Μια ανώνυμη καταγγελία έβαλε τέλος στα σχέδια λαθρεμπόρων που είχαν σκοπό να διοχετεύσουν σε αγορές του εξωτερικού χιλιάδες ολοθούρια, τα γνωστά «αγγούρια της θάλασσας», τα οποία είχαν φορτωθεί σε φορτηγό που έφτασε με το πλοίο της γραμμής από τον Πόρο της Κεφαλλονιάς στην Κυλλήνη.Κατά την ζύγιση και την καταμέτρηση που έκαναν οι λιμενικοί στο λιμάνι της Κυλλήνης, διαπίστωσαν ότι στο φορτίο υπήρχαν 40 κουβάδες με 21.768 ολοθούρια συνολικού βάρους 761,84 κιλών, τα οποία στο σύνολο τους είχαν μικρότερες διαστάσεις από το επιτρεπόμενο των 180 γραμμαρίων ανά τεμάχιο. Σαν να μην έφτανε αυτό, τα δελτία αποστολής που έδειξε ο 64χρονος οδηγός του φορτηγού ανέφεραν ότι η ποσότητα είχε βάρος... 141 κιλά!
Τα ολοθούρια κατασχέθηκαν, όπως και το φορτηγό, ο οδηγός του οποίου συνελήφθη και παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας, ενώ το Λιμεναρχείο Κυλλήνης συνεχίζει την προανάκριση για να εξακριβώσει ποιοι κρύβονται πίσω από την παράνομη αλίευση και μεταφορά.
Δείτε βίντεο:
Η αλίευση του είδους που βρίσκεται υπό εξαφάνιση δεν είναι παράνομη - βάσει συγκεκριμένων διατάξεων (βάρος πάνω από 180 γραμμ. το τεμάχιο, ποσότητα έως 400 τεμάχια ημερησίως και δηλωμένα στο σύστημα κ.α.) όμως σε άλλες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί παράνομα εργαστήρια επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας για εξαγωγή σε χώρες της Ευρώπης ή και αλλού. Στην προκειμένη περίπτωση φέρεται να μην έχουν αλιευθεί βάσει των διατάξεων της νομοθεσίας.
Γκουρμέ έδεσμα για λίγους
Όσο «αποκρουστικό» κι αν μοιάζει στην όψη, το εν λόγω αγγούρι θεωρείται ένα από τα εκλεκτότερα εδέσματα στην Ασία (ειδικά στην Κίνα και στην Ιαπωνία), με σχεδόν 1.250 είδη να συναντώνται σήμερα σε όλο τον κόσμο - το ιαπωνικό ολοθούριο (namako) θεωρείται το ποιοτικότερο, με την τιμή του συχνά να αγγίζει ή να ξεπερνά και τα $3.500/κιλό. Βρίσκεται στο μενού των πιο γκουρμέ εστιατορίων της Ασίας αλλά και σε επιλεγμένα (κινέζικα κυρίως) ντελικατέσεν.
Σύμφωνα με τον Dr Steven Purcell του Southern Cross University, έναν από τους πιο ειδικευμένους στο αντικείμενο επιστήμονες, η ασιατική μανία για το ψολιόγκο, ξεκίνησε γύρω στη δεκαετία του 1980, όταν και άρχισε να καθιερώνεται ως μοναδική λιχουδιά στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα. Η άνοδος της μεσαίας τάξης στα 90s έκανε αυτή τη λιχουδιά προσβάσιμη σε περισσότερο κόσμο, ειδικά στην Κίνα, με αποτέλεσμα στις μέρες μας, η ζήτηση να έχει αυξηθεί σημαντικά.
Με δηλώσεις του στο Business Insider, ο Purcell αναφέρει πως όσο πιο ασυνήθιστο είναι το ολοθούριο, τόσο το καλύτερο για εκείνους που το καταναλώνουν. Ο γενικός κανόνας μάλιστα ακολουθεί το "όσο περισσότερα τα αγκάθια πάνω του, τόσο υψηλότερη η τιμή".
0 comments:
Πείτε μας την γνώμη σας
Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !