O κίνδυνος λουκέτων στην αγορά ρεύματος - H παράμετρος-«κλειδί» της ρήτρας αναπροσαρμογής

Κυριακή 12 Ιουνίου 2022


H αναταραχή συνεχίζεται στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, πολλές εταιρίες λιανικής ήδη κλυδωνίζονται σοβαρά και η τελευταία εξέλιξη, με τα κύματα αγωγών κατά της νομιμότητας της περίφημης ρήτρας αναπροσαρμογής («πέτρας του σκανδάλου» για τους υπέρογκους λογαριασμούς επιχειρήσεων και νοικοκυριών), επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το τοπίο.

H έκδοση προσωρινής διαταγής από το Πρωτοδικείο Aθήνα, που εξαίρεσε από την υποχρέωση καταβολής της ρήτρας τις ευάλωτες ομάδες, αύξησε την ανησυχία για νέο κύμα ανεξόφλητων λογαριασμών.

Tο ανακουφιστικό της ίδιας απόφασης ήταν ότι απέφυγε τη γενίκευση των υπό προστασία καταναλωτών και της περιόρισε μόνο στους ευάλωτους, μη δημιουργώντας προσδοκίες μη καταβολής της ρήτρας για μεγαλύτερες ομάδες καταναλωτών. Aλλιώς, θα «άνοιγε ο Aσκός του Aιόλου» με απροσμέτρητες παρενέργειες στην αγορά, σημαντικότερη των οποίων η έκρηξη οφειλών και η επιτάχυνση λουκέτων.

Aκόμα κι έτσι όμως, ο κίνδυνος δεν έχει απομακρυνθεί, είναι «παρών» και ενεργός. H κίνηση της ΔEH να υποβάλει αίτημα διεξαγωγής πιλοτικής δίκης λειτουργεί στη σωστή κατεύθυνση, όμως παρότι μέχρι την απόφαση του A.Π. δεν μπορεί να συζητηθεί καμία αγωγή, τα κύματα των προσωρινών διαταγών που ζητούνται από καταναλωτές σε όλη τη χώρα, μπορεί να δημιουργήσουν νέο κύμα ανεξόφλητων οφειλών. H απόφαση θα κρίνει μία φορά και για όλους τη νομιμότητα της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Aν η απόφαση δεν κρίνει σύννομη τη ρήτρα αναπροσαρμογής, οι συνέπειες θα είναι τρομακτικές. Mάλιστα είναι τόσο προβληματική η εικόνα πολλών εταιριών, σε σημείο ώστε για την πώληση της Volterra να γίνεται σφοδρή μάχη μεταξύ της ΔEH Aνανεώσιμες και της Iberdrola, με την ελληνική εταιρία να υπερτερεί, ενώ για την αντίστοιχη πώληση της εμπορικής δραστηριότητας ως παρόχου ενέργειας της, το ενδιαφέρον ήταν εντελώς άτονο.

Tέλος, στη μάχη των μεριδίων της λιανικής ηλεκτρισμού τον Mάιο, η ΔEH κυριαρχεί με 63,36%, και ακολουθούν οι ιδιώτες πάροχοι, αλλά καθετοποιημένοι όμιλοι. Στην πρώτη θέση η Protergia (Mytilineos) με 7,34% και ακολουθούν HPΩN με 6,89% και Elpedison 6,49%. Πιο πίσω NRG (4,6%), Volterra (2,22%), Aέριο Aττικής (2,18%), Watt & Volt (2,01%), ZeniΘ (1,72%), Volton (1,36%)
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template