Τράπεζες: Σε ποιες επιχειρήσεις έδωσαν 2,2 δισ ευρώ δάνεια τον Σεπτέμβριο

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023


Τα επιχειρηματικά project σημαντικών εταιρειών σε διάφορους τομείς της οικονομίας ήταν αυτά που άνοιξαν εκ νέου τη στρόφιγγα των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων.
Έπειτα από μία περίοδο ισχνών χορηγήσεων ο Σεπτέμβρης έκρυβε την έκπληξη, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος «ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) αυξήθηκε σε 4,7% από 2,4% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 2.213 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 297 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα».


Πιο συγκεκριμένα ανάμεσα στα project που χρηματοδότησαν οι ελληνικές τράπεζες τον Σεπτέμβριο ήταν:

-Το κοινοπρακτικό δάνειο των 500 εκατ. ευρώ που χορήγησαν (οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, μαζί με την Attica και την Παγκρήτια) στην ΔΕΗ για την απόκτηση της ENEL στη Ρουμανία.

-Με 300 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήθηκε μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες.

-Δάνειο 100 εκατ. ευρώ έλαβε και η εταιρεία Herz Autohellas της οικογένειας Βασιλάκη.

-Επίσης με 50 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήθηκε η εταιρεία Σκλαβενίτης, με 50 εκατ. ευρώ η Avis, με 50 εκατ. ευρώ η Med Frigo που εξαγοράστηκε τον περασμένο Απρίλιο από Elikonos, ΕΟS και Bearonem Limited.

-Ενώ χρηματοδοτήθηκαν με μικρότερα ποσά επιχειρήσεις λιανεμπορίου, ΑΠΕ, κατασκευαστικές, όπως και τουριστικές.Αξίζει να σημειωθεί –όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ- πως οι χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις –όλων των κλάδων- κινήθηκε ανοδικά τον Σεπτέμβριο, καθώς η χρονιά είχε πολλά σκαμπανεβάσματα, τόσο λόγω του σερί των αυξήσεων στα επιτόκια από την ΕΚΤ, όσο και λόγω των εθνικών εκλογών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τον Σεπτέμβριο το σύνολο του επιχειρηματικού δανεισμού έφτασε τα 71,5 δισ. ευρώ και το σύνολο του δανεισμού των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων τα 63,9 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε για πρώτη φορά έτος σε υψηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο του 2022.

Ανοδικά κινήθηκε και ο δανεισμός προς τις ατομικές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, με νέες χορηγήσεις ύψους 52 εκατ. ευρώ, μετά από μείωση 16 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο. Ο συνολικός δανεισμός της κατηγορίας διαμορφώθηκε στα 4,55 δισ. ευρώ, με τον ετήσιο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης να παραμένει αρνητικός στο -3,3%.

Πτώση στα στεγαστικά- άνοδος στα καταναλωτικά

Αντίθετη είναι η εικόνα των χορηγήσεων για απόκτηση στέγης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων «κάθισαν» και πάλι μετά την προσωρινή αύξησή τους λόγω του επιδοτούμενου προγράμματος «Σπίτι μου». Το σύνολο των στεγαστικών δανείων τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στα 28,62 δισ ευρώ, και μειώθηκε κατά 34 εκατ ευρώ σε σχέση με τον Αυγουστο. Οι δανειολήπτες λόγω της ανόδου των επιτοκίων είναι διστακτικοί να χρηματοδοτηθουν για να αποκτήσουν σπίτι και ο ετήσιος ρυθμός δείχνει κάμψη κατά 3,7%.

Από την άλλη πλευρά τα καταναλωτικά δάνεια συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά και αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 65 εκατ. ευρώ στα 8,64 δισ. ευρώ. Εμφανίζουν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,6%, ωστόσο τα συνολικά υπόλοιπα της κατηγορίας παραμένουν σε χαμηλά σχετικά επίπεδα και από την αρχή του έτους διατηρούνται πάνω από 8,5 δις ευρώ (με μικρές μηνιαίες διακυμάνσεις). Να σημειωθεί ότι από αυτά τα 2,18 δισ. ευρώ είναι δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template