Πλειστηριασμοί: Δυο βαριά ξενοδοχειακά σφυριά σε Κρήτη και Καλαμάτα με τον «πήχη» πάνω από €10 εκατ.

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023


Δυο βαριά ξενοδοχειακά σφυριά έχουν προγραμματιστεί να χτυπήσουν τους επόμενους μήνες, για ισάριθμες γνωστές μονάδες σε δημοφιλείς προορισμούς.


Το ένα αφορά το συγκρότημα “Five Senses Hotel” στις Γούβες Χερσονήσου της Κρήτης που βγαίνει μάλιστα σε διπλό πλειστηριασμό στις 6 και 20 Σεπτεμβρίου. Το δεύτερο αφορά το εμβληματικό ξενοδοχείο της Καλαμάτας “REX”, το οποίο βρίσκεται στο στόχαστρο εδώ μια τριετία…
Το Five Senses Hotel

Το Five Senses Hotel βρίσκεται επί της παραλιακής λεωφόρου Κάτω Γουβών, στη θέση «Προφήτης Ηλίας» ή «Πηγαδάκια», στις Γούβες Χερσονήσου στο Ηράκλειο. Το συγκρότημα εντοπίζεται σε απόσταση λίγων μέτρων από τη θάλασσα, σε μια περιοχή με σημαντική τουριστική δραστηριότητα.






Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην έκθεση εκτίμησης, οι Γούβες είναι ένα αναπτυγμένο τουριστικό θέρετρο με μεγάλες αμμώδεις παραλίες, παραδοσιακά χωριά και ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους. Απέχουν περίπου 18 χλμ από το κέντρο του Ηρακλείου, 16 χλμ από το διεθνές αεροδρόμιο του Ηρακλείου και 7 χλμ από τη Χερσόνησο.


Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται μάλιστα η πρώην Αμερικάνικη Βάση Γουρνών, η οποία πρόκειται να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια με προβλεπόμενες χρήσεις πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, συνεδριακού – εκθεσιακού κέντρου, εμπορικών κέντρων, μαρίνας, και πιθανόν λειτουργία καζίνο.

Το ακίνητο της Five Senses Hotel προέρχεται από τη συνένωση δύο επιμέρους ξενοδοχείων που είχαν κατασκευαστεί, το ένα στο βόρειο τμήμα και το έτερο στο νότιο τμήμα του σημερινού συνολικού γηπέδου, επιφάνειας 9.014,59 τ.μ., εκ των οποίων τα 3.426,73 τ.μ. είναι εντός ορίων οικισμού Κάτω Γούβες, τα 4.732,96 τ.μ, εκτός ορίων οικισμού και τα 854,90 τ.μ. αποτελούν ζώνη παραλίας.

Το συγκρότημα αποτελείται από τη λειτουργική συνένωση δύο αυτοτελών ξενοδοχείων, υπό τον διακριτικό τίτλο “Gouves Sea Hotel”. Είναι κλασσικού τύπου, κατηγορίας 4 αστέρων, και η δυναμικότητα ανέρχεται σε 68 δωμάτια με 193 κλίνες. Συγκεκριμένα το (άλλοτε) ξενοδοχείο “Gouves Mare” με δυναμικότητα 27 δωμάτια και 51 κλίνες και το (άλλοτε) ξενοδοχείο “Gouves Sea” που λειτουργούσε με δυναμικότητα 34 δωμάτια με 76 κλίνες, συνενώθηκαν λειτουργικά από το 2017.




Επιπλέον, έχουν τακτοποιηθεί και χώροι 7 δωματίων, όποτε η συνολική δυναμικότητα ανέρχεται σε 68 δωμάτια. Το κτίριο είναι κατασκευασμένο από φέροντα οργανισμό οπλισμένου σκυροδέματος, διαθέτει τοιχοποιίες από οπτοπλινθοδομή, δάπεδα από κεραμικά πλακίδια, εσωτερικές τοιχοποιίες από γυψοσανίδα, εξωτερικά κουφώματα αλουμινίου, εσωτερικά κουφώματα ξύλινα.

Σημειώνεται ότι το πρώτο ακίνητο κατασκευάστηκε αρχικά το 1980, και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε προσθήκη κατ’ επέκταση και καθ’ ύψος το 1987.
Το 2012 έγινε ριζική ανακαίνιση σχεδόν στο σύνολο του συγκροτήματος, με αναδιάρθρωση των δωματίων εσωτερικά, και προσθήκη θερμοπρόσοψης στη δυτική πλευρά.

Το δεύτερο ακίνητο κατασκευάστηκε αρχικά το 2005-2006, και στη συνέχεια, ενώ έγινε ανακαίνιση το 2012 με αναδιάρθρωση των δωματίων εσωτερικά. Η ποιότητα κατασκευής χαρακτηρίζεται ως τυπική για τέτοιου τύπου κτίρια.

Εντός του γηπέδου υπάρχουν 6 μεγάλες και μικρότερες πισίνες επιφάνειας από 62,53 τ.μ. έως 138 τ.μ., γήπεδο αντισφαίρισης- καλαθοσφαίρισης διαμορφωμένης επιφάνειας περί τα 500τ.μ. κ.α. Επιπλέον, εντός της ζώνης παραλίας έχει κατασκευαστεί κτίριο με χρήση παρασκευαστηρίου – τουαλέτας με επιφάνεια 59,22 τ.μ., και στεγασμένη πέργολα με επιφάνεια 74,22 τ.μ., κάτω από την οποία λειτουργεί κυλικείο. Σε επέκταση αυτής χωροθετείται ασκεπής πέργολα επιφάνειας 69,83 τ.μ. Ο λοιπός περιβάλλων χώρος είναι καθολικά διαμορφωμένος.
Ειδικότερα υπάρχει περιτοίχιση από φυσικό λίθο, διαμορφωμένος εσωτερικός δρόμος με κυβόλιθους, υπαίθριο θέατρο χωρητικότητας 100 ατόμων, παιδότοπος, υποστηρικτικές χρήσεις που περιλαμβάνουν υπέργεια αποθήκη, υπόγεια δεξαμενή νερού, μηχανοστάσιο δεξαμενής νερού, δεξαμενή υπερχείλισης και δύο μηχανοστάσια κολυμβητικών δεξαμενών.

Τα δωμάτια είναι πλήρως εξοπλισμένα με κλιματισμό ρυθμιζόμενο, mini bar, τηλεόραση με δορυφορική λήψη, χρηματοκιβώτιο, απευθείας τηλεφωνική γραμμή και λοιπό εξοπλισμό.


Η πλημμύρα, η πανδημία και τα σφυριά

Καθοριστικό ρόλο για την πορεία της επιχείρησης έπαιξε αφενός η πανδημική κρίση, αφετέρου μια καταστροφή που έγινε προ τριετίας. Συγκεκριμένα, λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή, το ξενοδοχείο πλημμύρισε σε ένα μέρος του και υπέστη σοβαρές ζημιές. Σύμφωνα με σχετική έκθεση πραγματογνωμοσύνης το κόστος αποκατάστασης υπολογίζεται σε περίπου 216.000 ευρώ, εκ των οποίων 116.000 ευρώ για τις κτιριακές εγκαταστάσεις και βελτιώσεις και 100.000 ευρώ για τον εξοπλισμό.

Κάπως έτσι το συγκρότημα σταμάτησε τη λειτουργία του. Όπως αναφέρεται στην έκθεση «το ξενοδοχείο δεν φαίνεται να είναι σε πρόσφατη χρήση κάτι που φαίνεται και από το μηδενικό κύκλο εργασιών για τις οικονομικές χρήσεις 2020 και 2021, ενδεχομένως δε η έλλειψη συντήρησης να έχει ξεκινήσει προγενέστερα και να περιλαμβάνει και την περίοδο της καραντίνας».

Στο πλαίσιο της αυτοψίας διαπιστώθηκαν «μικρής έκτασης φθορές στις εξωτερικές όψεις λόγω υγρασίας, σημειακές αστοχίες επισκευών, μικρές τοπικές ρηγματώσεις σε επιχρίσματα και στη λιθοδομή, ενώ παράλληλα ο κήπος και ο περιβάλλοντας χώρος χρήζουν εργασιών αποκατάστασης».

Όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν στα δάνεια του παρελθόντος για τα οποία έχουν γραφτεί προσημειώσεις και υποθήκες. Έτσι για τις 20 Σεπτεμβρίου 2023 έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός του συγκροτήματος, με επισπεύδουσα την Παγκρήτια Τράπεζα και με τιμή πρώτης προσφοράς 5.890.000 ευρώ.



Λίγες μέρες νωρίτερα, όμως, στις 6 Σεπτεμβρίου το ξενοδοχείο θα βγει στο σφυρί, με επισπεύδοντα ιδιώτη για χρέος 32.135,88 ευρώ και με τιμή εκκίνησης στα 3.130.000 ευρώ.

To REX της Καλαμάτας


Ο δεύτερος πλειστηριασμός αφορά ένα ξενοδοχείο στην Καλαμάτα με ιστορία 124 ετών, καθώς όταν για πρώτη φορά άνοιξε τις πύλες του το ημερολόγιο έγραφε «1899».

Το Rex Hotel, τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους συχνούς επισκέπτες της πόλης, αποτελεί ένα «συστατικό στοιχείο» της, έχοντας φιλοξενήσει στα δωμάτιά του πολλές εξέχουσες προσωπικότητες που πέρασαν από την περιοχή.

Κομβικό σημείο υπήρξε ο μεγάλος σεισμός του 1986, μετά τον οποίο οι ιδιοκτήτες του προχώρησαν σε σημαντικές επενδύσεις για την πλήρη ανακατασκευή του την περίοδο 1996-1999.
Το ξενοδοχείο Rex, που βρίσκεται στην οδό Αριστομένους, στο εμπορικό και ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας δίπλα από το δημαρχείο της πόλης, έγινε 4 αστέρων, λειτουργεί 12 μήνες το χρόνο και διακρίνεται για το υψηλό επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών. Διαθέτει 42 δωμάτια και 2 σουίτες που χαρακτηρίζονται από διακριτική νεοκλασική διακόσμηση.

Ωστόσο, οι διαδοχικές κρίσεις που ξεκίνησαν σχεδόν μια δεκαετία μετά την πλήρη ανακαίνισή του δεν άφησαν ανεπηρέαστη τη δραστηριότητα του. Η έλλειψη ρευστότητας, ο ανταγωνισμός, αλλά και η πανδημία ήταν οι αιτίες και για την περιπέτεια της ομώνυμης εταιρείας “Rex Α.Ε.”.

Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις (για τη χρήση του 2017), ο κύκλος εργασιών ανερχόταν σε 444.551,56 ευρώ, με τις συσσωρευμένες ζημίες να φτάνουν τα 2.085 εκατ. ευρώ και τις συνολικές υποχρεώσεις τα 3 εκατ. ευρώ.


Στην έκθεση των αποτελεσμάτων αναφερόταν ότι «η εταιρεία αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας, δεδομένου ότι έχει εξαντλήσει τα πιστωτικά όρια δανεισμού που της έχουν χορηγήσει οι τράπεζες».


Η κατάσχεση και οι διαδοχικοί πλειστηριασμοί

Η κρίσιμη αναγκαστική κατάσχεση έγινε στις 18 Δεκεμβρίου 2019 υπέρ της «LANA SECURITIZATION S.A.R.L.» για ποσό 100.000 ευρώ, οδηγώντας στον πλειστηριασμό που ορίστηκε αρχικά για τις 22 Ιουλίου 2020, με επισπεύδουσα την Cepal και τιμή πρώτης προσφοράς 3.277.642 ευρώ. Ο πλειστηριασμός δεν πραγματοποιήθηκε λόγω των έκτακτων μέτρων κατά της πανδημίας.

Στη συνέχεια ορίστηκε νέος πλειστηριασμός για τις 21 Οκτωβρίου 2020, με την ίδια τιμή εκκίνησης. Στο μεταξύ, όμως, η εταιρεία προσέφυγε δικαστικά, ζητώντας διόρθωση της τιμής, αλλά και της περιγραφής του ακινήτου. Στην έκθεση εκτίμησης που προσκόμισε, η αξία του ακινήτου ανερχόταν στο ποσό των 7.248.890 ευρώ.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας, στις 9 Οκτωβρίου 2020, έκανε εν μέρει δεκτή την ανακοπή, διατάσσοντας την αύξηση της τιμής πρώτης προσφοράς στα 5.401.419 ευρώ. Με αυτή την τιμή εκκίνησης έγινε ο πλειστηριασμός στις 21 Οκτωβρίου 2020, αλλά απέβη άγονος ελλείψει πλειοδοτών.

Στη συνέχεια, ορίστηκε νέος πλειστηριασμός για τις 9 Δεκεμβρίου 2020, αλλά ανεστάλη και πάλι λόγω πανδημίας.
Το νέο σφυρί ορίστηκε για τις 7 Ιουλίου 2021, αλλά δεν χτύπησε καθώς η διαδικασία ανεστάλη με εντολή της επισπεύδουσας. Στη συνέχεια η ίδια ζήτησε νέο πλειστηριασμό για τις 4 Μαΐου του 2022, αλλά και πάλι έδωσε εντολή αναστολής. Τώρα επανέρχεται με τον επαναληπτικό πλειστηριασμό να έχει προγραμματιστεί για τις 26 Απριλίου 2023 και με τιμή εκκίνησης 5.401.419 ευρώ.
Τι περιλαμβάνει το ακίνητο

Πρόκειται για ένα οικόπεδο εκτάσεως σύμφωνα με το κτηματολόγιο 497 τ.μ., εντός σχεδίου πόλης, μετά του ξενοδοχειακού κτιρίου, που αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, ημιώροφο, τρεις ορόφους και δώμα. Στο υπόγειο υπάρχουν αποθήκες και χώροι υλικών ιματισμού, πλυντηρίων, λεβητοστασίου, καθώς και χώρος συνεδρίου.
Το ισόγειο αποτελείται από το χώρο υποδοχής, καφέ-μπαρ, εστιατόριο, το χώρο παρασκευής γευμάτων, ενώ στους ορόφους λειτουργούν 44 δωμάτια.

Το ακίνητο περιγράφεται ως «ένα νεοκλασικό κτίριο, διατηρητέο στις εξωτερικές όψεις, το οποίο μετά το σεισμό της Καλαμάτας το 1986 ανακατασκευάσθηκε πλήρως την περίοδο 1996 -1999 και βρίσκεται σε άριστη κατάσταση».
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template