑ και 30 χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά τους αποθέματα για να σταθεροποιήσουν την παγκόσμια αγορά ενέργειας, ανέφερε σε ξεχωριστή δήλωση το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.
«Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε πρόσθετα μέτρα εάν το επιβάλλουν οι συνθήκες», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Jennifer Granholm.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodimir Zelensky δήλωσε σήμερα ότι συνομίλησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και την αμυντική βοήθεια προς την χώρα του.
«Πρέπει να σταματήσουμε τον επιτιθέμενο το συντομότερο δυνατό. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας!», έγραψε στο Twitter.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών είχε διάρκεια περίπου 30 λεπτών.

Έφοδος στο Κίεβο

Απώτερος στόχος του ρωσικού στρατού είναι η κατάληψη του Κιέβου προκειμένου να εξουδετερωθεί η σημερινή ηγεσία της χώρας.
Οι τελευταίες πληροφορίες τοποθετούν τα ρωσικά στρατεύματα σε μια απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης, με τις ουκρανικές δυνάμεις να αντιστέκονται σθεναρά.
Πάντως, αναλυτές αναφέρουν πως η ρωσική δραστηριότητα είναι περιορισμένη καθώς περιμένει ενισχύσεις.
Όπως υποστηρίζουν, αν η Ρωσία ενισχύσει τις δυνάμεις της προφανώς η ουκρανική άμυνα δεν θα μπορέσει να αντέξει, αν και είναι πολύ πιθανό ότι θα προκαλέσει τεράστιες απώλειες στις προσπάθειες των Ρώσων να καταλάβουν την πόλη.
Πράγματι δορυφορικές εικόνες δείχνουν μια τεράστια στρατιωτική οχηματοπομπή μήκους 64 χιλιομέτρων να βρίσκεται βόρεια του Κιέβου.
Η οχηματοπομπή περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και έχει κατεύθυνση προς νότο, προς το Κίεβο, ενώ αναφέρεται πως μεγάλη συγκέντρωση χερσαίων δυνάμεων καταγράφεται και στη νότια Λευκορωσία, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία.
Οι κινήσεις αυτές δείχνουν πως η Ρωσία ετοιμάζεται για μια μεγάλη επίθεση στο Κίεβο.






Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Ρωσία

Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Ρωσία υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Πολωνίας, Andzej Duda.
Ο γραμματέας του ΝΑΤΟ ζήτησε να τερματιστεί άμεσα ο πόλεμος στην Ουκρανία και να αποχωρήσουν οι Ρώσοι στρατιώτες.
«Η ρωσική επίθεση είναι εντελώς απαράδεκτη και διευκολύνεται από τη Λευκορωσία» επισήμανε ο Stoltenberg, υποστηρίζοντας πως το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμφωνία
«Η Ρωσία πρέπει να τερματίσει άμεσα τον πόλεμο στην Ουκρανία, να αποσύρεις τις δυνάμεις της και να εμπλακεί με καλή τη πίστη στις διπλωματικές προσπάθειες» υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.



Στρατεύματα και από την Άπω Ανατολή

Σημειώνεται πως το πρακτορείο Interfax μετέδωσε επικαλούμενο τη διοίκηση των δυνάμεων του ανατολικού τομέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ότι ρωσικά στρατεύματα οι βάσεις των οποίων βρίσκονται στη ρωσική Άπω Ανατολή θα διεξαγάγουν γυμνάσια στην επαρχία Αστραχάν, η οποία βρίσκεται στα όρια μεταξύ του ευρωπαϊκού και του ασιατικού τμήματος της Ρωσίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης, οι μονάδες που μετακινούνται θα εκτελέσουν ασκήσεις ιδίως για την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων.

www.bankingnews.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template