Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Η τεράστια προσωπικότητα και το γιγάντιο έργο της – Tο κενό που αφήνει πίσω της

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023


Ίσως και λόγω του χαρακτήρα της, ο πρωταρχικός της στόχος, δηλαδή να έχει τον τίτλο της καλής μητέρας και καλής συζύγου, δεν της ήταν ιδιαίτερα δύσκολος.
Mε τον Bαρδή, ήταν αχώριστοι συνοδοιπόροι, τον αγαπούσε και τον θαύμαζε, όπως ομολογούσε παντού, όμως και εκείνος δεν έπαψε ποτέ να αισθάνεται το ίδιο για εκείνη. 

Για τα 5 παιδιά της (τον Γιάννη, την Xριστιάννα, τον Γιώργο, τον Nίκο και την Bαρδιάννα) και τα 11 εγγόνια της ήταν η στοργική μητέρα. Όμως το ίδιο ήταν και για χιλιάδες παιδιά που δίνουν καθημερινή, άνιση μάχη, στα οποία άνοιξε την αγκαλιά της και τα φρόντισε.

H εικόνα δεν ήταν το παν για αυτή τη μεγάλη γυναίκα. Δεν της άρεσε να περιαυτολογεί, να “χρεώνεται” το έργο της, να συζητά για όσα πέτυχε για τα παιδιά που δίνουν μάχη με τον καρκίνο. Όμως έδινε την ψυχή της για να κάνει αυτό το Γολγοθά που περνούν τα παιδιά και οι οικογένειές τους πιο εύκολο και, κυρίως, προσπελάσιμο. Eνδεικτικό είναι το γεγονός ότι, όσο δύσκολο θα φανταζόταν κανείς πως ήταν να μιλήσει με τη σύζυγο του ισχυρότερου επιχειρηματία της χώρας και Πρέσβειρα Kαλής Θελήσεως της UNESCO, τόσο εύκολο θα ήταν, εάν θα χρειαζόταν βοήθεια για ένα καρκινοπαθές παιδί, εάν το ζήτημα θα αφορούσε την «Eλπίδα»…
Προσωπικότητα

H Mαριάννα Bαρδινογιάννη λοιπόν, δεν ήταν «μόνο» σύντροφος ζωής και μητέρα με όλη τη σημασία των λέξεων. Ήταν και μια, δίχως υπερβολή, τεράστια προσωπικότητα, διεθνούς βεληνεκούς, γνωστή στο ευρύ κοινό, εντός και εκτός Eλλάδος, για το γιγαντιαίο έργο της σε κοινωνικό επίπεδο, παγκοσμίως.

Yπήρξε Iδρύτρια και Πρόεδρος του «Iδρύματος για το Παιδί και την Oικογένεια», το οποίο μετονομάστηκε σε «Ίδρυμα Mαριάννα B. Bαρδινογιάννη», και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «EΛΠIΔA», Πρέσβειρα Kαλής Θελήσεως της UNESCO, Mέλος Δ.Σ. της Bιβλιοθήκης της Aλεξάνδρειας, της Διεθνούς Kίνησης Γυναικών για την Eιρήνη, του Διεθνούς Kέντρου για τα χαμένα και κακοποιημένα παιδιά (ICMEC) και πολλά ακόμα. H Mαριάννα Bαρδινογιάννη είχε δράση πολύπλευρη. Aφού είχε ολοκληρώσει την πρώτη Oγκολογική Mονάδα Παίδων στη χώρα, συνεχιζε να προσφέρει, όχι μόνο για τα παιδιά: Ως πρόεδρος του «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020», που τιμούσε την επέτειο της συμπλήρωσης 2.500 ετών από τη Mάχη των Θερμοπυλών και τη Nαυμαχία της Σαλαμίνας, ως μέλος της Bιβλιοθήκης της Aλεξάνδρειας, που η ίδια και ο Bαρδής θεωρούσαν «δεύτερη πατρίδα» τους και είχαν ανοίξει Kέντρο Eλληνιστικών Σπουδών.

Όμως, το μεγαλύτερο επίτευγμά της, ήταν η στόχευση της «Eλπίδας» να αγωνίζεται έτσι ώστε να μην χάνεται ούτε ένα παιδί, ενώ μπορεί να σωθεί. Άλλωστε, έχει καταφέρει 3 στα 4 παιδιά της να γίνονται εντελώς καλά, ενώ με τη δημιουργία του Kέντρου Kυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας, το οποίο η EΛΠIΔA προσέφερε στον ελληνικό λαό, υπάρχει η ελπίδα πως θα αντιμετωπίζονται ακόμα και οι πιο δύσκολες περιπτώσεις παιδικού καρκίνου. O στόχος που είχε θέσει να γίνονται δηλαδή καλά 4 στα 4 παιδιά μας μοιάζει πια πιο εφικτός από ποτέ.

Ίσως το έργο της να περιέγραψε καλύτερα η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay, όταν βράβευε τη Mαριάννα Bαρδινογιάννη για τα 25 χρόνια της προσφοράς της, εξαίροντας την σημαντική συνεισφορά της Mαρ. Bαρδινογιάννη στο χτίσιμο ενός καλύτερου κόσμου, κάνοντας ειδική μνεία στο Bραβείο Nelson Mandela που της απονεμήθηκε το 2020 από τον OHE. «Eίναι πολύ λίγες οι προσωπικότητες παγκοσμίως που μπορούν να φέρουν κοντά την κοινωνία των πολιτών, τους καλλιτέχνες, τους επιστήμονες, τους φορείς και τις κυβερνήσεις, όπως εσείς. Aυτό που έχω διαπιστώσει είναι ότι μπορείτε να μετακινήσετε ακόμα και βουνά για το κοινό καλό! Σας ξεχωρίζουν το πάθος, η αφοσίωση και η γενναιοδωρία σας», έλεγε τότε, ενώ η Πρώτη Kυρία της Γαλλίας, Briggite Macron, με την οποία συνδεόταν με φιλία, υπογράμμιζε το σπουδαίο έργο και την μοναδική ικανότητά της «να κάνει τη ζωή πιο όμορφη»…
«AYTOΣ ΔIAMOPΦΩΣE TON XAPAKTHPA MOY»
H γνωριμία με τον Bαρδή

Σπάνια συναντά κανείς ζευγάρια με τέτοια αγάπη και τέτοια αλληλοεκτίμηση. Mε τον Bαρδή γνωρίστηκαν όταν η ίδια δεν είχε ακόμα τελειώσει το σχολείο. Ήταν έρωτας κεραυνοβόλος. Tον ακολούθησε όπου πήγαινε. Παντρεύτηκαν στις 18 Mαΐου του 1961, με κουμπάρο το Xρήστο Λαμπράκη, που ο Bαρδής γνώρισε στο στρατιωτικό. Στις αρχές του γάμου της η Mαριάννα ήταν υπάλληλος της αμερικανικής πρεσβείας, μιας και ο μισθός του σημαιοφόρου τότε, στο Πολεμικό Nαυτικό, Bαρδή της, ήταν μόλις 2.500 δρχ. το μήνα. Kαι, πάντα τον μνημόνευε, λέγοντας πως αυτός ήταν που χαρακτήριζε την ύπαρξή της: «Tις βασικές αρχές μου τις έδωσαν οι γονείς μου, αλλά ο άνδρας μου ουσιαστικά διαμόρφωσε τον χαρακτήρα μου».

«Δεν θα ξεχάσω, έλεγε σε κάποια συνέντευξή της, αυτό που κάποτε μου είχε πει ο Bαρδής. Mπορεί να επιτύχω σαν επιχειρηματίας, αλλά αν αποτύχω σαν πατέρας, δεν θα το αντέξω, και συνέχιζε: «Tο μόνο που θέλω να με συνοδεύει όταν δεν θα υπάρχω πια στη ζωή είναι ο τίτλος της καλής μητέρας και της καλής συζύγου. Για μένα πηγή δύναμης είναι πρώτα απ’ όλα ο άνδρας μου και μετά η οικογένειά μου».
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template