Κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας, είπε το ναι ο Erdogan για Σουηδία και Φινλανδία

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022


Κάμφθηκαν εντέλει οι αντιρρήσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την ένταξη των Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ...Μάλιστα, ήδη πραγματοποιήθηκε η τελετή υπογραφής με τους αρχηγούς των κρατών Τουρκίας, Σουηδίας, Φινλανδίας και τον ΓΓ. του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.
Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε τετραμερής συνάντηση στην οποία μετείχαν ο ΓΓ. της Συμμαχίας ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan, ο Φινλανδός πρόεδρος Sauli Niinisto και η Σουηδή πρωθυπουργός Magdalena Andersson.Σύμφωνα με τον Niinisto, η πρόοδος αυτή επιτεύχθηκε αφού οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα κοινό μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο δεσμεύονται να στηρίξουν η μία την άλλη «απέναντι σε απειλές για την ασφάλειά τους».


Παράλληλα, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε για την Τετάρτη 29 Ιουνίου συναντήσεις αξιωματούχων της Τουρκίας και της Σουηδίας.

Η τετραμερής συνάντηση Κορυφής είχε στόχο να καμφθούν οι αντιρρήσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ και, καθώς φαίνεται, οι πιέσεις, κυρίως από πλευρπάς ΗΠΑ, απέδωσαν καρπούς.

Η Άγκυρα, το Ελσκίνκι και η Στοκχόλμη θα προετοιμάσουν ένα κοινό μνημόνιο για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, ανέφεραν νωρίτερα φινλανδικά ΜΜΕ.

ανέφεραν νωρίτερα φινλανδικά ΜΜΕ. 


Koινό υπόμνημα…

Νωρίτερα η Φιλανδία και η Σουηδία είχαν εκφράσει αισιοδοξία ότι η Τουρκία θα άρει το βέτο της για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο της αμυντικής συμμαχίας στη Μαδρίτη, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του.
Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο Biden θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan κατά τη διάρκεια της συνόδου η οποία θα διαρκέσει από την Τρίτη ώς και την Πέμπτη, αν και δεν είναι ξεκάθαρο μέχρι που είναι διατεθειμένος να φτάσει ο Biden για να σπάσει το αδιέξοδο, τόνισαν τρεις διπλωμάτες στο Reuters.
Μετά την προσγείωσή του στη Μαδρίτη, ο Erdogan είχε συνομιλίες με τον Φινλανδό πρόεδρο Sauli Niivisto, τη Σουηδή πρωθυπουργό Magdalena Anderson και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτνεμπεργκ.
Δύο φινλανδικές εφημερίδες, η Helsingin Sanomat και η Iltalehti, μετέδωσαν ότι η Τουρκία, η Σουηδία και η Φινλανδία συμφώνησαν να ετοιμάσουν ένα κοινό υπόμνημα.
Το Reuters δεν κατόρθωσε να επιβεβαιώσει την πληροφορία.
ΟBiden, ο οποίος έφτασε στη Μαδρίτη πριν το δείπνο με τους υπόλοιπους ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ, δεν προέβη σε κάποια άμεση αναφορά για το ζήτημα στις δηλώσεις που έκανε από κοινού με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Sanchez και τον βασιλιά Φίλιππο.
Υπογράμμισε την ενότητα της συμμαχίας, λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρό από ποτέ.

Άλλοι σύμμαχοι, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ισπανία, απηύθυναν έμμεσα έκκληση στην Τουρκία να κάνει πίσω.
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron κάλεσε το ΝΑΤΟ να στείλει μήνυμα ενότητας και ισχύος από τη Μαδρίτη.
Η γενική αντίληψη είναι ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο σκανδιναβικών χωρών και της Τουρκίας πήγαν κάπως καλύτερα, το οποίο σημαίνει ότι έχει διευρυνθεί η κατανόηση μεταξύ των δύο πλευρών, δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος σε δημοσιογράφους στο Ελσίνκι την Τρίτη.
H Σουηδή υπουργός Εξωτερικών An Linde πήγε ακόμα πιο πέρα, δηλώνοντας στη σουηδική εφημερίδα Svenska Dagladet:
«Είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι θετικό σήμερα, αλλά μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος».
Τι ήταν αυτό που «ξεκλείδωσε» τη συμφωνία με Σουηδία, Φινλανδία


Η επικείμενη συνάντηση του Αμερικανού πρόεδρου Biden με τον Τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου της Μαδρίτης φαίνεται πως άλλαξε το κλίμα στην Τουρκία, ικανοποιεί εν μέρει την Άγκυρα, και όπως προκύπτει από τις ραγδαίες εξελίξεις, άλλαξαν και οι σχέσεις Σουηδίας – Φινλανδίας με την Τουρκία, εφόσον επετεύχθη συμφωνία.  
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template