Πυρκαγιά στην Πεντέλη: Η Ακρόπολη «βλέπει» την Αττική να φλέγεται – Συγκλονιστική φωτογραφία

Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Η κόλαση του Δάντη στην ακρόπολη με το ιστορικό μνημείο να παρακολουθεί το σκηνικό του τρόμου της φωτιάς στην Πεντέλη και συγκεκριμένα στο Ντράφι.

Στις φλόγες εχει τυλιχθεί από το απόγευμα της Τρίτης μίας τεράστια περιοχή που βρίσκεται στο βουνό της Πεντέλης. Πρόκειται για το Ντράφι, τη γειτονική και συνορεύουσα Ανθούσα, το Δασαμάρι και τη Διώνη. Την ίδια ώρα η νύχτα προμηνύεται αρκετά δύσκολη με τους πυροσβέστες να μάχονται με όλες τους τις δυνάμεις προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που καίει απ' άκρη σε άκρη το Ντράφι.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελο Μπουρνούς ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ έχει διαπιστωθεί ότι τουλάχιστον δύο σπίτια έχουν καταστραφεί. Νωρίτερα μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφερόμενος στο μικροκλίμα που αναπτύσσει η πυρκαγιά στα πευκόφυτα και ανομοιογενώς εδαφολογικά επίπεδα, τόνισε ότι «δυστυχώς εξαπλώνεται σαν χταπόδι και πολλαπλασιάζονται τα μέτωπα».
Στον πρότυπο οικισμό του Ντραφίου, απ' όπου έχουν απομακρυνθεί όλοι οι κάτοικοι από νωρίς το απόγευμα, δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση. Πολλοί πυλώνες έχουν καταστραφεί και σε πολλά σημεία το δίκτυο έχει υποστεί βλάβες.

Λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ οι φλόγες πλησίασαν τον οικισμό Καλλιθέα 




Περίπου στις 23:30, τα πεζοπόρα τμήματα που επιχειρούσαν στον οικισμό Καλλιθέα Πεντέλης κατάφεραν να ελέγξουν τη φωτιά.



Οι φλόγες περιορίστηκαν και στη χαράδρα ανάμεσα στους καταρράκτες της Πεντέλης, το νεκροταφείο και το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, μετά τη μάχη που έδιναν στα πύρινα μέτωπα οι πυροσβέστες, οι εθελοντές και τα πεζοπόρα τμήματα.

420 πυροσβέστες στη μάχη της κατάσβεσης

Στο πεδίο της φωτιάς βρίσκονται 420 πυροσβέστες με 80 οχήματα, 18 πεζοπόρα τμήματα, ενώ η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέση υδροφόρες και οχήματα έργου. Επιπρόσθετα στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες.

Οι άνεμοι πνέουν πολύ ισχυροί μέχρι θυελλώδεις και οι ριπές του ανέμου φτάνουν μέχρι τα οκτώ μποφόρ, ενώ η φωτιά βρίσκεται περίπου 150 μέτρα από τα σπίτια στην Παλαιά Πεντέλη.



Την ίδια στιγμή οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο έχουν κυκλώσει περιμετρικά τον οικισμό της Καλλιθέας και προσπαθούν να αποτρέψουν τη φωτιά να μπει μέσα σε αυτόν. Παράλληλα όλο το βράδυ θα βρίσκονται επί ποδός 280 αστυνομικοί που θα είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη των σπιτιών για να αποφευχθεί πλιάτσικο αλλά και να διασφαλιστεί η ασφαλής δίοδος των πολιτών.

Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις

Ακόμη οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στην επιχειρηση πυρόσβεσης στην Πεντέλη με δύο ομάδες που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του σχεδίου «Δευκαλίων». Πρόκειται για περίπου 150 κομάντος από την 2η ΜΑΛ (Μοίρα Αλεξιπτωτιστών) και το 575 ΤΠΝ (Τάγμα Πεζοναυτών) και δύο τροχοφόρους Φορτωτές.

Οι στρατιωτικοί είναι σε δίωρη ετοιμότητα επέμβασης. Πρόκειται για περίπου 150 εκπαιδευμένους στρατιωτικούς από την 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών και το 575 Τάγμα Πεζοναυτών. Ο στρατός θα διαθέσει και αριθμό λεωφορείων για την εκκένωση κατοίκων, εφ' όσον απαιτηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ιπτάμενοι χειριστές ενημέρωσαν πως σε τόσο μικρή περιοχή ήταν τόσα πολλά τα εναέρια μέσα που ήταν οριακά η ασφάλεια πτήσεων. Το πρόβλημα ήταν οι πολύ ισχυροί άνεμοι που δυσκόλευαν πολύ τις ρίψεις στο μέτωπο της φωτιάς.

Δείτε βίντεο:



Για όσους δεν είναι γνώστες της περιοχής πρόκειται για ένα σημείο γεμάτα πεύκα μέσω των οποίων η φωτιά μεταδίδεται σε χρόνο-ρεκόρ. Αυτή την ώρα, ένα από τα πιο επικίνδυνα μέτωπα της φωτιάς είναι στον δρόμο από Παλαιά Πεντέλη προς Άγιο Πέτρο και συγκεκριμένα ανατολικά από το μοναστήρι των Αγίων Ασωμάτων. Η φωτιά εκεί κινείται με νότια κατεύθυνση, αλλά, εάν οι άνεμοι γυρίσουν δυτικοί, τότε θα κατευθυνθεί προς το νοσοκομείο Παίδων και την Παλαιά Πεντέλη.

Πέντε λεπτά πριν από τις 21:00, αποσύρθηκαν τα εναέρια μέσα. Κατά πληροφορίες, στις συσκέψεις που έγιναν, οι μετεωρολόγοι επισήμαναν ότι μέχρι τις 2 τα ξημερώματα θα πέσουν κάπως οι άνεμοι, οπότε ίσως υπάρξει ένα «παράθυρο» ευκαιρίας να αντιμετωπιστεί η φωτιά.


Στις 21:45, η πυρκαγιά της Πεντέλης στο μέτωπο στην κορυφή προς Διόνυσο μείωσε ταχύτητα ενώ στο μέτωπο στα δυτικα και νότια προς Καλλιθέα έχει ένταση. Παράλληλα δεν υπάρχουν κλήσεις για εγκλωβισμένους.

Ελικόπτερο γεμίζει νερό από δεξαμενές δίπλα στο νοσοκομείο Πεντέλης (2)


Ελικόπτερο γεμίζει νερό από δεξαμενές δίπλα στο νοσοκομείο Πεντέλης

DSC_6089-01
DSC_5984-01
DSC_5682-01
DSC_5740-01
DSC_5745-01-01_2


elikoptero-fwtia2__2_
elikoptero-fwtia2__3_
xartis
PHOTO-2022-07-19-20-14-11

xartis


Εκκενώθηκε το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Εκκενώθηκαν απόψε, λόγω της μεγάλης φωτιάς στην Πεντέλη, το Παιδων Πεντέλης (36 παιδιά) προς Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού και το Νταού Πεντέλης -35 παιδιά προς Ίδρυμα Μητέρα. Μαζί απομακρύνθηκε και το προσωπικό των δύο νοσοκομείων.

Νωρίτερα, έκκληση για άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής απηύθυνε το προσωπικό του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης λόγω δεξαμενών οξυγονού που, αν τυλιχθούν στις φλογές, θα προκληθούν μεγάλες εκρήξεις. Στις 21:30 έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις στο νοσοκομείο.


Από το υπουργείο Υγείας δόθηκε εντολή για εκκένωση του νοσοκομείου. Απομακρύνθηκαν 36 άρρωστα παιδιά και 19 γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό. Εξ αυτών, 15 παιδιά πήραν εξιτήριο, ενώ 21 βρίσκονται στο Παίδων Αγία Σοφία και το «Αγλαΐα Κυριακού».

Τα παιδιά είναι καλά στην υγεία τους. Στο Αγλαΐα Κυριακού μετέβη και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Από το Αναρρωτήριο Πεντέλης μεταφέρθηκαν 35 παιδιά στο Ίδρυμα Μητέρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Πυροσβεστικής, ο αέρας στο βουνό κάνει συνέχεια στροβιλισμούς και γυρνάει κατευθύνσεις στην πυρκαγιά συνεχώς.

Φλόγες στο εκκλησάκι μέσα στο Παίδων Πεντέλης
Φλόγες στο εκκλησάκι μέσα στο Παίδων Πεντέλης



Νοσοκομείο Παίδων


poulman__1_
poulman__2_
poulman__3_

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template