Περίεργη υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων μετά από Kharkiv, Lyman… εγκαταλείπουν τις βόρειες περιοχές της Kherson

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022


Είτε ο Ουκρανικός στρατός έχει καταφέρει με την ξεκάθαρη βοήθεια του ΝΑΤΟ… να πετύχει στρατηγικές νίκες, είτε οι ρωσικές δυνάμεις αναδιπλώνονται κατά περίεργο τρόπο.


Γιατί το αναφέρουμε;
Ενώ στον βόρειο άξονα οι ρωσικές δυνάμεις εγκατέλειψαν το Kharkiv, Izyum και εσχάτως έχασαν την Lyman… και στον νότιο άξονα… οι ρωσικές δυνάμεις εγκαταλείπουν τις βόρειες περιοχές της περιοχής Kherson…
Το παράδοξο είναι ότι και σε αυτές τις περιοχές διεξήχθη δημοψήφισμα.

Ο ρωσικός στρατός εγκατέλειψε πρόσφατα αρκετές πόλεις στο βόρειο τμήμα της περιοχής Kherson εν μέσω της αυξημένης πίεσης από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Αφού ο ουκρανικός στρατός έφτασε στο χωριό Dudchany που βρίσκεται στη δεξιά όχθη της δεξαμενής Kakhovsky και επιτέθηκε σε ρωσικές θέσεις στην περιοχή Davidov Brod στη βορειοδυτική γραμμή του μετώπου της περιοχής Kherson, η ρωσική ομάδα στο βόρειο τμήμα της περιοχής κινδύνευε να περικυκλωθεί.

Ως αποτέλεσμα της ουκρανικής επίθεσης, ο ρωσικός στρατός αποφάσισε να αποσυρθεί από την βόρεια πλευρά της περιοχής Kherson.
Έφυγαν από τις πόλεις που βρίσκονται στην αριστερή όχθη του ποταμού Ingulets, συμπεριλαμβανομένου του Davidov Brod, όπου οι σκληρές μάχες συνεχίζονταν για περίπου δύο μήνες, Olgino, Arkhangelskoe, Velikaya Aleksandrovka και Malaya Aleksandrovka.
Άφησαν επίσης τις θέσεις τους κοντά στο Novovoskresenskoe και στη Novaya Kamenka.

Οι ρωσικές δυνάμεις αναμένεται να εγκαταστήσουν την άμυνά τους κατά μήκος της γραμμής Kostroma - Borozenskoye - Mylovoye. Μέχρι στιγμής, οι συγκρούσεις κοντά στο Dudchany συνεχίζονται.

Η υποχώρηση επέτρεψε στον ρωσικό στρατό να αποφύγει την περικύκλωση και να ενισχύσει τη γραμμή του μετώπου. Λαμβάνοντας υπόψη το περιορισμένο αριθμό των ρωσικών δυνάμεων που αναπτύσσονται στην περιοχή, ο ελιγμός θα πρέπει επίσης να μειώσει τη γραμμή του μετώπου και θα ενισχύσει τη ρωσική άμυνα.

Σε αντίθεση με την ουκρανική στρατιωτική διοίκηση, η οποία χρησιμοποιεί ελεύθερα το στρατιωτικό προσωπικό ως τροφή πυροβόλων, ο ρωσικός στρατός είναι αποφασισμένος να σώσει τις ζωές των στρατιωτών...π.χ. τις τελευταίες 30 ημέρες οι Ουκρανικές δυνάμεις έχουν χάσει και τραυματιστεί πάνω από 15.000 στρατιώτες.
Μέχρι στιγμής, όλες οι ρωσικές ομάδες που περικυκλώθηκαν από ουκρανικά στρατεύματα κατάφεραν να υποχωρήσουν χωρίς απώλειες.
Η ρωσική πλευρά υποφέρει από έλλειψη στρατιωτικού προσωπικού και χρειάζεται επειγόντως να ενισχύσει τις στρατιωτικές της θέσεις με νέους στρατιώτες προκειμένου να σταματήσει την προέλαση της Ουκρανίας και να ξεκινήσει τυχόν αντεπιτιθέμενες επιχειρήσεις.

Οι Ουκρανικές δυνάμεις στοχεύουν να φτάσουν στην πόλη Novaya Kakhovka, όπου βρίσκεται ο υδροηλεκτρικός σταθμός και να προχωρήσουν περαιτέρω στο Kherson.
Εάν η προέλασή τους συνεχιστεί, η πρωτεύουσα της περιοχής μπορεί να περικυκλωθεί.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται ήδη για επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή Snigirevka, από όπου θα προσπαθήσουν να προχωρήσουν στην πόλη Kherson από βορειοδυτική κατεύθυνση.
Μια άλλη κατεύθυνση της ουκρανικής επίθεσης μπορεί να είναι η περιοχή Posad-Pokrovsky, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις κρατούν τις στρατιωτικές τους θέσεις 30 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης.
Την ίδια στιγμή, το ουκρανικό ναυτικό έχει ήδη επιδείξει τις προθέσεις του να εξαπολύσει επιχείρηση επίθεσης στις εκβολές του Δνείπερου.

Η κατάσταση φαίνεται κρίσιμη για τον ρωσικό στρατό.
Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής της Kherson, η οποία πρόσφατα ψήφισε υπέρ της προσχώρησης στη Ρωσική Ομοσπονδία, ενδέχεται να απειληθεί. Σε αυτή την περίπτωση, η χερσόνησος της Κριμαίας θα πέσει επίσης στο στόχαστρο της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.


Σταθεροποιείται η κατάσταση στην γραμμή άμυνας ανατολικά της Krasny Lyman

Η κατάσταση σταθεροποιείται κατά μήκος της γραμμής επαφής προς την κατεύθυνση Krasny Lyman δήλωσε ο ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk.
"Η κατάσταση της πρώτης γραμμής σταθεροποιείται εκεί.
Ο εχθρός σίγουρα συνεχίζει να προσπαθεί να διαρρήξει, αλλά οι δυνάμεις του δεν είναι αυτές που ήταν, επειδή ορισμένες εφεδρείες έχουν αποσυρθεί κοντά στο Αρτιόμοβσκ και το Σλαβιάνσκ.

Οι συμμαχικές δυνάμεις χτίζουν μια σημαντική γραμμή άμυνας κοντά στην Kremennaya στο Luhansk, που βρίσκεται βορειοανατολικά του Krasny Lymanν.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι Ουκρανοί δεν έχουν καμία πιθανότητα να προχωρήσουν προς την Kremennaya».
Οι ουκρανικές δυνάμεις υποχωρούν σε ορισμένες περιοχές του Bakhmut, ενώ οι συμμαχικές δυνάμεις κέρδιζαν έδαφος εκεί.

Νωρίτερα, ο αξιωματικός της Λαϊκής Πολιτοφυλακής του Luhansk Andrey Marochko τόνισε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούσαν να σπάσουν τις άμυνες, χτυπούσαν αλλά υπέστησαν τεράστιες απώλειες, αλλά ότι η κατάσταση προς αυτή την κατεύθυνση ήταν ακόμα υπό τον έλεγχο των συμμαχικών δυνάμεων.

Οι Ουκρανοί επιτέθηκαν με πυραύλους HIMARS MLRS στη γέφυρα Antonovsky στο Δνείπερο στη Kherson


Ουκρανικά στρατεύματα επετέθησαν με πυραύλους HIMARS MLRS στη γέφυρα Antonovsky στο Δνείπερο στη Kherson, δήλωσε εκπρόσωπος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης της πόλης.
«Ο εχθρός συνεχίζει να πυροβολεί πολιτικούς στόχους στην πόλη Kherson, έτσι στις 16:40 το εγκληματικό καθεστώς του Κιέβου εκτόξευσε έξι πυραύλους HIMARS στη γέφυρα Antonovsky, τρεις καταρρίφθηκαν και τρεις έπληξαν την περιοχή της γέφυρας, σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, δεν υπήρξαν θύματα», αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ.
Κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης, ο ρωσικός στρατός ανέλαβε τον έλεγχο του Αζοφικού τμήματος της Περιφέρειας Zaporozhye και ολόκληρης της Περιφέρειας Kherson, καταλαμβάνοντας μεγάλες πόλεις όπως η Kherson, η Melitopol και το Berdyansk και αποκόπτοντας την Ουκρανία από την Αζοφική Θάλασσα.
Νέες διοικήσεις έχουν σχηματιστεί και στις δύο περιοχές, τα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί εκπέμπουν, οι εμπορικές και συγκοινωνιακές συνδέσεις με την Κριμαία αποκαθίστανται.
Ο πρόεδρος Putin και οι περιφερειακοί ηγέτες υπέγραψαν τις συμφωνίες στις 30 Σεπτεμβρίου στο Κρεμλίνο.
Στις 2 Οκτωβρίου, το Συνταγματικό Δικαστήριο τα έκρινε σύμφωνα με τον Βασικό Νόμο.
Η Κρατική Δούμα και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας επικύρωσαν τις συνθήκες και υιοθέτησαν συνταγματικούς νόμους.
Ο Putin αλλά και όλοι οι ανώτεροι αξιωματούχοι έχουν σθεναρά υποστηρίξει πως η Ρωσία θα απαντούσε με πυρηνική επίθεση μόνο εάν δέχονταν επίθεση σε ρωσικό έδαφος.
Διερωτόμαστε λοιπόν τώρα, που οι Donetsk, Luhansk, Kherson, Zaporizhia είναι ρωσικά εδάφη μετά την προσάρτηση τους, εάν άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για μια νέα μεγαλύτερη ενδεχομένως σύγκρουση.

Τα 3 σενάρια των F.T. για… πυρηνικό χτύπημα από Putin - Δεν αποκλείεται η επίθεση σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ

Αν και η Ρωσία -μέσω του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov- επιχειρεί να υποβαθμίσει το σενάριο της χρήσης των πυρηνικών όπλων, στη Δύση επικρατεί έντονη ανησυχία. Ο Vladimir Putin έχει ήδη προχωρήσει στην προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας (Donetsk, Luhansk, Kherson, Zaporizhzhia) ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να κάνει ασφαλή εκτίμηση για τα επόμενα βήματα του. Άλλωστε ο Putin ήταν που διαβεβαίωνε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η Ρωσία δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία…
Σε αυτό το κλίμα, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Annalena Baerbock, δήλωσε πως η πυρηνική απειλή από τον Putin πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. «Η Ρωσία προσπαθεί να μας εκβιάσει» τόνισε η ίδια.
Πάντως, το Κρεμλίνο διαμηνύει ότι «δεν θέλουμε να συμμετέχουμε στη ρητορική της Δύσης για πυρηνικά όπλα» και σημειώνεται ότι «από την πολύ αρχή, η Ρωσία ήθελε να λύσει τη διαμάχη μέσω διαπραγματεύσεων».

FT: Η μεγαλύτερη απειλή από το 1962

Σε δημοσίευμα σχετικά με τα σενάρια χρήσης πυρηνικών όπλων από τον Putin, οι Financial Times επισημαίνουν ότι πρόκειται για τη «μεγαλύτερη πυρηνική απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια μετά την Κρίση των πυραύλων της Κούβας, το 1962».


«Τακτικά» έναντι «στρατηγικών» πυρηνικών όπλων

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Κρίση των πυραύλων της Κούβας αφορούσε τα «στρατηγικά» πυρηνικά όπλα, που είναι αρκετά ισχυρά για να εξαφανίσουν ολόκληρες πόλεις χιλιάδες μίλια μακριά από οποιοδήποτε πεδίο μάχης. 
Το ζήτημα στην Ουκρανία, αντίθετα, αφορά μικρότερα, τα λεγόμενα τακτικά πυρηνικά όπλα.
Αυτές οι μικρότερες πυρηνικές κεφαλές προορίζονται για χρήση στο πεδίο της μάχης και είναι σχεδιασμένες να καταστρέφουν στόχους σε μια συγκεκριμένη περιοχή. «Ακόμα κι έτσι, πολλές από τις πυρηνικές κεφαλές είναι ισχυρότερες από την ατομική βόμβα που έριξαν οι ΗΠΑ στη Χιροσίμα, η οποία είχε εκρηκτική ισχύ ισοδύναμη με περίπου 20 κιλοτόνους TNT» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Τα 3 σενάρια των F.T. για το πυρηνικό χτύπημα του Putin

Οι αναλυτές βλέπουν τρεις τρόπους με τους οποίους η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα τακτικά πυρηνικά όπλα.

Το πρώτο σενάριο αφορά σε χτύπημα-επίδειξη: Ένα πυρηνικό χτύπημα χωρίς θύματα. Θα μπορούσε να πρόκειται για μια υπόγεια έκρηξη, για χτύπημα στη Μαύρη Θάλασσα, ίσως και κάπου πάνω από την Ουκρανία αλλά σε μεγάλο υψόμετρο, ή σε μια ακατοίκητη περιοχή όπως το Φιδονήσι (Snake Island).

Ο ηλεκτρομαγνητικός παλμός της έκρηξης θα έκαιγε τον απροστάτευτο ηλεκτρονικό εξοπλισμό και η ραδιενεργός σκόνη, ενώ αρχικά θα ήταν μεγάλη, θα μειωνόταν σε περίπου 1% της αρχικής ραδιενεργού έκρηξης σε 48 ώρες. 

Το μεγαλύτερο μέρος της ραδιενεργού σκόνης που αναρροφάται σε ένα ανερχόμενο σύννεφο από την έκρηξη θα καθόταν στη γη μέσα σε 24 ώρες μετά το χτύπημα και θα μπορούσε να αποτελέσει ακραίο βιολογικό κίνδυνο. Άλλα σωματίδια θα μπορούσαν να διασκορπιστούν από τους ανέμους και να συγκεντρωθούν με πολύ χαμηλότερη πυκνότητα σε μεγάλα τμήματα του πλανήτη.
Σύμφωνα με τους αναλυτές ακόμα και ένα τέτοιο χτύπημα θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση και θα αύξανε τους κινδύνους για μια ρωσική επίθεση σε μια μεγάλη πόλη.

Το δεύτερο σενάριο αφορά σε ένα χτύπημα σε ένα στρατιωτικό στόχο της Ουκρανίας ή μια βασική υποδομή, για παράδειγμα ένα πυραυλικό χτύπημα στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhzhia. Το πόσο χρήσιμο θα μπορούσε να είναι αυτό το χτύπημα, είναι αμφισβητήσιμο. Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας είναι εξαιρετικά διασκορπισμένες και μελέτες του αμερικανικού στρατού έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μια πολεμική κεφαλή ενός κιλοτόνου πρέπει να εκραγεί σε απόσταση 90 μέτρων από ένα άρμα για να προκαλέσει σοβαρή ζημιά.
Ορισμένοι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν θα είχε νόημα για τη Ρωσία να πλήξει στόχους μάχης σε επαρχίες που τώρα θεωρεί δικές της. Αυτό το σενάριο ενέχει όμως κινδύνους και για το ρωσικό στρατό, ο οποίος θα εκτεθεί στο ραδιενεργό νέφος.

Το τρίτο και πιο επικίνδυνο σενάριο περιλαμβάνει ένα χτύπημα σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.
Το πώς θα αντιδρούσε η Δύση σε μια επίθεση κατά του ΝΑΤΟ είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Θα ενεργοποιούνταν το άρθρο 5 που θα επικαλείται μια συλλογική αμυντική απάντηση από άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Η Μόσχα θα διακινδύνευε ένα καταστροφικό πυρηνικό χτύπημα ως αντίποινα από τις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template