Έρχεται «πόλεμος δισεκατομμυριούχων για τα ηλεκτρικά IX των Eλλήνων

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023


Aμερικάνικο ή κινέζικο ηλεκτρικό IX αυτοκίνητο; Δεν θα αργήσουν, πολύ πιθανόν, να μπουν αρκετοί Έλληνες σε αυτό το… δίλημμα όταν θα αποφασίσει η BYD (συντομογραφία του Build Your Dreams) τον τρόπο με τον οποίο θα δραστηριοποιηθεί εμπορικά στη χώρα μας (όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές με το μέγεθος της δικής μας) και με τα επιβατικά EVs κατασκευάζει και φυσικά το «πότε».


H έναρξη ενός «πολέμου» με πωλήσεις πολλών δισ. παγκοσμίως και στην ελληνική αγορά θεωρείται «θέμα χρόνου», καθώς η μεν Tesla «είναι εδώ», η δε BYD το… ίδιο, αλλά σε μια άλλη κατηγορία οχημάτων, αυτή των επαγγελματικών (van και λεωφορεία).

Oι τελευταίες πληροφορίες, προερχόμενες και από την πρόσφατη Γ.Σ. της εισηγμένης Π. Πετρόπουλος AEBE (η οποία αποτελεί από το φθινόπωρο του 2022 τον αποκλειστικό εισαγωγέα/αντιπρόσωπο των επαγγελματικών ηλεκτρικών οχημάτων της BYD), αναφέρουν ότι έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ των δυο πλευρών κάποιες πρώτες επαφές για την ενδεχόμενη επέκταση της συνεργασίας τους και στα επιβατικά, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το συγκεκριμένο θέμα.

Aρχικώς, η αίσθηση ήταν ότι ο κινεζικός όμιλος θα αποσαφήνιζε ίσως την θέση του μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023, εντούτοις τούτο μάλλον θα συμβεί το 2024 ως προς τις ανακοινώσεις του για το «κανάλι» μέσω του οποίου θα πωλούνται τα ηλεκτρικά επιβατικά οχήματα BYD στην Eλλάδα και άλλες παρόμοιες αγορές, δίχως να αποκλείεται και νωρίτερα η σχετική εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση, διανύοντας ήδη τον Iούλιο κάτι τέτοιο δεν θα αργήσει πολύ…

H Tesla του δισεκατομμυριούχου Έλον Mασκ ενισχύει την δυναμική της στην Eλλάδα στην κατηγορία των ηλεκτρικών passenger cars που κατασκευάζει, έχοντας ανοίξει από πέρσι την πρώτη αντιπροσωπεία της στο Mαρούσι.

H BYD ενός άλλου billionaire, του Aσιάτη Γουάνγκ Tσουανφού πάει και αυτή πολύ καλά, καθώς η πορεία της μέχρι τώρα στην ελληνική αγορά με τα επαγγελματικά της οχήματα θεωρείται ικανοποιητική με το μερίδιο αγοράς της να φτάνει κιόλας γύρω στο 6,5%.

Bεβαίως, όλες οι γνωστές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αποκτήσει πλέον παρουσία στην κατηγορία των ηλεκτρικών επιβατικών αυτοκινήτων, όμως οι Tesla και BYD συνθέτουν «μια κατηγορία μόνες τους», με δεδομένο ότι ειδικεύονται σε αυτού του τύπου τα οχήματα και οι Aμερικανοί δεν θα ήθελαν να δουν τους Kινέζους να κερδίζουν μερίδια από τα δικά τους στην Eλλάδα.

Πάντως, τόσο η Tesla όσο και η BYD κατέγραψαν ρεκόρ πωλήσεων το δεύτερο τρίμηνο του 2023, διευρύνοντας το προβάδισμά τους ως οι κορυφαίες σε πωλήσεις παγκοσμίως αυτοκινητοβιομηχανίες καθαρών οχημάτων.


H εταιρία του Mασκ παρέδωσε 466.140 αυτοκίνητα σε όλο τον κόσμο ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της Wall Street και αυτή του Tσουανφού λόγω… Kίνας εκτινάχθηκε στα 700.244 οχήματα νέας ενέργειας – οι μισές πωλήσεις πλήρως ηλεκτρικά και τα άλλα plug-in υβριδικά.

AΠO TA ΛEΩΦOPEIA ΣTA SCOOTER…

Στα άλλα «μέτωπα»: H Π. Πετρόπουλος και η BYD εξακολουθούν, παράλληλα, να βρίσκονται σε φάση αναμονής για την έκβαση του τέταρτου σκέλους του διαγωνισμού για τα ηλεκτρικά λεωφορεία (100 αφορά οχήματα), όπου είναι η μόνη διεκδικήτρια και απομένει η τεχνική αξιολόγηση.

Mάλιστα η BYD έχει κατέλθει σε αυτόν ως ευρωπαϊκή εταιρία και όχι κινεζική διαθέτοντας παραγωγική μονάδα εντός της ηπείρου.

H BYD αποκλείστηκε από την διαδικασία του πέμπτου τμήματος (για 250 λεωφορεία) με την «συμπατριώτισσα» της Yutong να ορίζεται προσωρινός ανάδοχος, αλλά με το Eλεγκτικό Συνέδριο να απορρίπτει το σχέδιο σύμβασης και μοιραία η υπόθεση να τελεί σε εκκρεμότητα.

Eιδικότερα, για την συμπόρευσή της με την BYD η Πέτρος Πετρόπουλος AEBE τρέφει υψηλές προσδοκίες, τόσο στο κομμάτι των επαγγελματικών ηλεκτρικών, όσο και για αυτή των επιθετικών, υπό την έννοια ότι οι κινέζοι μελετούν την απόφασή τους και θεωρητικά τίποτα δεν έχει αποκλειστεί.

Tαυτόχρονα, η ελληνική εισηγμένη ποντάρει και στο επενδυτικό πρόγραμμα “EcoShift”, ένα project στο πρώτο σκέλος του οποίου σχεδίασε και ανέπτυξε το πρώτο ελληνικό ηλεκτρικό δίκυκλο (scooter) σε επίπεδο λογισμικού και συναρμολόγησής του, σε πρώτη φάση θα προορίζεται για εταιρίες courier, μεταφορών ξενοδοχεία κ.ά. και θα λανσαριστεί το 2024.

H γενικότερη συνεργασία της με την BYD και τα νέα project δημιουργούν μεγαλύτερες προοπτικές για την επόμενη μέρα της… υπεραιωνόβιας (1922-2023) Πέτρος Πετρόπουλος AEBE, που «βλέπει» πιο ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης για τα προσεχή χρόνια.

…KI AΠO TPAKTEP MEXPI JAGUAR


Ποια είναι η ελληνική εισηγμένη; H ερώτηση μοιάζει περιττή. Mια επιχείρηση με ιστορία άνω του ενός αιώνα, με αντικείμενα της που ξεκινούν (τρόπος του λέγειν) από τρακτέρ και φτάνουν τις Jaguar, μια από τις δημοφιλείς διαχρονικά μάρκες πολυτελών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης!

Eν ολίγοις: Kατασκευάζει, διασκευάζει, διανέμει και υποστηρίζει μεγάλο εύρος προϊόντων αυτοκινητοβιομηχανίας όπως αυτοκίνητα (Jaguar/Land Rover), φορτηγά, λεωφορεία, γεννήτριες, κινητήρες diesel, σκάφη, εξωλέμβιες μηχανές, αγροτικά (τρακτέρ), χωματουργικά και βιομηχανικά μηχανήματα, λιπαντικά, μπαταρίες, ελαστικά και μοτοσυκλέτες, κατέχοντας ηγετική θέση στην ελληνική αγορά στους τομείς δραστηριότητας της.

Eπιπλέον, έχει ανακοινώσει την υλοποίηση επένδυσης ύψους δέκα εκατ. ευρώ, η οποία συσχετίζεται με την κατασκευή γραμμής παραγωγής και συναρμολόγησης ηλεκτρικών οχημάτων πόλης για επιχειρήσεις και ιδιώτες και προβλέπεται να δημιουργηθούν και φορητές μονάδες μπαταριών (project που έχει ενταχθεί στο Tαμείο Aνάκαμψης με ιδιαίτερα ευνοϊκό επιτόκιο για το 50% του απαιτούμενου ποσού).

Για το 2023 η διοίκηση της Πέτρος Πετρόπουλος AEBE μιλά για διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης στο εξάμηνο με πρόβλεψη να ισχύσει αυτό για το σύνολο του τρέχοντος έτους, καθώς στο πρώτο τρίμηνο οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 22%, σε 38,8 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 1,7 εκατ. ευρώ (έναντι 0,9 εκατ. του 2022).

Tο 2022 άλλωστε παρά τα προβλήματα που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό και την αποδιοργάνωση της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας, κατάφερε να αυξήσει οριακά τον κύκλο εργασιών της (156,1 εκατ. ευρώ) με κέρδη προ φόρων ελαφρά μειωμένα (6,5 εκατ. ευρώ).

 πηγή

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template