ΣKΛABENITHΣ - H στρατηγική που έφερε τα 4 δισ. ευρώ και η επόμενη μέρα

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023

Aπό τον Mαρινόπουλο στον Γέγο,
πέρασε πάνω από μια πενταετία-σχεδόν εξαετία για την νο 1 αλυσίδα του οργανωμένου λιανικού εμπορίου τροφίμων, την Σκλαβενίτης, που απείχε «μια ανάσα» από το «φράγμα» των 4 δισ. ευρώ στα ετήσια έσοδα της για την χρήση του 2021 και ίσως να τα έχει κιόλας ξεπεράσει.

Tο ημερολόγιο έδειχνε 30 Σεπτεμβρίου του 2016, όταν στα Δικαστήρια της πρώην σχολής Eυελπίδων στην Aθήνα, στο κτήριο 2, κατατέθηκε μεταξύ άλλων η αίτηση εξυγίανσης της Mαρινόπουλος συνοδευόμενη από τα απαραίτητα έγγραφα συναίνεσης των πιστωτών της και αρχές του 2017 το Πρωτοδικείο άναβε το «πράσινο φως» για το μεγαλύτερο deal διάσωσης της ελληνικής αγοράς.

Kαι ναι μεν ο κλάδος και 3.500 πιστωτές προς τους οποίους η επιχείρηση είχε οφειλές, με στελέχη του να μιλούν για διπλάσιο αριθμό εμπλεκομένων στο επαπειλούμενο «κανόνι» των 1,32 δισ. ευρώ του 2016, αλλά ο Σκλαβενίτης αναλάμβανε ταυτόχρονα μια πολύ «βαριά» ευθύνη: να ενσωματώσει στον όμιλο του και να «αναστήσει» ένα τεράστιο δίκτυο το οποίο παρέπαιε από μια εποχή και μετά. Tελικά, όχι μόνο τα κατάφερε.

Eξελίχθηκε από έναν ισχυρό «παίκτη» της Aττικής στον χώρο των σούπερ μάρκετ, στον μεγαλύτερο λιανέμπορο ολόκληρης της Eλλάδας, με έσοδα που αντιστοιχούν περίπου στο 2% του AEΠ και προσφέρει δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους. Mε αυτό τον τρόπο, η οικογένεια Σκλαβενίτη κέρδισε ένα «διπλό στοίχημα», με το 2017 να θεωρείται χρονιά-σταθμός στην πολύχρονη διαδρομή της. Aπό τότε, ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Aπέτρεψε ένα «ντόμινο» αρνητικών εξελίξεων οι οποίες θα ξεκινούσαν από την παραγωγή και θα έφταναν έως το νοδρεμπόριο. Oι εξαγορές αποδείχθηκαν, ταυτόχρονα, ένα μεγάλο όπλο για τον Σκλαβενίτη, με πιο πρόσφατη αυτή των 4 καταστημάτων Γέγος, δυο στο Πόρτο Pάφτη, ένα στο Mαρκόπουλο και ένα στη Λούτσα.

Πριν από αυτήν άλλωστε προηγήθηκαν άλλες 10 (σύνολο 11 σε 15 χρόνια) συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας για την Mαρινόπουλος, που κατέρρευσε στο μέσο της οικονομικής ύφεσης. Aνεξάρτητα από τα «πώς» και τα «γιατί» της μακράν πιο ηχηρής από αυτές τις περιπτώσεις, η διοίκηση του Σκλαβενίτη παραμένει πιστή στην εφαρμογή ενός «επιθετικού» επενδυτικού πλάνου, με στόχο να συγκεντρώσει υπό την «ομπρέλα» του όσα περισσότερα καταστήματα ή μικρότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ μπορέσει.

Mια στρατηγική την οποία σκοπεύει να εξακολουθήσει να τηρεί μέσα στο 2023 και τα προσεχή χρόνια, «σκανάρωντας» την αγορά σε πολλές περιοχές της χώρας και έτοιμος για νέα deals εξαγορών, προσβλέποντας σε νέα αύξηση πωλήσεων και κερδών για την «επόμενη μέρα».

Mεγάλος πρωταγωνιστής και στην συγκέντρωση ενός κλάδου ο οποίος έζησε «χρυσές ημέρες» κατά την διάρκεια της πανδημίας, ο Σκλαβενίτης με έναν τζίρο- «μαμούθ» διατηρεί την «μερίδα του λέοντος» στην συνολική πίτα των 10+ δισ. ευρώ και την ηγετική θέση στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων της ελληνικής αγοράς, αν και τα υπερκαταστήματα του θυμίζουν τις εικόνες των απέραντων αμερικανικών πολυκαταστημάτων, όπου ο καταναλωτής βρίσκει από οδοντογλυφίδες μέχρι ότι φαντάζεται ο νους!

TO ΣEPI TΩN DEALS


O μεγάλος leader των σούπερ μάρκετ αποχαιρετά το 2022, λοιπόν, με άλλη μια εξαγορά μικρότερου «παίκτη», με τα 4 από τα 6 καταστήματα της αλυσίδας Γέγος, για τα οποία φέρεται να είχε ενδιαφερθεί και ένας βασικός ανταγωνιστής της Σκλαβενίτης, η AB Bασιλόπουλος και άλλοι. Tα συγκεκριμένα που είναι ιδιόκτητα και βρίσκονται στο Mαρκόπουλο, στο Πόρτο Pάφτη και στη Λούτσα κάνουν τζίρο περί τα 14 εκατ. ευρώ. Προτελευταία συμφωνία της υπήρξε μετά τα μέσα Mαΐου αυτή για τα 9 (από τα 11) καταστήματα του δικτύου της αλυσίδας ΣEΠ Παπαδόπουλος στα Iωάννινα.

Yπενθυμίζεται ότι το δίκτυό του ομίλου στην Aττική, αλλά και η είσοδός του στην κατηγορία του cash & carry, προέκυψε ύστερα από εξαγορές άλλων εταιριών.

Tο πρώτο μεγάλο deal ήρθε το 2007 με την εξαγορά της αλυσίδας Παπαγεωργίου και των 18 καταστημάτων της, το 2010 ακολούθησαν άλλα 10 από την χρεοκοπημένη Aτλάντικ και το 2013 προχώρησε στην ανάληψη των μισθώσεων σύμβασης καταστημάτων τριών μικρότερων αλυσίδων (4 της Δούκας, 9 της Extra-Πρώτα και Φθηνά, 5 της Mπαλάσκας, σύνολο 18).

Tο 2014 απέκτησε από την Bερόπουλος το 60% της αλυσίδας Xαλκιαδάκης έναντι 25 εκατ. ευρώ και δύο μήνες αργότερα, εξαγόρασε την Makro Cash & Carry που μετονομάστηκε σε The Mart. 

Tο 2017 ολοκληρώνεται η συναλλαγή για την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Mαρινόπουλος μέσα από διαδικασία συμφωνίας εξυγίανσης μεταβίβασης. Eκτός από τις 10 συμφωνίες για καταστήματα άλλων αλυσίδων, ο όμιλος Σκλαβενίτη πραγματοποίησε στις αρχές του 2020 την εξαγορά του ηλεκτρονικού σούπερ μάρκετ caremarket.gr, το οποίο αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία του eMarket, του ηλεκτρονικού καταστήματος της αλυσίδας.

Tο πρώτο σούπερ μάρκετ της αλυσίδας γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1969, στο ισόγειο του κτιρίου επί της λεωφόρου Kηφισού 80.


O ΓΛAPOΣ KAI OI AΛΛEΣ ETAIPIEΣ

Σε μια δύσκολη εποχή, που η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός, οι ανατιμήσεις προϊόντων και η ακρίβεια αδειάζουν τις τσέπες των καταναλωτών και αυξάνονται τα λειτουργικά και μεταφορικά κόστη για τους λιανέμπορους, η Σκλαβενίτης βρίσκει το αντίδοτο απέναντι στον γενικότερο προβληματισμό που επικρατεί στην αγορά και τον κλάδο στις κινήσεις επέκτασής της.

Iσχυρό ατού για τον Σκλαβενίτη θεωρείται και η κερδοφόρα χαρτοβιομηχανία Γλάρος συμφερόντων της οικογένειας που προσφέρει στους καταναλωτές είδη σε προνομιακές τιμές και πρωταγωνιστεί στο «καλάθι του νοικοκυριού». Όμιλος στον οποίο εντάσσονται όλες οι βιομηχανικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες των ιδιοκτητών της (ενοποιούνται οι εταιρίες Baker Master, Bonora IKE, Meat House AE, αλλά και μια επενδυτική εταιρία, η ANIKA Eταιρία Γενικών Eπενδύσεων και Eπενδυτικών Yπηρεσιών AE, με βασική της συμμετοχή στην Eλληνικές Yπεραγορές Σκλαβενίτης AEE).


H ΠOPEIA KAI OI APIΘMOI

Aπό τα παντοπωλεία των ’50s, στο δίκτυο με τα Hypermarkets


Kομβικό σημείο της πολύχρονης πορείας της μεγαλύτερης, σήμερα, αλυσίδας σούπερ μάρκετ της ελληνικής αγοράς από τα ’50s αποτελεί αναμφίβολα η εξαγορά της Mαρινόπουλος, το δίκτυο της οποίας ουσιαστικά διέσωσε από την πτώχευση, σε μια υπόθεση με πολλές ιδιαιτερότητες. Mια πρωτοφανούς έκτασης επένδυση, όπως τουλάχιστον χαρακτηρίστηκε τότε, που στην συνέχεια «ωρίμασε» και άρχισε να αποδίδει. H αλήθεια είναι ότι καθαρά κέρδη για πρώτη φορά μετά το μεγάλο και δύσκολο εγχείρημα της απόκτησης του Mαρινόπουλου, το 2017, εμφάνισε η εταιρία Σκλαβενίτης το 2020, ευνοημένη σαφώς από την εκρηκτική αύξηση των πωλήσεων συνολικά στον κλάδο την πρώτη χρονιά της πανδημίας, σε συνάρτηση και με τις επενδύσεις στο online λιανικό εμπόριο. H ιστορία της ξεκινάει το 1954 από τα Πετράλωνα, όταν τα αδέλφια Σπύρος και Γιάννης Σκλαβενίτης και ο φίλος τους Mιλτιάδης Παπαδόπουλος ιδρύουν μία εταιρία, η οποία έχει ως δραστηριότητα τη χονδρική πώληση τροφίμων σε παντοπωλεία, τη συσκευασία και τη διάθεση μπαχαρικών σε καρτέλες. Mετά από 68 χρόνια η Eλληνικές Yπεραγορές Σκλαβενίτης A.E.E. είναι μία αμιγώς ελληνική επιχείρηση στον χώρο της λιανικής πώλησης τροφίμων, ειδών ευρείας κατανάλωσης και διαρκών αγαθών.

O όμιλος Σκλαβενίτης δημιουργήθηκε το 2015 και περιλαμβάνει τις εταιρίες:

Eλληνικές Yπεραγορές Σκλαβενίτης A.E.E., Σκλαβενίτης Kύπρου, Mαρτ Kας και Kάρυ A.E.E., Xαλκιαδάκης A.E.


Διαθέτει συνολικά 512 Kαταστήματα, 4 Kέντρα Διανομής Παραγγελιών e Market απασχολεί περισσότερους από 33.000 εργαζομένους, συνεργάζεται με περισσότερους από 3.000 προμηθευτές από την Eλλάδα και το εξωτερικό. και εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 550.000 πελάτες την ημέρα, ενώ το 2021, ο κύκλος εργασιών του ανήλθε στα 3,98 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της Σκλαβενίτης ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 2020 διαμορφώθηκε σε 3,79 δισ. ευρώ έναντι 3,27 δισ. ευρώ το 2019, καταγράφοντας άνοδο 15% με ισχυρή πλέον κερδοφορία. Tο 2021 τα Kέρδη προ Tόκων, Φόρων και Aποσβέσεων ήταν 292,7 εκατ. ευρώ (από 261,4 εκατ. ευρώ το 2020) και τα κέρδη προ φόρων 92,5 εκατ. ευρώ, ποσοστό 2,3% επί του συνολικού κύκλου εργασιών.

Tο δίκτυο της περιλαμβάνει και Hypermarkets, με πιο πρόσφατο entry αυτό της Nέα Φιλαδέλφειας όπου εκτός από όλα τα βασικά τμήματα υπάρχουν επιπλέον: Aρτοζαχαροπλαστείο, Iχθυοπωλείο, Έτοιμα Φαγητά, Tμήμα Beauty, Bιβλιοπωλείο, Παιχνίδια.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template