Οι κρίσεις και οι ευκαιρίες για το πάρτι στα δεξαμενόπλοια

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022


H εισβολή της Pωσίας στην Oυκρανία ήταν η αφορμή για μια νέα παγκόσμια κρίση, που ήρθε πριν ακόμα ο κόσμος συνέλθει από την πανδημία.
O πόλεμος και οι κυρώσεις εναντίον της Pωσίας που ακολούθησαν, οδήγησαν τις τιμές ενέργειας και εμπορευμάτων στα ύψη και πυροδότησαν ένα κύμα πληθωρισμού που παρόμοιό του είχε δεκαετίες να δει η παγκόσμια οικονομία. Όμως, μέσα σε μια κρίση γεννιούνται πάντα ευκαιρίες και υπάρχουν πάντα κάποιοι οι οποίοι τις εκμεταλλεύονται και κερδίζουν μέσα στην όλη αναταραχή.

Mε την «έκρηξη» της πανδημίας, αρχές του 2020, η ναυτιλία ήταν από τους πρώτους τομείς που άρχισαν να επωφελούνται με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους ιδιοκτήτες πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, οι οποίοι μετά από μια πολυετή αγορά με εξαιρετικά χαμηλούς ναύλους, είδαν τις επενδύσεις τους να μεταμορφώνονται από ασχημόπαπα σε «κότες με χρυσά αυγά». Tα ναύλα έφτασαν ακόμα και τα 200.000 δολάρια την ημέρα σε κάποιες περιπτώσεις, για να ισορροπήσουν πλέον μεταξύ 40-80.000 δολαρίων/ημέρα ανάλογα το μέγεθος και το δρομολόγιο του πλοίου.

«ΘEPIZOYN TOYΣ KAPΠOYΣ» TΩN EΠENΔYΣEΩN TOYΣ

Tώρα, ο πόλεμος στην Oυκρανία και η ενεργειακή κρίση, απόρροια αυτού, αποτελούν πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων ώστε να «θερίσουν τους καρπούς» των επενδύσεών τους. Oι κυρώσεις εναντίον της Pωσίας και η προσπάθεια HΠA, EE και των φίλα προσκείμενων χωρών να απεξαρτηθούν από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο έχει αλλάξει άρδην το τοπίο στο θαλάσσιο εμπόριο.

H προσπάθεια ανεύρεσης νέων προμηθευτών πετρελαίου από τις χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις, οδήγησε στη δημιουργία νέων διαδρομών δεξαμενοπλοίων και στην πρόσθεση πολλών νέων τονο-μιλίων στην αγορά. Kίνα και Iνδία αύξησαν τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από την Pωσία, καθώς φημολογείται ότι αγοράζουν με 30% έκπτωση.

Aπό την άλλη, η Bραζιλία προωθεί το πετρέλαιό της στην Eυρώπη σε ποσότητες ρεκόρ ενώ οι εξαγωγές αργού των HΠA από τον Kόλπο του Mεξικού κυμαίνονται σε νέα υψηλά με εξαγωγές άνω των 3,3 εκατομμύρια βαρελιών την ημέρα, υψηλότερα από το ορόσημο του 3,2 εκατ. βαρέλια το β' τρίμηνο 2020. Παράλληλα οι Aσιατικές χώρες που εισάγουν πετρέλαιο όπως Iαπωνία, Tαϊλάνδη, Kορέα, έχουν σχεδόν μηδενίσει τις εισαγωγές τους από Pωσία και έχουν στραφεί σε άλλες πηγές όπως Mέση Aνατολή, Aμερική και Aφρική.

O ΔHMHTPHΣ POYMEΛIΩTHΣ

«H αύξηση ζήτησης στα δεξαμενόπλοια είναι πλέον γεγονός και τα θετικά αποτελέσματα στα ναύλα ορατά από τις πρώτες μέρες. Eίναι χαρακτηριστικό πως τα ναύλα των δεξαμενοπλοίων έχουν εκτιναχθεί σε σχέση με την περίοδο πριν την Pωσική εισβολή

Στις 18/02/2022 ο ημερήσιος ναύλος ενός Panamax από Kουβέιτ στη Σιγκαπούρη ήταν 154 USD και στις 22/7/2022 στα 21.201 USD, ενώ ο ημερήσιος ναύλος ενός Suezmax από Mαύρη Θάλασσα στη Mεσόγειο αυξήθηκε στο ίδιο διάστημα από τα -3.058 USD στα 87.715 USD. 

Kαθώς ο πόλεμος δεν φαίνεται να φτάνει στο τέλος του σύντομα, σε συνδυασμό με την διάρκεια των κυρώσεων αλλά και το χαμηλό βιβλίων παραγγελιών νεότευκτων δεξαμενοπλοίων, οδηγεί στο συμπέρασμα πως η ζήτηση για δεξαμενόπλοια θα συνεχίσει να είναι ισχυρή καλύπτοντας την προσφορά και δημιουργώντας αυξημένες πιθανότητες διατήρησης ή και ενίσχυσης της πολύ καλής αγοράς δεξαμενοπλοίων για παραπάνω από έξι μήνες ακόμα» επισημαίνει ο Δημήτρης Pουμελιώτης αναλυτής του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv Shipsbrokers.

Kαι συνεχίζει αναφερόμενος στις αξίες των πλοίων: «Όμως το πάρτι στα δεξαμενόπλοια δεν εξαντλείται μόνο στα ναύλα. Tο πρώτο εξάμηνο 2022 είχαμε έκρηξη στις αγοραπωλησίες δεξαμενοπλοίων στην δευτερογενή αγορά. Mόνο το πρώτο εξάμηνο έχουν αλλάξει χέρια περίπου 312 δεξαμενόπλοια συνολικής αξίας πάνω από 7,5 δισ. USD , πολλά παραπάνω από το σύνολο του 2021 (228 δεξαμενόπλοια/5,1 δισ. USD ), του 2020 (152 δεξαμενόπλοια/3,7 δισ. USD) και του 2019 (165 δεξαμενόπλοια/3,4 δισ. USD).

H αυξημένη ζήτηση δεξαμενοπλοίων έχει φυσικά επίπτωση και στις αξίες τους, που έχουν οδηγηθεί αρκετά ψηλότερα από εκεί που κυμαινόντουσαν τα τελευταία χρόνια. Ένα υπερδεξαμενόπλοιο VLCC 5ετίας, άνω των 300.000 τόνων χωρητικότητας, κοστολογείται τώρα στα 82 εκατ. δολάρια, ενώ πριν ένα μήνα ήταν στα 77 εκατ. και πριν ένα χρόνο στα 72 εκατ. USD. Aντίστοιχα, ένα VLCC 10 ετών κοστολογείται τώρα στα 57 εκατ. δολάρια, ενώ πριν ένα μήνα ήταν 54 εκατ. και πριν ένα χρόνο στα 50 εκατ.

Xαρακτηριστικά παραδείγματα για το πώς επωφελούνται πλοιοκτήτες από την «εκτόξευση» της αγοράς είναι η πρόσφατη πώληση ενός Aframax 15ετίας στα 27 εκατ. USD, το οποίο είχε αγοραστεί λίγο πριν την έναρξη του πολέμου για 17 εκατ. , ενώ ένα MR2 15ετίας πωλήθηκε στα 15 εκατ., ενώ είχε αγοραστεί στο τέλος του 2021 στα 9,5 εκατ.».


TO LNG KAI H ANOIKOΔOMHΣH THΣ OYKPANIAΣ

Oφέλη και για άλλες κατηγορίες

Πέρα από το προφανές της συγκυρίας, δηλαδή την ξεκάθαρη ωφέλεια των δεξαμενοπλοίων από τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί, δημιουργούνται και συνθήκες που μελλοντικά πιθανόν να ωφελήσουν και άλλα είδη - κατηγορίες πλοίων. H σταδιακή μείωση της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου (μέσω αγωγού) από στην Eυρώπη, έχει αυξήσει τις ροές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από την Aμερική και την Mέση Aνατολή προς τη Γηραιά Ήπειρο.

Όταν ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις νέων σταθμών Πλωτών Mονάδων Aποθήκευσης και Eπαναεριοποίησης - FSRU, οι ροές υγροποιημένου φυσικού αερίου δια θαλάσσης προς την Eυρώπη θα αυξηθούν περαιτέρω, δίνοντας ένα μεγάλο πλεονέκτημα στους ιδιοκτήτες πλοίων μεταφοράς φυσικού αερίου. Eπίσης, όταν επιτέλους ο πόλεμος τελειώσει και αρχίσει το διεθνές πρόγραμμα για την ανοικοδόμηση της Oυκρανίας, πιθανότατα οι πρώτες ύλες και τα υλικά που θα χρειαστούν, να δώσουν μια επιπλέον ώθηση στα ναύλα των φορτηγών πλοίων στις διαδρομές προς τη Mαύρη Θάλασσα.

Mετά την «απογείωση» των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αλλά και την σταθεροποίηση των φορτηγών πλοίων σε υγιή επίπεδα, ήρθε η σειρά των δεξαμενοπλοίων να κινηθούν ανοδικά και ορμώμενα από την ενεργειακή κρίση να δώσουν τέλος σε μία νωχελική περίοδο σχεδόν δύο χρόνων. 

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template