Πριν από 5 χρόνια ο Jack Ma (Alibaba) θα κατακτούσε τον πλανήτη> Πλέον, δεν ελέγχει ούτε την εταιρεία του

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023


Ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος Jack Ma δεν θα ελέγχει πλέον τo Ant Group, τη θυγατρική εταιρεία του κινεζικού ομίλου Alibaba Group,
αφού οι μέτοχοι του γίγαντα της fintech συμφώνησαν να αναδιαμορφώσουν τη μετοχική του δομή, σύμφωνα με δήλωση που δημοσίευσε η εταιρεία το Σάββατο.

Από τους Chang Che και Mike Ives/New York Times

Πρώην καθηγητής αγγλικών, ο Ma στο παρελθόν κατείχε πάνω από το 50% των δικαιωμάτων ψήφου στον όμιλο Ant, αλλά οι αλλαγές θα σημαίνουν ότι το μερίδιό του θα πέσει στο 6,2%, σύμφωνα με το Reuters. 
Πριν από την αναδιάρθρωση, ο Ma διέθετε πάνω από το 50% των δικαιωμάτων ψήφου στο Ant μέσω της Hangzhou Yunbo, μίας επενδυτικής φίρμας και δύο άλλων οντοτήτων, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που κατατέθηκε στα χρηματιστήρια το 2020.

Η αποχώρηση του Μa από την εταιρεία που ίδρυσε έρχεται μετά την άνευ προηγουμένου καταστολή του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος κατά των κινεζικών Big Tech. Το Πεκίνο είχε καταστήσει το Ant Group του Ma και την αδελφή του εταιρεία, τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου, Alibaba, το στέμμα της διαδικτυακής αυτοκρατορίας του, πρώιμους στόχους στην εκστρατεία για τον περιορισμό της δύναμης των γιγάντων του Διαδικτύου.

Κινέζοι αξιωματούχοι ανάγκασαν το Ant Group να ακυρώσει αυτό που θα ήταν μια υπερπαραγωγική αρχική δημόσια προσφορά το 2020 και αργότερα επέβαλε πρόστιμο στην Alibaba 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για κατάχρηση της κυριαρχίας της

Πέρυσι, το Ant Group δήλωσε ότι θα αναλάμβανε μια σημαντική αναθεώρηση της επιχείρησής της με εντολή της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των ρυθμιστικών αρχών σχετικά με τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τον όγκο των δεδομένων που συλλέγει για τους χρήστες.

Υπό τον Xi Jinping, τον ηγέτη της Κίνας, το Πεκίνο προσπάθησε να ασκήσει μεγαλύτερο κρατικό έλεγχο στην οικονομία τα τελευταία χρόνια, περιορίζοντας την επιρροή μεγιστάνων που συγκέντρωσαν τεράστιο πλούτο, αλλά φαινόταν ότι ξεπερνούσαν τα όριά τους.


Ο Ma κάποτε χαιρετίστηκε στην Κίνα ως μοντέλο επιτυχίας, αλλά αντιμετώπιζε αυξανόμενα προβλήματα με την κινεζική κυβέρνηση, ειδικά αφού επέκρινε τις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών της χώρας στα τέλη του 2019. Τα τελευταία χρόνια, έχει σε μεγάλο βαθμό εξαφανιστεί από την κοινή γνώμη.

Ο όμιλος Ant πρόσθεσε στη δήλωση του ότι η προσαρμογή των δικαιωμάτων ψήφου, μια κίνηση για να γίνει η μετοχική δομή της εταιρείας «πιο διαφανής και διαφοροποιημένη», δεν θα οδηγήσει σε καμία αλλαγή στα οικονομικά συμφέροντα κανενός μετόχου. Το Ant ανέφερε επίσης ότι οι 10 κύριοι μέτοχοί της, συμπεριλαμβανομένου του Ma, συμφώνησαν να μην ενεργούν πλέον συντονισμένα κατά την άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου τους και θα ψηφίζουν μόνο ανεξάρτητα, και επομένως κανένας μέτοχος δεν θα έχει «τον αποκλειστικό ή κοινό έλεγχο του Ant Group».

Μετά την προσπάθεια συγκέντρωσης κεφαλαίων, το Ant θα ελέγχει το ήμισυ της βασικής της μονάδας χρηματοδότησης καταναλωτών, ενώ μια οντότητα που ελέγχεται από την κυβέρνηση της πόλης Hangzhou θα κατέχει μερίδιο 10%. Η Hangzhou είναι το μέρος όπου η Alibaba και ο Ant έχουν την έδρα τους από την ίδρυσή τους. Το Ant Group είναι θυγατρική εταιρεία fintech της Alibaba, η οποία ιδρύθηκε και από τον Ma.

Το Ant group διαχειρίζεται την εφαρμογή πληρωμών για κινεζικές συσκευές κινητής τηλεφωνίας, Alipay, τη μεγαλύτερη στον κόσμο με περίπου 1 δισ. χρήστες.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template