Τέλος στο 10ήμερο του τρόμου στην Ασία- Πως η εξαφάνιση του Xi Jinping πυροδότησε τις φήμες περί πραξικοπήματος στην Κίνα

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022


Ο Κινέζος ηγέτης Xi Jinping έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την επιστροφή του από ένα ταξίδι στην Κεντρική Ασία, διαψεύδοντας πανηγυρικά τις φήμες περί «πραξικόπηματος»
οι οποίες πυροδοτήθηκαν από μια φρενίτιδα εικασιών ενόψει του κρίσιμου συνεδρίου του Κομουνιστικού Κόμματος.

Από την Nectar Gan/CNN

Ο Xi επισκέφθηκε την Τρίτη μια έκθεση στο Πεκίνο που παρουσιάζει τα επιτεύγματα της Κίνας κατά τη δεκαετία της εξουσίας του, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Στο απογευματινό δελτίο ειδήσεων του δικτύου, ο Κινέζος πρόεδρος εμφανίστηκε να φοράει μάσκα προσώπου και να περιηγείται στους διαδρόμους του Εκθεσιακού Μεγάρου του Πεκίνου. Συνοδευόταν από τον πρωθυπουργό Li Keqiang και άλλους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων όλων των μελών της ανώτατης μόνιμης επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος.

Ο Xi δεν είχε εμφανιστεί δημόσια από τότε που επέστρεψε στο Πεκίνο από μια περιφερειακή σύνοδο κορυφής στο Ουζμπεκιστάν στις 16 Σεπτεμβρίου. Η επίσκεψη αυτή ήταν το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό εδώ και σχεδόν 1.000 ημέρες από την αρχή της πανδημίας. Ωστόσο, η απουσία του οδήγησε σε μία πλημμύρα διαδικτυακών φημών, οι οποίες υποστήριζαν –χωρίς στοιχεία– ότι είχε ανατραπεί με στρατιωτικό πραξικόπημα και ότι είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Οι αβάσιμες φήμες τροφοδοτήθηκαν περαιτέρω από ισχυρισμούς για μαζικές ακυρώσεις πτήσεων –ένα σύνηθες φαινόμενο υπό τους περιορισμούς της πολιτικής μηδενικής Covid της Κίνας– και μη επαληθευμένα βίντεο στρατιωτικών οχημάτων στο δρόμο. Οι εικασίες, οι οποίες προήλθαν από κινεζικά δίκτυα αντιφρονούντων πριν γίνουν αντιληπτές και ενισχύθηκαν από τα ινδικά μέσα ενημέρωσης, ήταν τόσο έντονες που το hashtag «chinacoup» ήταν δημοφιλής στο Twitter το Σαββατοκύριακο.




Το ότι οι φήμες κατάφεραν να εξαπλωθούν τόσο γρήγορα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εξαιρετικά αδιαφανή φύση του κινεζικού πολιτικού συστήματος, στο οποίο οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται κυρίως κεκλεισμένων των θυρών. Η απουσία πληροφοριών σημαίνει ότι ακόμη και βετεράνοι παρατηρητές και αναλυτές της κινεζικής πολιτικής διατηρούν μια προσέγγιση του «ποτέ μη λες ποτέ», σημειώνοντας ότι ενώ ένα περιστατικό όπως ένα πραξικόπημα παραμένει εξαιρετικά απίθανο, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι πραγματικά συμβαίνει.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι περισσότεροι έσπευσαν να επισημάνουν την παντελή έλλειψη αξιόπιστων αποδεικτικών στοιχείων που να υποστηρίζουν το υποτιθέμενο «πραξικόπημα». Αντίθετα, παρατήρησαν ότι ο Xi πιθανότατα ακολουθούσε τους δικούς του κανόνες καραντίνας και παρέμενε σε απομόνωση μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό.

Παρόλο που ο υπόλοιπος κόσμος έχει μάθει να ζει με τον ιό, η Κίνα εμμένει σε μια αυστηρή πολιτική μηδενικής Covid που υποστηρίζεται από τον Xi. Τα κινεζικά σύνορα είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό κλειστά, με όλες τις διεθνείς αφίξεις να πρέπει να υπομείνουν επτά ημέρες καραντίνας σε ξενοδοχεία, ακολουθούμενες από τρεις ημέρες απομόνωσης στο σπίτι. Ο Xi επισκέφτηκε την έκθεση δέκα ημέρες μετά την επιστροφή του στην Κίνα.

Τον Ιούλιο, μετά από ένα σύντομο ταξίδι στο Χονγκ Κονγκ για τον εορτασμό της 25ης επετείου από την επιστροφή της πόλης στην κινεζική κυριαρχία, ο Xi εξαφανίστηκε ξανά από τα φώτα της δημοσιότητας για περισσότερο από μια εβδομάδα, προτού προβληθεί στην κρατική τηλεόραση η επίσκεψη του στην μακρινή δυτική περιοχή Σιντζιάνγκ.

Ο Xi απέχει εβδομάδες μόνο από το 20ο Συνέδριο του Κόμματος που αρχίζει στις 16 Οκτωβρίου, στο οποίο αναμένεται ευρέως να σπάσει την παράδοση και να διοριστεί για τρίτη θητεία στην εξουσία, εδραιώνοντας περαιτέρω την ιδιότητά του ως ο ισχυρότερος Κινέζος ηγέτης εδώ και δεκαετίες.

Οι φήμες για πολιτικές εσωκομματικές διαμάχες και αντιπαραθέσεις εξουσίας στοιχειώνουν εδώ και καιρό την κινεζική ελίτ χάρη στην έλλειψη διαφάνειας, ειδικά ενόψει σημαντικών γεγονότων, όπως ο πενταετής ανασχηματισμός της ηγεσίας. Υπό τον Xi, αυτή η αφάνεια πληροφοριών έχει αυξηθεί, καθώς ο ίδιος φέρεται να καταπολεμά ανελέητα τη διαφωνία και την απιστία στο κόμμα και να συγκεντρώνει την εξουσία στα χέρια του. Ως αποτέλεσμα, η εξουσία των κομματικών παρατάξεων και των πρεσβυτέρων πιστεύεται ότι έχει αποδυναμωθεί σημαντικά.



«Η πολιτική αδιαφάνεια κάνει πραγματικά πολύ πιο εύκολο για τους ανθρώπους να διασπείρουν φήμες. Υπάρχουν πολύ λίγες πληροφορίες που διαρρέουν από το εσωτερικό της Κίνας», δήλωσε ο Dali Yang, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Η αυξανόμενη δημόσια δυσαρέσκεια για τις πολιτικές του Xi τροφοδότησε επίσης τις φήμες, είπε ο Yang.

«Με την πολιτική μηδενικής Covid να προκαλεί απογοητεύσεις και να κρατά την οικονομία σε λήθαργο, υπάρχει έντονη επιθυμία για αλλαγή και εμείς οι άνθρωποι συχνά θέλουμε να πιστεύουμε σε αυτό που ελπίζουμε να δούμε», είπε. 
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template