Προς πώληση το Πρώτο Θέμα αντί 45 εκατ και του iefimerida 6 εκατ ευρώ – Οι βασικοί μέτοχοι βλέπουν την ευκαιρία να έρχεται…

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Πριν λίγες ημέρες το bankingnews είχε επιχειρήσει να διερευνήσει την πραγματική αξία – αποτίμηση του Πρώτου Θέματος και της iefimerida…
Αν και δεν είναι βέβαιο ότι στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία… αφού όλα θα κριθούν στο τίμημα, πληροφορούμαστε όμως με βάση… ενημερωμένη πηγή ότι εάν τελικά υπάρξει deal στο Πρώτο Θέμα θα είναι ύψους 45 εκατ ευρώ και εάν υπάρξει deal στην iefimerida 6 εκατ ευρώ…
Το θέμα είναι ο ενδιαφερόμενος μνηστήρας – εάν τελικά αγοράσει – τι θα κερδίσει;
Θα πείτε παρέμβαση;

Σίγουρα δεν ποντάρει να αποκομίσει υπερκέρδη…

Πρόσφατα το bankingnews είχε αναφέρει…

Γιατί πωλούνται τα δύο μεγαλύτερα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, Πρώτο Θέμα και iefimerida και πόσο αξίζουν;

Δεν αποτελεί είδηση, ότι δύο από τα πιο παρεμβατικά μέσα ενημέρωσης μεγάλης επισκεψιμότητας το Πρώτο Θέμα και η iefimerida πωλούνται… ο υποψήφιος είναι επίσης γνωστός στους παροικούντες… αλλά τα βασικά ερωτήματα είναι

1)Γιατί πωλούνται ταυτόχρονα ή σχεδόν ταυτόχρονα τα δύο μεγαλύτερα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης Πρώτο Θέμα και iefimerida;

2)Ποια είναι η πραγματική αξία του Πρώτου Θέματος και του iefimerida;


Θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε αυτά τα δύο ερωτήματα με αντισυμβατικό τρόπο..

Απαντήσεις

Η φημολογία ότι το Μαξίμου διαμεσολάβησε σε γνωστούς επιχειρηματίες ζητώντας τους να βάλουν πλάτη και να αγοράσουν το iefimerida και το Πρώτο Θέμα… δεν θεωρούμε ότι είναι η κύρια αιτία…
Ότι υπήρξε διαμεσολάβηση ανθρώπων του Μαξίμου είναι δεδομένο αλλά πιστεύουμε ότι ένας ανερχόμενος επιχειρηματικός όμιλος θέλει να ισχυροποιηθεί σε όλους τους τομείς… και στα μέσα ενημέρωσης, οπότε η επιθυμία της ισχυροποίησης και οι παροτρύνσεις του Μαξίμου οδήγησαν στην απόφαση σχεδόν ταυτόχρονα να πωλούνται τα δύο πιο παρεμβατικά και φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης Πρώτο Θέμα και iefimerida…
Η απάντηση αυτή όμως δεν είναι αντισυμβατική… αλλά για την ώρα θα μείνουμε στην συμβατικότητα…

Ποια η πραγματική αξία;

Tο iefimerida έχει EBITDA 1,48 εκατ και κέρδη 1,2 εκατ..
Ωστόσο έλαβε από το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή διαφήμιση μέσω διαφόρων εταιριών του δημοσίου τομέα περί τα 1,7 εκατ ευρώ.
Είναι διαφορετικό να έχεις καθολική διαφήμιση από τον ιδιωτικό τομέα και διαφορετικό το 40% με 48% της διαφήμισης να προέρχεται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Με βάση μια προσέγγιση η αποτίμηση του 100% του ενημερωτικού site iefimerida είναι περίπου 7 εκατ ευρώ αλλά άλλες προσεγγίσεις θεωρούν ότι η δίκαιη αποτίμηση – fair value – είναι 4 εκατ ευρώ.
Εκτιμούμε ότι σε ένα περιβάλλον υγιούς ανταγωνισμού που δεν αλλοιώνεται από την κρατική διαφήμιση τα 4 εκατ ίσως είναι πιο ρεαλιστικά από τα 7 εκατ ευρώ.
Ωστόσο συνήθως κάπου στην μέση… βρίσκεται η χρυσή τομή στις διαπραγματεύσεις…

Το Πρώτο Θέμα απαιτεί διαφορετική προσέγγιση.
Οι λόγοι είναι 4

Α)Το ενημερωτικό site είναι από τα μεγαλύτερα ή το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και αυτό έχει μια αποτίμηση

Β)Διαθέτει και εβδομαδιαία εφημερίδα η κυκλοφορία της οποίας όμως έχει υποχωρήσει σημαντικά αφού… η ενημέρωση έχει υπερκαλυφθεί από το ενημερωτικό site.

Γ)Υπάρχουν και διάφορα άλλα site τα οποία ανήκουν στον όμιλο…και το καθένα έχει μια αξία, όπως συμβαίνει και με τα αντίστοιχα επιπλέον site του iefimerida.

Δ)Ωστόσο το Πρώτο Θέμα είναι φορτωμένο με πολλά δάνεια που προφανώς αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα της αποτίμησης…
Υπενθυμίζουμε ότι οι βασικοί δανειστές είναι η Μαριάννα Λάτση με 7,6 εκατ αυτοτελώς και άλλα 7,5 εκατ τα οποία βρίσκονται σε Βρετανική εταιρία συμφερόντων Λάτση... και μειώθηκαν μετά το haircut που έκανε η Πειραιώς καθώς ο δανεισμός ήταν στα όρια να καταστεί η εταιρία default συνολικά δηλαδή τα δάνεια της Λάτση είναι 15,1 εκατ ευρώ.
O εφοπλιστής Λασκαρίδης δεν είναι μέτοχος στο Πρώτο Θέμα αλλά δάνεισε τον υφιστάμενο βασικό μέτοχο του Πρώτου Θέματος για να καλύψει αύξηση κεφαλαίου, το ποσό εκτιμάται σε 1,7 εκατ ευρώ.
Ο εφοπλιστής Β. Μαρινάκης είχε δανείσει αλλά το δάνειο ήταν μετατρέψιμο σε μετοχές αλλά δεν γνωρίζουμε εάν το δάνειο υφίσταται ή έχει μετατραπεί σε μετοχές.
Ο πρώην τραπεζίτης Μιχάλης Σάλλας έχει δανείσει το Πρώτο Θέμα με 1,7 εκατ ευρώ.
Ο δανεισμός στο Πρώτο Θέμα πραγματοποιήθηκε μέσω του Διονύση Παναγιωτάκη, ο οποίος ήταν επί χρόνια βασικός μέτοχος στο Action24, το οποίο έχει πουληθεί σε εταιρείες συμφερόντων Εξάρχου - Μπάκου - Καϋμενάκη.
Τα δάνεια λοιπόν που βαρύνουν το Πρώτο Θέμα είναι 15,1 εκατ που έχει δανείσει η Μαριάννα Λάτση, 1,7 εκατ ο Λασκαρίδης και 1,7 εκατ ο Σάλλας άθροισμα 18,5 εκατ ευρώ των δανειακών υποχρεώσεων του Πρώτου Θέματος.

Ποια είναι η αξία του Πρώτου Θέματος;

Εικάζουμε ότι εάν πωλείτο περί τα 7 με 8 εκατ μαζί με την ανάληψη των δανειακών υποχρεώσεων θα θεωρείτο μια δίκαιη αποτίμηση…
Η φημολογία ότι αξίζει 15 εκατ – εκτός δανείων - την θεωρούμε ακραία υπερβολική αφού η αποτίμηση πρέπει να αξιολογήσει όλες τις παραμέτρους….(15 και 20 εκατ = 35 εκατ)

Το iefimerida είναι πιο καθαρή εταιρία και ο προσδιορισμός της τελικής αποτίμησης θα είναι… καθαρό κέρδος για το πωλητή μέτοχο.
Στο Πρώτο Θέμα η κατάσταση είναι πιο σύνθετη λόγω των δανειακών υποχρεώσεων
και βεβαίως της ύπαρξης εφημερίδας που μπορεί με οικονομικούς όρους να είναι «πρόβλημα» αλλά με όρους παρέμβασης προσδίδει υπεραξία….

Συμπέρασμα

Το ερώτημα που εγείρεται είναι πόσο σημασία έχει για ένα επιχειρηματία να αγοράσει τα δύο κορυφαία μέσα ενημέρωσης της Ελλάδος που έχουν και τα δύο την ίδια φιλοκυβερνητική γραμμή;
Προφανώς την απάντηση θα την δώσει ο υποψήφιος μνηστήρας…
Η κινητικότητα στα media είναι μια ακόμη εξέλιξη της ευρύτερης κινητικότητας στην οικονομία και με θετικό πρόσημο το αντιμετωπίζουμε.

www.bankingnews.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template